Дневники

« Назад

„Dnes žijeme v pokoji vďaka vašej pomoci“: ako meníte životy v Nigérii, Nigeri a Togu

„Dnes žijeme v pokoji vďaka vašej pomoci“: ako meníte životy v Nigérii, Nigeri a Togu

V subsaharskej Afrike sa stupňuje násilné prenasledovanie – no našich bratov a sestry ste tam neopustili. Tu sú tri príbehy o tom, ako vaše dary a modlitby menia životy v krajinách, kde kresťania čelia čoraz väčšiemu nebezpečenstvu len preto, že sa rozhodli nasledovať Ježiša. Ďakujeme, že ste sa postavili proti násilnému prenasledovaniu – prosím, naďalej podporujte veriacich ako Apevia, Blessing, Lydia a Zeinabou.

Togo: Pomohli ste Apevii, keď ju manžel odmietol

Apevia v Togu vyrastala v animistickom náboženstve. Všetko sa to začalo meniť v roku 2014, keď počula kresťanský rozhlasový program. Po chvíli sa Apevia rozhodla nasledovať Ježiša – a neskôr začala tajne navštevovať miestny evanjelizačný spolok. „Z času na čas som sa skryla a išla do kostola na modlitby, najmä v noci,“ hovorí.

Spočiatku sa zdalo, že manželovi Apevie neprekážalo, že už nie je ochotná zúčastňovať sa animistických rituálov. Vždy bol k nej láskavý, podporil ju aj keď si otvorila krajčírsky podnik. Všetko sa však zmenilo, keď zistil, že tajne chodí do kostola.

"Vyhnal ma zo svojho domu s našimi tromi deťmi," hovorí Apevia. "Povedal, že nechce mať vo svojom dome kresťanku a nechce, aby sa jeho deti stali kresťanmi."

Pár rokov žila Apevia so svojím otcom – bol tiež animistom, no k jej novej viere bol tolerantnejší. Keď však zomrel a Apeviin brat sa stal hlavou rodiny, bola v nebezpečenstve. Minulý rok zbil Apeviu a jej 18-ročnú dcéru a donútil ich odísť z domu.

Apevia sa presťahovala ku priateľovi. O niekoľko mesiacov neskôr jej zavolal manžel. „Zavolal nám, aby nám dal jasne najavo, že sa o nás nikdy nepostará, kým budeme nasledovať Ježiša,“ spomína. „Už sa nestaral o naše základné potreby. Odmietol zaplatiť školné našej dcére, pretože sme Ježiša nechceli opustiť.“

Vďaka vašim darom a modlitbám mohli miestni partneri Open Doors kontaktovať Apeviu a podporiť ju mikropôžičkou na začatie nového podnikania, ako aj finančnou podporou na nákup potravín, prenájom domu a zaplatiť školné pre dcéru.

„Dnes žijeme v pokoji vďaka vašej pomoci,“ hovorí Apevia. „Mám aj prácu a vďaka Božej milosti máme to, čo potrebujeme na prežitie. Môžeme v pokoji uctievať Pána. Ďakujem veľmi pekne za vašu podporu.”

Pokračuje: „Moji milovaní v Kristovi, rada by som sa vám poďakovala za milosť, ktorú ste preukázali mne a mojej rodine. Boh vás žehnaj a nech vám to odplatí. Ako ste si pamätali na mňa, Boh si bude pamätať aj na vás. Ďakujem, ďakujem, ďakujem!"

Nigéria: Po zabití manžela ste podporovali Blessing

Začiatkom tohto roka militanti z Fulani zavraždili manžela Blessing. Žili spolu v štáte Kaduna, jednom z mnohých regiónov v Nigérii, kde dochádza k nárastu násilného prenasledovania. Ich manželstvo nebolo úplne jednoduché – Blessing neprijali jej svokrovci a dve z ich piatich detí bohužiaľ zomreli v detstve. Ale Blessing bola so svojím manželom stále šťastná: „Môj manžel mi preukázal toľko lásky,“ hovorí. "Bol pre mňa všetkým a bol ku mne taký dobrý."

14. marca 2023 išiel Blessingin manžel na trh po jedlo. Na ceste domov ho prepadli a zabili militanti z Fulani. Práve zaútočili na ďalšiu dedinu. Blessing išla s niekoľkými mužmi na druhý deň hľadať svojho manžela a našla jeho telo.

