Blog

« Назад

Ježiš bol Anomáliou (2. časť)

"Keď sa vydával na cestu, ktosi k nemu pribehol, padol pred ním na kolená a pýtal sa ho: Učiteľ dobrý, čo mám robiť, aby som získal podiel na večnom živote?" (Mareka 10:17) 

 

Ježiš nebol len takým všelijakým učiteľom

Pred nedávnom som vydal 1. časť týchto článkov, v ktorej som rozobral 3 základné veci, ktoré Ježiš robil inak, medzi ktorými bola aj jeho autorita - to ako hovoril, ako sa správal. Akokeby bol naozaj Boh. 

Tento príbeh, v Marekovi 10:17-22 sa nám môže zdať tvrdý na 1. pohľad, no zase svedčí nám o tejto pravde: Ježiš bol naozaj Boh. Myslel si to. Svedčil o tom. A v tomto texte nám to zas potvrdil a úžasným spôsobom. Preto môžeme my mislieťa na tieto veci, meditovať nad nimi, svedčiť o nich v našich domácnostiach a okruhoch. 

"Ježiš mu odpovedal: Prečo ma nazývaš dobrým? Nik nie je dobrý, iba jediný - Boh!" - 18. v.

Toto nám stačí. Čo nám chcel Ježiš povedať?

Ježiš nám chcel povedať, že on nie je učiteľ. Tento chlap k nemu pristúpil s otázkou, "Učiteľ dobrý, . . ." No Ježiš mu na to múdro odpovedal: "Nie som dobrý - iba Boh je dobrý" (parafrazovane). Tým pádom tvrdí, že je Bohom. Prečo?Ježiš vraví, že môžeš k nemu prísť, len musíš nie len zachovávať zákony, ale vyriešiť to čom máš v srdci. Tento chlap túžil po bohatstvách, Ježiš mu povedal - ja som Boh! Nie som učiteľ a vravím ti, "s láskou" (v. 21) predaj všetko čo máš a daj chudobným. Ježiš vedel, že zachovával zákon, ale Kresťanstvo nie je o zákonoch. Kresťanstvo je viac o motiváciach k poslušnosti ako len o poslušnosti. 

Zhrnutie

Ježiš tvrdil, že je Boh, nie "dobrý učiteľ". Ak sa na to pozrieme podobne ako C.S. Lewis, tak musíme navrhnúť, že Ježiš bol buď blázon (keďže sa nazýval Bohom), alebo naozaj Bohom. A tieto Ježišove výroky viac a viac svedčia o pravde Ježišových slov. 

Ježiš bol iný ako ostatní bohovia v jeho dobe. Boh je iný. To by som chcel rozoberať v ďalšom článku - Anomália č.3! :)

 

Следующий
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Niekde som čítala, že kresťanstvo by sme nemali brať ako disciplínu, ale ako princíp, podľa ktorého by mala byť naša spoločnosť založená na kresťanskej láske, slušnosti, ohľaduplnosti, emapatii,...ale, tie vzťahy sa zhoršili a zhoršili sa obrovsky. Ktoré iné kresťanské hodnoty majú pre nás väčšiu príťažlivosť, potrebu a cenu? Aký máme iný bod, z ktorého by sa náš duchovný a hodnotový pohyb mohol odvíjať? Niekedy je to medzi nami ako v politike, že sa všetko presadzuje len zápasom. Možno by sme mali aj problém s odporúčaním “ predaj všetko čo máš a daj chudobným.“
Na včerajšom blogu som si našla otázku s odpoveďou: “ Čo je svätosť? Ktosi raz na to povedal...robiť aj tie bežné veci s láskou,“ a týmto spôsobom sa môžeme tiež snažiť v našom kresťanskom živote udržiavať určitú slušnú spoločenskú atmosféru.
Отправлено в 05.12.14 15:00.
Hoci to nie je témou tohto blogu, dovolím si spomenúť, že ku kresťanským hodnotám patrí aj spravodlivosť a pokora. Pokora je aktívne prijatie ťažkostí života, vypočula som si v dnešnom rozhlasovom rozhovore ČR. Pokora môže byť aj správne sebahodnotenie vo vzťahu voči druhým ľuďom. V mnohých prípadoch chýba v spoločenskom, kultúrnom a hlavne v politickom živote, ak máme prijať a rešpektovať nároky druhých ľudí, alebo, aby sme vedeli vypočuť a prijať aj iný názor. To sú otázky, ktoré ma ako veriacu katolíčku zaujímajú.
Отправлено в 05.12.14 19:50.