Blog

« Назад

Ježiš bol Anomáliou (1. časť)

"Kto sa dotkol môjho rúcha?" (Marek 5:30) 

Je to jeden z tých dní, Ježiš uzdravuje ľudí a zhrnie sa veľký zástup okolo neho a okolo jeho učeníkov. Je teplo, všetci sa potia, ľudia sú unavení a niekto sa dotkne Ježiša. Nie je to len také obyvklé dotknutie, je to výnimočný dotyk.Ten niekto bol žena. A "trpela na krvotok" (5:25). 

 

Nečistota v Judaizme 

V tej dobe, keď niekto trpel na krvotok (neustále krvácanie z pohlavného orgánu u žien) bol vyhlásený ako nečistý. Nemohol sa stretávať s luďmi a nesmel sa niekoho dotknúť, keby sa niekoho dotkol, toho by tiež vyhlásili za nečistého, čo bolo proti zákonné. 

Vidíme, že Ježiš s jeho učeníkmi často robili veci, ktoré boli teoreticky proti zákonu, alebo proti tradícii. Ježiš však vyhlasoval, že ľudia nepochopili zákon. Pozeral sa na všetko hlbšie (Matúš 5). Bol to výnimočný učiteľ, hlavne preto lebo bol Boží Syn.

"Kto sa dotkol môjho rúcha?" (v.30)

Otázka, ktorá terorizovala našu vyliečenú ženu. Ježiš však vedel kto sa jej dotkol.

Áno, ak sa pozeráme na jeho charakter a na ostatné príbehy tohoto typu, jednoznačne musel vedieť. To čo sa v skutočnosti Ježiš pýtal je, "Žena! Ukáž sa luďom. Nemusíš sa hambiť, môžeš ísť v pokoji. Ja som prišiel nastoliť zákon."

"ustrašená a rozochvená prišla bližšie, hodila sa pred ním na kolená a rozpovedala celú pravdu. On ju oslovil: Dcéra, tvoja viera ťa zachránila. Choď v pokoji, buď zbavená svojho trápneia." (v. 33-34) 

Anomália 

Anomáliou je niekto kto robí veci inak ako ostatní; vyčnieva z davu. Tu v tomto texte vidíme 3 veci, ktoré Ježiš spravil kompletne inak ako by mal.

a) nazval túto ženu: "Dcéra", napriek jej dotknutiu sa jeho rúcha - bol by vyhlásený za nečistého za normálnych okolností.

b) jej viera ju zachŕanila. Toto bol cudzí pojem v tej dobe, vtedy ťa zachránili skutky, nie viera.

c) vyhlásil ju za čistú, čo mohol urobiť iba Boh. 

Ježiš je výnimočný učiteľ. Jeho biografie o tom svedčia. Čím viac času trávim čítaním jeho biografií, tým viac sa zastávam na nepravdepodobnosti jeho nebožkosti. Inými slovami - musel byť Boh. Keby nebol tak by bol buď blázon, alebo jedným z najmúdrejších, výnimočných a obdarených ľudí na svete. Túto možnosť nám však nedal.

To by som chcel rozoberať v ďalšom článku: "Ježiš bol Anomáliou (2. časť)", ktorú chcem zavesiť v Piatok.

Viac o jeho nepravdepodobnej biografii tu: (pred nedávnom som písal na túto tému krátky článok) 


http://www.mojakomunita.sk/web/jejjejfercak7/blog/-/blogs/odmietanie-praveho-jezisa-poznamky-k-jeho-nepravdepodobnej-biografii?p_r_p_564233524_resetCur=false&_33_redirect=http%3A%2F%2Fwww.mojakomunita.sk%2Fweb%2Fjejjejfercak7%2Fblog%3Fp_p_id%3D33%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-1%26p_p_col_count%3D1%26_33_advancedSearch%3Dfalse%26_33_keywords%3D%26_33_delta%3D5%26p_r_p_564233524_resetCur%3Dfalse%26_33_cur%3D2%26_33_struts_action%3D%252Fblogs%252Fview%26_33_andOperator%3Dtrue

 




 

Комментарии