Blogy

« Назад

Jozef Krišanda - Dejiny spásy v skratke

Dejiny spásy v skratke

 

Začnem ihneď. Boh stvoril svet a do sveta postavil ľudí. Nedivme sa mu. Aj my máme radosť, keď môžeme robiť radosť iným. Potrebujeme mať radi druhých. Rodičia majú takisto radosť, keď pripravia deťom vianočný stromček vidiac ich rozžiarené očká, hoci im to malé deti môžu tak akurát odplatiť pokojným spánkom v noci.

 

Každá kvalitná práca vyžaduje čas. Preto sa aj svet musel pripraviť na príchod človeka. Zem musela vychladnúť, klíma musela byť schopná prijať žive organizmy a aj dinosaury museli vyhynúť, aby hlavne tým mäsožravým nespestroval človek jedálny lístok. Keď bolo všetko pripravené, rastliny, zvieratka, mohol prísť na tuto zem človek. Je to pochopiteľne. Ak to zoberieme z ľudského hľadiska, rodičia postavia dom, nasadia trávnik, stromy, zeleninu začnú chovať zvieratá a do takto pripraveného domu vovedú deti. jasne, že je to ideál. Keďže pribúda manželstiev z núdze, tak iba pripomeniem, že napríklad lastovičky ešte toto pravidlo dodržiavajú. Najprv postavia hniezdo a potom tam dávajú mláďatká. Človek začal byť človekom. Hoci jednoduchým, ale vedel odovzdávať informácie - mal tradíciu. Zviera to nevie, ani opica. Ak sa napríklad vycvičí pes na hľadanie výbušnín, to neznamená, že bez prispenia človeka tieto svoje schopnosti odovzdá mláďatám a že ich odnaučí hrabať. Je pravdou, že zvieratká udivujú určitými prvkami inteligencie, ale je to preto, aby nám mohli slúžiť. Nezmierme sa s tým, že našimi predkami boli opice. Tie behajú dodnes po stromoch! Našimi predchodcami boli ľudia - hoci jednoduchší, ale nemáme pravo sa im smiať. My by sme už nevyrobili štiepanú industriu, kamenne nože a tenké kosáky z radiolaritu. Ťažko by sme prežili niekde vo vchode do jaskyne. Nevieme vyrobiť oheň bez zápaliek a tuhých rozpaľovačov. Oni to vedeli. Nevedeli by sme zabiť medveďa bez guľovnice, oni to dokázali. Keď hovoríme o vývoji, ten existuje vždy aj v živote jednotlivca. S prácou sa človek zušľachťuje, bez práce degraduje. Ak pravá ruka pracuje, tak je väčšia aj mocnejšia. Ak sa chrbtica nenamáha, tak sa kriví. Ako rodičia musia udržiavať dom, hoci ho už raz postavili, tak aj Pán Boh udržiava našu zem pri existencii, hoci ju už stvoril.

 

Na počiatku ľudských dejín došlo ku skratu. Do sveta vstúpil hriech a veľmi jednoducho a pritom hlboko duchovne je to opísané v prvých kapitolách knihy Genezis. To, že sa tam spomína jeden pár Adam a Eva, to nech nás netrápi. Vyjadruje to aj tú veľkú pravdu, že dejinami hýbu osobnosti, či už kladne, alebo záporne - nie masy. Ak pozorujeme ľudské dejiny, tak dáme tomuto tvrdeniu za pravdu. Už po tejto udalosti v Edene Boh oznamuje diablovi - hadovi, že sa určite nebude nudiť a že mu ľudí len tak napospas nenechá. „Nepriateľstvo ustanovujem medzi tebou a ženou, medzi tvojim potomstvom a jej potomstvom, ono ti rozšliape hlavu a ty mu zraníš pätu" (Gn 3, 15) Táto stať sa volá Protoevanjelium.

Vykupiteľ – Ježiš narodený zo ženy nemohol prísť ihneď. Ľudstvo sa muselo kultúrne pripraviť na prijatie radostnej zvesti. Ani my nedáme dieťaťu prečítať knihu, keď ešte nepozná písmenka. Tak muselo prejsť veľa storočí. Gréci so svojou filozofiou a so svojim bádaním pripravili pôdu na prijatie Ježišovho posolstva. Samozrejme, aj v knihách Starého zákona sa vynára postava Ježiša Krista. Proroci ho takisto predpovedali a nábožní Židia očakávali. Spomína sa aj v žalmoch.

