« Назад

„Od interrupcií k antikoncepcii“ – v preklade znamená – od verejnej vraždy k súkromnej vražde

„Od interrupcií k antikoncepcii“ – v preklade znamená – od verejnej vraždy k súkromnej vražde

Pozrite sa na toľko skreslených informácií v tak krátkom texte. Sú to úryvky z internetovej stránky (http://www.rodicovstvo.sk/mladez_upt.htm) Tieto „definície“ sa nachádzajú aj v pripravovaných učebniciach, či pracovných textoch o sexuálnej výchove, ktoré kolujú po internete a mali by byť teda zavedené do škôl - aspoň je o to snaha. Všimnite si narábanie so slovami. Koľko klamstiev tam odhalíte?

Citát:Nie interrupcia, ale vhodná antikoncepcia je skutočným plánovaním rodičovstva. Interrupcia je pre mnohých vážnou morálnou otázkou. Z hľadiska ľudskoprávnych a náboženských princípov existujú dva rozličné smery:

Pro life (za život)

Jeho stúpenci sú presvedčení, že ľudský život vzniká v okamihu počatia a práva ešte nenarodeného dieťaťa je potrebné chrániť. Postoj sa opiera o náboženské východiská, podľa ktorých život je dar od Boha a človek nemá právo ukončiť ho. Za jediný prijateľný spôsob obmedzenia času počatia sa považujú prirodzené metódy a použitie antikoncepcie podľa tohto smeru vedie k ľahkovážnemu sexuálnemu správaniu.

Pro choice (za možnosť voľby)

Hľadá sa kompromis medzi právom plodu (vo väčšine vyspelých krajín sa zabezpečí povolením interrupcie do prvých troch mesiacov tehotenstva) a právom ženy slobodne sa rozhodnúť o svojom tehotenstve. Podľa tohto hnutia má dieťa tiež právo narodiť sa ako chcené a milované. Rovnako sa presadzuje právo dvojíc na plánované rodičovstvo – slobodné a zodpovedné rozhodnutie o počte svojich detí a o časovom odstupe medzi nimi. Sexualita sa nezužuje len na reprodukčnú činnosť, ale chápe sa ako hodnota. Mať dieťa je považované za zodpovedné rozhodnutie a preto sa presadzuje myšlienka „od interrupcií k antikoncepcii“.

 

Netvrdím, že som si tam ja všimol všetky klamstvá, ani že to popíšem nejako veľmi odborne, ale chcel by som upriamiť pozornosť aspoň na tieto body:

- Antikoncepcia je plánovaním rodičovstva? Ak chápu pod tým napr. takú tabletkovú antikoncepciu, v ktorej sú zložky, aby zabili počatý plod – tak je to vražda v počiatočnom štádiu tehotenstva a nič iné. Určite nie plánovanie rodičovstva. Aký argument použijú na to, aby vyvrátili tvrdenie, že ľudský život sa stáva ľudským od momentu počatia? A či je menšia vražda zabiť jednodňový plod, ako 70 dňový a podobne.?

- Kto z nás má právo rozhodnúť, či sa niekto narodiť má, alebo nie? A ako vieme dopredu povedať, či bude dieťa nešťastné, alebo šťastné? Či sa bude trápiť, alebo nie? Takýto pseudoargument niektorí radi používajú. Apropo – kto z nás sa sem tam netrápi – a čo zažalujem na súde môjho otca a moju matku, že ma priviedli na svet? /Myslím si, že o pár rokov by som s takouto hlúposťou na niektorom súde určite vyhral. Keď vraj vyhrala súd nejaká pani, ktorá zažalovala lekára, lebo jej neponúkol interrupciu a ona sa teraz musí starať o dieťa? Niekedy mi to príde ako – čím absurdnejší prípad, tým väčšia šanca na úspešnosť./

- Nie som presvedčený o tom, že to ich rozdelenie pohľadov Pro life a Pro choice – má len tieto dva východiskové hľadiská (ľudskoprávne a náboženské) – zabudlo sa na vedecké resp. medicínske? Voľba Pro life – aj keď by vychádzala z náboženských predpokladov je vedecky overiteľná. /Znova je to otázka počiatku ľudského života. Medicína vie veľmi jasne popísať proces, ktorý sa spúšťa pri počatí. Pričom bez počatia k takémuto procesu určite nedôjde./

- To len stúpenci Pro life – sú presvedčený, že život vzniká pri počatí? A vy si myslíte, že kedy?

