« Назад

Druhý deň apoštolskej púte pápeža Františka vo Fatime

Druhý deň apoštolskej púte pápeža Františka vo Fatime

Vatikán/Fatima 13. mája – Pápež František dnes zavŕšil svoju púť do  miesta mariánskych zjavení vo Fatime kanonizáciou dvoch súrodencov Františka a Hyacinty Martových za účasti pol milióna veriacich. Okrem toho Svätý Otec osobitne požehnal chorých a stretol sa pri obede s portugalskými biskupmi.
Svätý Otec sa v skorých ranných hodinách v priestoroch Domu Našej Panej z Karmelu stretol s predsedom portugalskej vlády Antóniom Luisom Santosom da Costa. Prijal tiež 9-člennú rodinu Palestínčanov, s ktorou sa spoznal pred dvoma rokmi na Zelený štvrtok pri obrade umývania nôh v dome pre utečencov v Castelnuovo di Porto neďaleko Ríma.
Pápež František sa pred 11. hodinou nášho času presunul do Baziliky Panny Márie Fatimskej, aby predsedal pontifikálnej svätej omši s aktom kanonizácie. Najprv sa pomodlil pri hrobe Františka a Hyacinty Martových, dvoch pastierikov, ktorým sa aj ako aj ich sesternici Lucii presne pred sto rokmi, 13. mája 1917, zjavila Panna Mária. Práve ich podobizne zdobia fasádu baziliky, kde Petrov nástupca o 10-tej hodine miestneho času začal slávenie eucharistie znakom kríža.
Po vzývaní Ducha Svätého si veriaci z úst postulátora vypočuli životopisy 9-ročného Františka a 11-ročnej Hyacinty. Nasledovali litánie a latinská formula, ktorou pápež František vyhlásil oboch súrodencov za svätých a prikázal zapísať ich do zoznamu svätých univerzálnej cirkvi. Za veľkého potlesku priniesli k oltáru relikvie: vlasy sv. Hyacinty a kúsok kosti z rebra sv. Františka. Cirkev si bude prvých malých svätcov bez mučeníckej smrti liturgicky pripomínať vždy 20. februára. Pripomeňme, že za blahoslavených ich vyhlásil pred 17 rokmi sv. Ján Pavol II.
Svätý Otec v homílii, ktorú predniesol celú v portugalčine, povzbudil pútnikov slovami: „Máme Matku. Zhromaždení ako deti okolo nej žijeme z nádeje, ktorá sa opiera o Ježiša“. Pod ochranný „plášť“ Márie zveril pápež chorých, väzňov, chudobných a znevýhodnených. Nasledovalo niekoľko minút ticha.
Obetné dary priniesol brazílsky chlapec, ktorého zázračné uzdravenie dopomohlo ku kanonizácií fatimských detí. 10-ročný Lucas Maeda de Oliveira sa pred štyrmi rokmi na príhovor sv. Františka a Hyacinty zázračne uzdravil z poranenia hlavy po páde z okna vo výške šiestich metrov.
Posledný príhovor pápeža Františka počas apoštolskej púte vo Fatime zaznel na záver omše. Svätý Otec ho adresoval osobitne chorým: „Žite váš život ako dar a povedzte Márii tak ako pastierikovia, že sa chcete z celého srdca obetovať Bohu,“ povzbudil prítomných a dodal: „Nehanbite sa byť vzácnym pokladom Cirkvi“.
Po slávnostnej omši nasledovala eucharistická adorácia, po ktorej Svätý Otec udelil veriacim apoštolské požehnanie. Na svätej omši so Svätým Otcom sa okrem prezidentov Portugalska, Paraguaja a afrického ostrova s názvom Sv. Tomáš a Princov ostrov zúčastnilo podľa oficiálnych odhadov pol milióna veriacich.
Počas záverečného dňa apoštolskej púte Svätý Otec komunikoval aj prostredníctvom sociálnej siete, na ktorej zanechal dva krátke odkazy:
„Zakaždým, keď hľadíme na Máriu, opäť začíname veriť v revolučnú silu nežnosti a lásky“.
„Fatima je predovšetkým plášť Svetla, ktorý nás zahaľuje, keď sa utiekame pod ochranu Panny Márie prosiac ju: ukáž nám Ježiša“.
Pápež František sa po liturgii odobral do Domu Našej Panej z Karmelu, kde sa pri obede stretol s portugalskými biskupmi. Na letisko Monte Real sa s Rímskym biskupom krátko pred štvrtou hodinou popoludní prišli rozlúčiť miestne autority i cirkevní predstavitelia Portugalska.
Počas spiatočného letu Svätý Otec ako zvyčajne odpovedal na otázky novinárov v rámci tlačovej konferencie. Lietadlo s pápežom, jeho sprievodom a vyše 70 novinármi pristálo na rímskom letisku Ciampino o 19.20. -ej, jb-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar

Комментарии