Nemáme právo Ježišovi nič vyčítať. Počas svojho krátkeho života na zemi si „vychlípal" to najhoršie. Prijal údel spoločensky nechceného dieťaťa. Preto sa narodil v maštali. Akoby Izaiáš o tom písal: „Vôl pozná gazdu a osol jasle svojho pána" (lz 1,3a). Aj v minulosti to bolo bežné, že v zime sa zvieratká brávali do chalúpok a zohrievali sa spolu aj s domácimi. Takto niekedy žili naši pradedovia, pokiaľ ovšem nemali šľachticky pôvod. Aj o Ježišovi platia slová z knihy Múdrosti: „V plienkach som bol vychovaný a so starosťami" (Múdr 7, 4). Ježiš prijal život utečenca, polosiroty – sv. Jozef sa už nespomína v jeho dospelosti. Žil tichý život v Nazarete. Mlčal, aby mohol hovoriť. Ako to kontrastuje s našimi celebritami, ktoré niekým vyhodené vyletia do vzduchu ako svetlice, zažiaria, vyhoria a tvrdo, veľmi tvrdo dopadnú na zem. Namiesto toho, aby dovolili v tichu narásť svojim krídlam, aby tak mohli samostatne lietať, sú vyhadzovaní do vzduchu. Z praxe vieme, že dobré veci sa nedejú odrazu. Dobrý strom rastie pomaly. Rýchlo vyrastú iba lopúchy a burina. Ich použitie nebudem do detailov rozvádzať.

 

Ježiš zakúsil aj pokúšanie. Diabol mu ponúkol, aby bez námahy premenil kamene na chleby. Ježiš toto pokušenie odmietol. Ani jeden zázrak neurobil pre seba. Ak sa na nám niekedy predostiera možnosť mať „za malo námahy veľa muziky", tak to smrdí čertovinou. Na tejto vlnovej dĺžke fungujú podvodníci a my im nalietame. Nemôžeme Ježišovi vytýkať: „Ty nevieš, čo je to smäd, čo je to hlad, čo je to umierať v hrozných bolestiach mladý a všetkými opustený" Nemôžeme mu povedať: „Nevieš, čo to je plakať pri hrobe priateľa, nevieš, čo je to byť nespravodlivo posudzovaný len preto, že si sa stretával a rozprával s hriešnikmi, a so ženami. Navyše sluhovia farizejov povedali o Ježišovi: „Nikdy tak človek nehovoril" (Jn 7, 46). Ježišovo posolstvo presahuje ľudské myslenie. Ježiš nám ukázal, že nás ma rád a muselo ho to veľmi bolieť, keď ho nenávideli tí, ktorých mal rád. Ľudia však budú radšej nosiť desať lotrov na rukách, ako trpieť medzi sebou jedného proroka. Preto bol Barabáš prepustený na slobodu podobne ako mnoho kriminálnych živlov počas nástupu totalitných systémov. Veľmi veľký rozruch vyvolal film Umučenie Krista. Vraj je film brutálny. Zlé a cudzoložné pokolenie, vrahovia nenarodených deti a starcov, producenti hororov sú zrazu nejakí utlocitní! Nepovedal by som, že sú pohoršení, ako skôr nazlostení, že film otriasa prespatými kresťanmi. Ak by Ježiša vo filme skladali z kríza americkí vojaci a lekári by ho úspešne resuscitovali v Insbrucku a Ježiš by Bruselu odsúhlasil všetky homofilné a lesbofilné zakony, tak by to bolo v poriadku.  Film by nevyrušoval a my prispatí kresťania by sme uverili, že bol natočený podľa skutočnej udalosti. Čo tam bolo nereálne!? Utieranie krvi na dlažbe po bičovaní. Veď to isté robíme aj my, keď upratujeme na ceste po dopravnej nehode. Alebo plačúca Mária, ktorá sa rúti aspoň na chvíľu k Ježišovi a spomína? Ktorá matka sa usmieva pri umieraní svojho dieťaťa? Ktorá matka si nepremieta život dieťaťa, keď ju zalievajú slzy pri jeho truhle?

Človek nemohol ľudstvo vytiahnuť z biedy. Slepý slepého nepovedie. Musel to urobiť Boh. Boh, ktorý je mocnejší ako my a bol pred nami. Ten Boh musel vstúpiť do prostredia sveta. Prežívame teraz začiatok veľkonočnej doby. Prežívajme ju vo vedomí, že sme boli draho vykúpení a podľa toho pristupujme aj k Ježišovi ako k tomu, ktorý je nám veľmi blízky, lebo čo prežívame my, to pretrpel aj on a nebojme sa priznať, že je našim priateľom.