- Použitie antikoncepcie nielenže vedie k ľahkovážnemu sexuálnemu správaniu, ale – ako som už spomenul – najväčší problém je predovšetkým v zabití počatých plodov. (Pri abortívnej antikoncepcii. Isteže nevie sa dokázať koľkokrát príde k zabitiu počatého plodu pri použití tejto antikoncepcie - ale nie je aj jeden prípad dosť veľa?)

- Aký argument sa používa, že do tretieho mesiaca je interrupcia dovolená a potom nie?

- Samozrejme, že sa má žena právo rozhodnúť o svojom tehotenstve, ale v akom zmysle? Nie v tom či chce zabiť dieťa, alebo nie. Má právo rozhodnúť, či dieťa počnú, alebo nie. Na to právo samozrejme rodičia majú.

- „Dieťa sa má právo narodiť ako chcené a milované.“  Toto je argument? Znie to pekne, ale také obrovské klamstvo. Z toho teda vyplýva, že ak je nechcené – nech sa radšej nenarodí?

- „Sexualita sa nezužuje len na reprodukčnú činnosť, ale chápe sa ako hodnota.“ Toto akosi nerozumiem – myslím tomu slovu hodnota v tomto kontexte.

- A toto heslo „od interrupcií k antikoncepcii“ – v preklade znamená – od verejnej vraždy k súkromnej vražde. Ďakujem pekne za taký cieľ.

 

