« Назад

Eucharistia na ruku. Ako ju správne prijať.

Eucharistia na ruku. Ako ju správne prijať.

My sme popolcovú stredu prežili tak, že sme sa v kostole pred Oltárnou Sviatosťou, súkromne, pomodlili ruženec a pokojne som si zo Svätého Písma prečítal knihu Zjavienia Apoštola Jána. Podľa mna sa jedná o najkrajšiu knihu celej Biblie.

 

V nedeľu po popolcovej strede už bola svätá omša. Bez svätenej vody vo sväteničke, bez znaku pokoja a, ako nariadili biskupi, sväté prijímanie sa rozdávalo iba do ruky.

 

Počul som, že niektorí sa veľmi pohoršujú, že sa sväté prijímanie rozdáva iba do ruky. Ani ja som ho neprijímal do ruky, ako som bol zvyknutý zo Slovenska. Musím však povedať, že na všetko sa dá zvyknúť.

Teraz zložím ruky tak, aby do nich Kráľ kráľov vstúpil, ako na trón. Dá sa teda prijať Ježiša dôstojne aj na ľavú dlaň, a pokojne ho, dva kroky vedľa kňaza, prijať.

Ja hostiu zoberiem priamo ústami z ľavej ruky, do ktorej mi ju vložil kňaz. Ako bozk! Takto sa vyhnem tomu, žeby odrobinky padli na zem...a...myslím si, že je to dôstojnejší spôsob, než ju brať pravou rukou.

V pondelok, 18. mája, nám v Taliansku začali Sväté Omše s ľudom. Niekto poznamenal, že nám to vybavil Ján Pavol II.

Som stále viac presvedčený, že niekto by mal ľudí učiť správne prijímať na ruku. V dekréte z roku 1989, ktorým sa zavádza prijímanie eucharistie na ruku v Taliansku, je to síce stanovené, nikto to však nerobí.

Bolí ma srdce, keď vidím, ako niekto, zvlášť mládež, prijíma eucharistiu na ruku.

Niesom tradicionalista! Jedná sa iba o dôstojnosť. Dá sa zložiť ruky aj dôstojne! Tak, ako keď sa človek správa dôstojne k priateľovi.

Prečo to tak nerobia?

https://www.maranatha.it/Festiv2/festeSolen/CorpusApage.htm

Video, ako správne prijať Eucharistiu na ruku: https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=1185625769&attachment_id=329983378179252&message_id=mid.%24cAABa_het_QJ55jICX1ztOEWKXIa2

Комментарии