 

autor textu: Jozef Krišanda katolícky kňaz

článok bol publikovaný v marci 2005 v časopise Slovo zo srdca, roč. XII, č. 3

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Otec Štefan, som vďačná za tieto úžasné kázne J. Krišandu, už ich mám skoro všetký prečítane, je to balzam pre dušu. Urobil ste dobre, že to zverejňujete aj pre nás, ktorí sme ho nepoznali. Ďakujem.
Отправлено в 14.08.12 7:27.
Pripájam sa s vďakou.Mám viac v pamäti stretnutia ako literárny materiál...vraj vyšla aj knižka, ale mne sa už neušla.
Отправлено в 14.08.12 10:46.
vždy, keď čítam niečo od Jožka, napadne mi: "Rozumní sa budú skvieť ako lesk oblohy a tí, čo mnohých priviedli k spravodlivosti, budú ako hviezdy na večné veky." (Dan 12:3)
Отправлено в 14.08.12 11:22.
Skvelá prednáška! Poučná, ale fantasticky odľahčená!
Je mi veľmi ľúto, že som tohto človeka nemala možnosť spoznať osobne...
Отправлено в 14.08.12 14:52.
Janka, neľutuj, veď čo je oproti pár desiatkam rokov ľudského života celá večnosť?
To bude teda parááááááááááda aj s Jožkom!
Отправлено в 14.08.12 16:22 в ответ на Jana Znášiková.
Aha, ozaj!!!!! Máš pravdu! Pribudol mi ďalší človek do môjho zoznamu, na ktorého sa môžem v nebi tešiť! :o) Vďaka za pripomenutie! :o)
Отправлено в 14.08.12 17:29 в ответ на Otília Ferenčíková.
Janka, ja sa teším v nebi na zlodeja, ktorý ukradol naše auto. Vyše roka sme sa za neho s deťmi deň čo deň vydržali modliť, a deťom som povedala, že asi preto ukradol auto nám, lebo Boh vedel, že budeme zvolávať požehnanie na toho človeka. Možno že sa za neho nikto nemodlil... možno Boh testoval nás, či prijmeme takúto nepríjemnosť a ako sa s tým vysporiadame. Myslím si, že to bola fajn skúsenosť a príležitosť prejaviť lásku nepriateľovi v praxi.
Teoreticky to ovládame, ale prax je predsa len prax. Tam sa lámu charaktery, tam človek o sebe zisťuje aj to čo netušil. A verím, že spolu s priateľom zlodejom budeme chváliť Boha.
Отправлено в 14.08.12 18:00 в ответ на Jana Znášiková.
Tak toto je super prednaska,to musel byt velmi Duchom svatym obdareny knaz.Dufam,ze najdem dalsie clankyemoticonDalo mi to vela.Uplne suhlasim s nim.
Отправлено в 14.08.12 18:06.
Keď som robil poriadky na fare na novom posobisku nasiel som zbierku tychto sasopisov v ktorych su jozkove slanky. Ak by niekto mal zajem mat original casopisy, staci napisat adresu a poslem postou. Postovne zaplatim.
Отправлено в 14.08.12 19:11.
Stále nanovo ma to udivuje, ako Jožko dokázal vycucať zo všetkého tú podstatu, a ponúknuť ju takým ľahko stráviteľným spôsobom, že to človek nechápe...
K takému niečomu sa zvyčajne človek prepracuje rokmi, skúsenosťami, nadhľadom, ... pritom Jožko bol mladučký a pritom tak vyzretý, akoby jeho život bol niekto poskladal na tretinky alebo minimálne napoly, aby sa za jeho tak krátky čas na zemi jeho poslanie vrchovato naplnilo.A zase žasnem nad Božou Milosťou, Múdrosťou, Dobrotou, nad Požehnaním, ktoré na Jožkovi spočíva a neubúda z neho.
Отправлено в 14.08.12 19:39.
O .Štefan, už aj reagujem a dovolím si poprosiť. Poštovné Vám uhradím začiatkom septembra.
Отправлено в 14.08.12 20:10 в ответ на Štefan Hrbček.
Pani maria irma, ja vas radsej osobne navstivim, ked budem mat cestu do PP. Asi pojdem na NARNIU 4, tak vam aj donesiemknihu co ste mi pozicali a donesiem aj tie casopisy. emoticon takze spojim viacej dobrych veci naraz - najhlavnejsie je pre mna osobne stretnutie s vami emoticon
Отправлено в 14.08.12 20:19 в ответ на Mária-Irma Danieliszová.
Andrej Rusňák