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Vysvetľujme, upozorňujme a učme iných vhodným spôsobom, čo je život a čo je láska, potom nemusíme nikomu vysvetľovať klamstvá proti počatiu a proti životu dieťaťa, ktoré už bolo počaté... Dnes je ťažké oponovať tým krásne vymysleným klamstvám, lebo ich ľudia ľahko uveria aj prijmú ako pravdu. Nevidia v tom nič zlé... môžeme sa za nich modliť...niekedy sa nedosiahne úspech slovami... Dnes som počula záznam z prednášky o ochrane počatého života, tá prednášajúca úplne jednoduco vysvetlila lásku s použitím antikoncepcie ako lásku podmienečnú - milujem ťa, ak zabrániš počatiu... milujem ťa, len trochu, nechcem mať s tebou deti... ani rodinu... jednoduché a účinné, tak vysvetliť dievčatám "lásku" chlapca, ktorý lásku nemá... a naopak aj chlapcom, ktorí sú vtedy len hračkou pre dievča, nie milovaným...
Отправлено в 09.11.13 17:31.
Отправлено в 09.11.13 22:07 в ответ на Mária Künzl.
Ohladom antikoncepcie davam do pozornosti snahu Fora zivota a o.z. Christin o zmapovanie lekarne, ktore nepredavaju antikoncepciu. Zoznam je dostupny tu: http://www.forumzivota.sk/2013/11/06/nakupujte-v-pro-life-lekarnach/ alebo tiez tu: kormidlo.sk/nakupujte-v-prolife-lekarnach/. Zoznam uz obsahuje 13 "prolife" lekarni, ale malo by ich byt este niekolko. Napr. vo Vranove je vraj tiez jedna.
Отправлено в 09.11.13 22:16.
[...] „Od interrupcií k antikoncepcii“ – od verejnej vraždy k súkromnej vražde [...] Čítať viac
Отправлено в 09.11.13 23:35.
len aby sme sa vyhli nedorozumeniam... nie každá antikoncepcia je abortívna - "vražedná" (úvodzovky sú pre zvýraznenie, NIE ironicky). tvrdiť, že je takou každá, ako to vyplýva z názvu blogu, je rovnako zavádzajúce, ako tie pochybné návrhy učebníc.
inak je blog fajn. široká téma, o ktorej treba veľa a pravdivo rozprávať. ono to poznanie pomáha vybrať si zodpovedne a z lásky. kto nevie, nepozná, a trebárs vie len, že "nesmie to či ono", buď to neurobí zo strachu, alebo sa vzbúri. ani jeden postoj nie je evanjeliový. Ježiš nás nechce zastrašiť, hoci nám hovorí o konci sveta a iných desoch (v týchto dňoch na konci liturgického roka viac ako inokedy). hovorí nám to, aby nás voviedol do plnej pravdy a tak nám dal možnosť vybrať si v slobode - nie zo strachu "lebo nesmieš!", ani zo vzbury...
zavrhujem antikoncepciu, lebo viem vysvetliť, prečo je zlom. ale keď raz vysvetlím a predostriem alternatívy, ktoré Cirkev ponúka, musím rešpektovať slobodu človeka.
ešte mi prichádza na um strašne veľa myšlienok, ale to už by bolo na dlhooo.
Отправлено в 14.11.13 22:01.
"Sexualita sa nezužuje len na reprodukčnú činnosť, ale chápe sa ako hodnota."
Je to tam napísané ako keby sex bol niekedy hoci aj cirkvou či pro -life degradovaný na len reprodukčnú činnosť ... Oh common! Vôbec to tak nieje , ani v cirkvi, ani Pro-life , ani v spoločnosti...
Avšak antikoncepcia je tak rozsiahla téma , že sa nedá orientovať sa podla tohto jednostranne subjektívneho článku ... bohužiaľ
Súhlasím , sprístupnenie všetkých informácií o procese prerušenia (niekedy aj zastavenie) možnosti otehotnenia antikoncepciou a jeho zviditelnenie je nutnosť , ktorá mala byť vykonaná už dávno ... v tejto súvislosti , áno , aj zakázanie niektorých druhov antikoncepcie by malo byť bezpochyby samozrejmosťou . Toto však nieje boj samotnej Cirkvi, alebo ľudí, ktorí vidia svet príliš po svojom. Je to boj Každého človeka ktorému záleží na ľudskom živote a ktorí chce mať niekedy dieťa bez ohľadu na to v čo verí , a čím je ... Len nie pre ľudí čo vidia veci po svojom a príliš subjektívne .
Отправлено в 16.11.13 0:33.
Nesúhlasím s : "lásku s použitím antikoncepcie ako lásku podmienečnú - milujem ťa, ak zabrániš počatiu... milujem ťa, len trochu, nechcem mať s tebou deti... ani rodinu... "
A keď ani myšlienka lásky s antikoncepciou mi nieje veľmi blízka , nemyslím , že to človek môže takto zaškatulkovať do : ak berieš antikoncepciu , nemiluješ ma dostatočne , aby si so mnou chcela mať rodinu , alebo v opačnom prípade vezmi si antikoncepciu , lebo , síce ťa milujem , nechcem mať s tebou dieťa ... oh common! Toto sa vo vzťahu kde sa dvaja vážne milujú nerieši v tomto podivuhodnom smere. Skôr, s ohľadom na spoločnosť alebo hocijaké iné veci. A v tomto budem hnusný, ale všetka veriaca rodina by na človeka pozerala ako na vyvrheľa , za to , že čaká dieťa s niekým, koho veľmi miluje ale zatiaľ neuvažovali o svadbe pretože tá je velmi drahá ... alebo jednoducho preto, že sú mixom veriaceho a neveriaceho človeka ... To možno nebol dobrí príklad, ale pointa je, že život nieje vždy taký jednoduchý ako si ho niektorí iný ľudia vymodlili, či vysnívali a ak si myslíme, že máme mrte ťažký život, vždy tam bude niekto, kto ho ma ťažší alebo zamotanejší.
Myslím , že osoba ktorá to tvrdí, sa snaží vpísať nejáké podmienky myslenia ostatných do akýchsi tabuliek , ktoré vyprodukovala so svojho vlastného života. A to nebude nikdy fungovať.
Отправлено в 16.11.13 1:13 в ответ на Mária Künzl.
Nemusíš tie myšlienky prijať, každého z nás osloví niečo iné. Podstata zostáva tá istá. Vždy boli veci, ktoré vidíme individuálne, láska je len jedna a život tiež. Ak sa milujú dvaja a sú veriaci a neveriaci, bohatí, chudobní, vždy je to o hodnote. Ak ochopili o čo ide, že svatba nie je "len papier" a pod. Všetko je možné, ak nie je záujem o vieru v Boha, tak je to o inom. Ani tu nikto nesúdi, to je jednoducho skutočnosť, ktorú rešpektuje dokonca Boh. Aj neveriaci človek má alebo nemá charakter, vie čo je život a vzťah albo hoo to nezaujíma. O to ide. Ide o život, aby ľudia pochopili, že život nie je "vec" ani žena nie je "vec" ktorú vymením, ak ju už neľúbim, veď to dnes vidíme všade....na vzťahoch - a že ani muž nie je len človek pre počatie a potom už nie, veď to poznáš. O toto ide.
Отправлено в 16.11.13 9:43 в ответ на Dominik Kurina.
Koho téma zaujíma bližšie:
http://www.lpp.sk/index.php?option=com_multicategories&view=category&layout=blog­&id=506&Itemid=461
Отправлено в 17.11.13 20:33.
Helena Kovacova
A nie je skreslujuci z Vasej strany aj "fakt", ze antikoncepcne tabletky sluzia na zabijanie plodu, ktory ma hoc jeden den? Pretoze antikoncepcne tabletky v zasade funguju proti pocatiu a nie po pocati proti zabitiu.
Отправлено в 18.11.13 15:36.