„Od smrti môjho manžela bol môj život bez radosti a pokoja,“ hovorí Blessing. „On mi poskytol to najlepšie, čo mohol. Som veľmi vďačná, pretože ma urobil šťastnou. Po jeho smrti mi nezostal nikto, kto by sa postaral o mňa a moje deti – teraz mi zostali traja chlapci vo veku 15 rokov, 7 rokov a 2 roky, o ktorých sa musím starať.“ Svokrovci  jej odmietli pomôcť.

Blessing zúfalo hľadala pomoc – a našla ju v centre traumy, ktoré prevádzkujú partneri Open Doors. Jej bolesť sa zmenila pomocou programu traumatického poradenstva, najmä vďaka povzbudeniu, ktoré dostáva od partnerov Open Doors.

 „Nechcela som sa s nikým porozprávať a tak sa podeliť o starosti v mojom srdci,  žila som s hlbokými zraneniami srdca,“ hovorí. „Keď som sem prišla, našla som ľudí, ktorí boli ochotní počúvať a modliť sa so mnou. Som veľmi šťastná. Aj keď stále cítim bolesť, teraz cítim väčšiu úľavu.“

Dodáva: „Tento program mi priniesol radosť do srdca. V živote som zažila veľa ťažkostí a bolesti, ale naučila som sa, že Boh vie o mojej bolesti a nie som sama. Som veľmi vďačná."

Niger: Výcvik prežitia v prenasledovaní pre odvážnych veriacich

„Skutočne ma bolí to, čo sa deje v Nigeri. Každý má právo vyznávať svoje náboženstvo, ale my kresťania čelíme prenasledovaniu za vieru v Krista,“ hovorí Lydia, veriaca z regiónu Maradi. "Moslimovia v našej krajine sa k nám správajú ako k občanom druhej kategórie."

Ako väčšina oblastí Nigeru, Maradi je väčšinou moslimská. Menšinová kresťanská populácia často čelí prenasledovaniu, diskriminácii a marginalizácii. V mnohých častiach regiónu prebiehajú očierňujúce kampane proti kresťanom a cirkvi. Inde moslimovia využívajú ekonomické stimuly, aby sa pokúsili nalákať kresťanov, aby zapreli svoju vieru.

Jednou z vecí, ktoré rozhorčujú moslimov Fulani, je rastúci počet mužov a žien z Fulani, ktorí spoznávajú Ježiša a rozhodnú sa stať kresťanmi. „Vidiac, že ​​mnoho Fulanov prichádza ku Kristovi, moslimská komunita vyzvala svojich členov v Nigeri, aby zabránili kresťanom v evanjelizácii,“ hovorí miestny zdroj.

Keďže sa situácia pre kresťanov stala komplikovanou, miestni partneri Open Doors zorganizovali školenia prežitia v prenasledovaní pre konvertitov z kmeňa Fulani.

„Vďaka tomuto vzdelávaniu sa mi otvárajú oči a viem ako reagovať na prenasledovanie,“ hovorí Lydia. „Teraz chápem, že toto sú stopy, ktoré zanechal Ježiš Kristus  pre všetkých, ktorí v Neho veria. Prenasledovanie je nevyhnutné, ale počas prenasledovania musíme stáť pevne a mali by sme sa za našich prenasledovateľov modliť, ako nám to prikázal Ježiš v Lukášovi 6:27-28.

Ďalší účastník, Zeinabou, dodáva: „Som požehnaný Božím slovom; Spoznal som spôsoby, ako prekonať prenasledovanie.  Nevedel som nič o reakcii na prenasledovanie, ale teraz mám oči otvorené – som viac než víťaz, musím prekonať prenasledovanie, pretože Ježiš je so mnou a nikdy ma nesklame. Ďakujem veľmi pekne za toto školenie."

Zeinabou a Lydia patria medzi 120 ohrozených kresťanov, ktorí sa nedávno mohli zúčastniť týchto školení, čo im pomohlo posilniť ich vieru, vytrvať v prenasledovaní a byť soľou a svetlom v Nigeri.

Ďakujem vám za všetko, čo robíte na podporu prenasledovaných veriacich v Nigérii, Nigeri, Togu a ďalších krajinách subsaharskej Afriky, kde kresťania čelia rastúcemu násiliu. 

Preklad z Open Doors

Foto: wikimedia

Комментарии