Jožko Krišanda býval neďaleko môjho domu.Asi 100 m.Nikto ho nepozná lepšie ako my.On už od detska mal zvláštné vlastnosti.Už ako dieťa bol zbožný a svojích rovestníkov napomínal,keď sa v kostole správali nevhodne.Jeho otec bol už za socializmu prenasledovaný.Donášači, udali jeho otca,že obťažoval malé dievča.Za to si jeho vynikajúci otec,ktorý v tom čase pracoval ako skladník na ŠM veľa vytrpel.Boh mu to utrpenie určite priráta k dobrému.Na Jožkovom pohrebe sa zúčastnilo veľké množstvo veriacích,ale aj neveriacích.Takto Jožkovi vzdali česť nielen veriaci,ale všetci občania nášho mesta. Naše mesto má v Nebi svojho svätého orodovnika.Ja som spracoval rozlúčku na DVD.Občas napálim a dám na lavicu, aby si to veriaci zadarmo rozobrali.Aby mali pamiatku na Jožka.Je veľmi zaujímavé,že Jožko nieje pochovaný medzi kňazmi,ale na osobytnom mieste.Pri ňom je pochovaný už aj jeho otec.Ja osobne by som si prial,ak by deň jeho pochovania sa stal dňom púťe k Jožkovi Krišandovi.Takýto vynikajúci chlapec by nemal prejsť do zabudnutia veriacích. Pan Boh zaplať za tohto nášho svätca.
Отправлено в 31.08.12 8:23 в ответ на Mária-Irma Danieliszová.
o DVD mám záujem, myslím si, že každé svedectvo jeho rodákov je cenné. Bolo by dobré, aby ich ľudia posielali o. Štefanovi Hrbčekovi, ktorý materiálov Jožkových má najviac, dokonca Jožkova mama mu zverila jeho rukopisy. Takže si o. Štefana vybrala za vhodného zhromažďovateľa faktov a svedectiev z Jožkovho života. Treba jej rozhodnutie rešpektovať a odkazovať ľudí, aby spisovali svedectvá, hoci len malé epizódky z ich skúseností s Jožkom... ktoré raz môžu byť veľmi veľmi potrebné.
Ďakujem za svedectvo.
Отправлено в 20.08.12 9:47 в ответ на Andrej Rusňák.
Pfí, tak to sa teším. A dostali ste 6 +, tak janeviem, či sa iní z mojej radosti tak tešia, ale si myslia, že mi prídete pristrihnúť krídelká ! emoticon emoticon emoticon
Отправлено в 20.08.12 10:21 в ответ на Štefan Hrbček.
teším sa z milej návštevy, čo ťa neminie , aj z Narnie 4, aj z vášho stretnutia. aj tak zo života. ... a najväčšiu radosť mám z BOHA.
Отправлено в 20.08.12 10:50 в ответ на Mária-Irma Danieliszová.
Andrej Rusňák
Ak mate záujem o DVD pošlite mi adresu kde ju mám poslať na assisi@post.sk Pošlem zdarma.
Отправлено в 21.08.12 19:31 в ответ на Otília Ferenčíková.
neviem ci ma zmysel na toto reagovat, je tu vec ktora je evidentnym klamstvom. Pan Rusnak sa domnieva ze niekto z nas knazov zistoval, za kolko predava fotky s ukazom z Litmanovej. Popieram toto tvrdenie a vyhlasujem ho za nepravdive. Je to osocovanie.
Отправлено в 22.08.12 22:41 в ответ на Otília Ferenčíková.
ja som vas nemohla odsudit ani keby ste sa nebranili, hoc som rada ze sa branite. Jednoducho skutky za vas hovoria. Za tych par mesiacov clovek vidi a spozna ze ste dobry knaz a ze ide o osocovanie, Mozno bol dotycny pan oklamany a nevedel o tom.
Отправлено в 23.08.12 1:03 в ответ на Štefan Hrbček.
Prepáčte, ale to, čo ste napísali na adresu kňazov, je silná káva a podľa toho, ako poznám belianských kňazov, je to nemožné. Strom poznať podľa ovocia. Ich dlhoročné duchovné ovocie, zanietenosť pre Božie veci a láska k svojim ovečkám sú príkladné. (Tu myslím aj na vdp. Štefana Hrbčeka) Nie sú to žiadni intrigáni, na takéto hlúposti by popri farských aktivitách určite nemali čas.
A celkovo, kto si dovoľuje súdiť Kristových kňazov? Keby tieto tvrdenia boli postavené aspoň na faktoch! Spomenuli ste pátra Pia. Určite poznáte aj to, ako bránil svojho biskupa, aj keď vedel, že má voľnú morálku. Ak máte niečo proti kňazom, porozprávajte sa medzi 4 očami.
Отправлено в 23.08.12 6:37 в ответ на Otília Ferenčíková.
Показывается результатов: 1 - 20 из 44.
из 3

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu