Дневники

« Назад

Benedikt XVI. Youcat a mladí

Benedikt XVI. Youcat a mladí

Na svetových dňoch mládeže, na stretnutiach mladých ľudí z celého sveta, vznikla myšlienka preložiť Katechizmus Katolíckej Cirkvi do reči mladých. Štúdium Katechizmu je želateľným pre každého katolíka. Youcat katechizmus je darčekom pre mládež. Môže sa stať zaujímavým podnetom k poznávaniu a k upevneniu viery. Isto je obohatením pre mladých kresťanov.

Dielko Youcat je pre písané rečou mladých a je určené pre mladých. Myšlienka jeho vzniku mala svoj pôvod na svetových dňoch mládeže. Benedikt XVI. vyjadril nádej, že kniha zaujme mladých ľudí, a stane sa inšpiráciou pre jeho štúdium.

Zo slov Benedikta XVI. mládeži:

Preto vás povzbudzujem: Študujte katechizmus! Zo srdca si to želám.

Katechizmus vám nebude vždy hrať do nôty. Nič vám nebude uľahčovať.  Bude totiž od vás vyžadovať nový život. Bude vám predkladať posolstvo evanjelia ako „vzácnu perlu“ (porov. Mt13, 45), za ktorú človek musí dať úplne všetko. Preto vás prosím: Študujte katechizmus vášnivo a vytrvalo! Obetujte na to celý život! Študujte ho v tichu svojej izby, čítajte ho vo dvojici, na stretnutí s priateľmi, vytvárajte študijné krúžky a siete, podeľte sa o svoj názor na internete. Využívajte všetky spôsoby na dialóg o viere!

Mali by ste vedieť, čomu veríte. Mali by ste poznať svoju vieru rovnako dôkladne, ako pozná IT-odborník operačný systém svojho počítača. Mali by ste svojej viere porozumieť tak, ako rozumie dobrý hudobník dielu, ktoré hrá. Vo svojej viere by ste mali  byť zakorenení oveľa hlbšie ako generácia vašich rodičov, aby ste dokázali účinne a rozhodne čeliť výzvam a pokušeniam dnešnej doby. Potrebujete Božiu pomoc, ak nechcete, aby vaša viera vyschla ako kvapka rosy na slnku, ak nechcete podľahnúť nástrahám konzumu, ak sa vaša láska nemá utopiť v pornografii, ak nechcete zradiť slabých a nechať  napospas svojmu osudu nevinné obete.

Skôr ako sa teda pustíte do horlivého štúdia katechizmu, chcem sa s vami podeliť ešte o jednu záležitosť: Všetci dobre viete, ako hlboko bolo spoločenstvo veriacich v poslednom čase zasiahnuté útokmi Zlého, prenikaním hriechu do samého vnútra, áno – do samého srdca Cirkvi. Neskrývajte sa pred Božou tvárou pod touto zámienkou! Vy sami ste Kristovo telo, vy sami tvoríte Cirkev! Vnášajte neuhasiteľný oheň svojej lásky do Cirkvi, aj keď ľudia akokoľvek znetvorili jej tvár! „V horlivosti neochabujte, buďte vrúcneho ducha, slúžte Pánovi“ (Rim 12, 11).

Keď sa Izrael ocitol kedysi na samom dne svojej existencie, Boh nezavolal na pomoc velikánov a vážené osobnosti, ale mladíka menom Jeremiáš. Jeremiáš si uvedomoval, že úloha je nad jeho sily: „Ach, Pane, veď neviem hovoriť, mladučký som“ (Jer 1, 6). No Boh sa nenechal zmiasť: „Nehovor: ,Mladučký som’,lebo pôjdeš všade, kam ťa pošlem, a povieš všetko, čo ti prikážem“ (Jer 1, 7).

Žehnám vás a každý deň sa za vás všetkých modlím.

Benedictus PP XVI

Zdroj:http://www.youcat.org/sk/citaj/papez-benedikt-xvi-a-youcat.html
 
Je možné, že sa do štúdia pustíte vo vašich stretkách alebo aj v rodinách práve teraz, v Roku viery! Hľadala som objasnenie istej veci v Katechizme katolíckej Cirkvi a bola som milo prekvapená z tohoto diela. Samozrejme som si zaobstarala aj Youcat, hoci už nepatrím k mládeži:o)))  Je skutočne super darček! Už ho len rozbaliť! Želám aj vám veľa radosti a rast v múdrosti!
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Отправлено в 01.10.12 20:42.
Kúpila som si ho , ja mladučká:0) Musím byť aktuálna, keď je náš pápež taký duchovne ( i telesne) fit! Je mi mocným vzorom! Ďkujem za neho Pánovi!
Отправлено в 02.10.12 8:47 в ответ на Eva Vráblová.