« Назад

Počúvajúca rodina a ľudia.

Počúvajúci ľudia

Na budúci mesiac pápež František otvorí synodu o manželstve a rodine. Podobne ako v minulom roku aj teraz zvolá biskupov z celého sveta, aby riešili ťažkosti rodinného života v súčasnom svete. A keď vezmeme do úvahy všetky otázky v súvislosti s prvou synodou, môžete si byť istí, že toto zhromaždenie pritiahne rovnakú, ak nie väčšiu pozornosť.
Prečo pápež venuje toľko času manželstvu a rodine? Prečo sa skôr nesústredí na evanjelizáciu alebo Eucharistiu? Jeden z najdôležitejších dôvodov je ten, že má obavy o rýchlo sa meniaci rodinný život, čo ovplyvňuje Cirkev i svet. Chce sa uistiť, že Cirkev slúži pastoračným potrebám manželstva i rodiny.
Z homílií a veľmi otvorených rozhovorov pápeža Františka môžeme prísť k záveru, že chce riešiť množstvo náročných otázok. Chce, aby sme sa pozreli, ako najlepšie môžeme pomôcť rozvedeným katolíkom, ktorí sa civilne opäť zosobášili a nemôžu prijímať sviatosti. Chce riešiť čoraz rozšírenejšiu akceptáciu homosexuálnych zväzkov. A chce nájsť pastoračné odpovede, aby pomohol nezosobášeným párom, ktoré žijú spolu. Svätý Otec však predovšetkým chce nájsť ten najlepší spôsob, ako môžeme byť otvorenou, milosrdnou Cirkvou, pričom budeme zachovávať učenie Pána.
Napätia v Cirkvi pre tieto otázky sú skutočné. Tí, čo sa zameriavajú na milosrdenstvo, chcú byť tiež verní učeniu viery. A tí, čo zdôrazňujú vernosť učeniu, tiež chcú, aby Cirkev bola domom milosrdenstva.
Práve preto je proces synody pre pápeža Františka taký dôležitý. Chce, aby každý účastník otvorene a slobodne viedol dialóg o týchto ťažkých a zložitých otázkach, aby sa mohli vypočuť aj ľudia s odlišným názorom. Chce, aby každý bez strachu z odmietnutia či odsúdenia vyjadril svoj postoj. Myslí si, že len takto sa všetci zjednotia – a lepšie pochopia Božiu vôľu. Toto mal na mysli, keď požiadal každého, aby prišiel v duchu parrhesie – v duchu otvoreného, úprimného dialógu.

Počúvajúca rodina
Musím povedať, že naozaj obdivujem tento dôraz. František sa mohol rozhodnúť, že všetky rozhodnutia urobí sám alebo len s malou skupinou. Mohol sa rozhodnúť, že umlčí opozíciu alebo bude viesť synodu v uzavretom priestore. Namiesto toho však dal novinárom bezprecedentný prístup. 
Pápežov dôraz na proces má významný vplyv na to, ako sa správam k ľuďom, ktorí majú iný názor než ja – dokonca aj vo svojej vlastnej rodine. Naučili sme sa pozorne a s úctou počúvať a to nás všetkých zjednotilo. 
Keď sa blíži tohtoročná synoda o rodine, prosme Ducha Svätého, aby viedol zasadnutia. Pozrime sa, ako sa správame vo svojich vzťahoch. Skúsme byť lepšími poslucháčmi vďaka konštruktívnemu dialógu.

Комментарии