« Späť

Fico hodný našich modlitieb

Fico hodný našich modlitieb

Kto sa bude modliť za Róberta Fica?

 

40 dní za nami. Som rád, že som bol súčasťou toho celého. Slovensko sa spojilo v modlitbe za politiku. Ako kresťania sme splnili svoje poslanie. Som na nás hrdý. Táto kampaň ukázala, že to bol len začiatok. Cieľ, aj keď krásny, je ešte príliš ďaleko – aby sa v politike a vlastne v každej oblasti spoločnosti na Slovensku aplikovali princípy Božieho kráľovstva: čestnosť, transparentnosť, slušnosť, odpustenie, zjednotenie, štedrosť. Čaká nás dlhá cesta.

V nedeľu na omši sme mali možnosť povedať aj svoje prosby.  Poprosil som Boha o požehnanie pre nového premiéra (ktorým podľa všetkého bude p. Fico). Zopár ľudí sa uškrnulo. A tak sa zamýšľam: nie sú politici hodní Božej milosti? Nechce sa Pán Boh dotknúť aj ich? Nerátaš s tým, že Róbert Fico bude s tebou v nebi?

Všetci poznáme biblického proroka Daniela (asi hlavne kvôli tej jeho jame, kde istý čas strávil s levmi). Slúžil na dvore babylónskeho kráľa Nabuchonodozora. V Danielových očiach to asi nebol ideálny vládca – odviedol Židov do zajatia; spôsobil, že Danielov ľud strádal; bol obklopený veštcami, mágmi a inými okultnými osobami (mimochodom Daniel ako Boží muž schopný vykladať sny bol v tomto „elitnom“ tíme). Daniel držal v rukách všetky argumenty, prečo svojho kráľa nenávidieť (a ešte aj právom). Raz sa stalo, že Nabuchonodozor mal veľmi živý sen. Nevedel si ho vysvetliť a nemohli mu ani jeho mágovia a vykladači snov. Preto si zavolal Daniela, ktorému zmysel sna bol zjavený. Boli to veľmi zlé správy pre Nabuchonodozora. Viete, čo povedal Daniel? „Pane môj, sen tým, čo ťa nenávidia, a jeho výklad tvojim nepriateľom.“ Mohol mu spokojne povedať: Tak ti treba, patrí ti to, za všetko to zlo, ktoré si spravil. No namiesto toho mu hovorí: Bodaj by sa ti to nestalo!

Daniel si ctil svojho panovníka. Výsledkom tejto úcty však nebola iba prirodzená panovníkova priazeň voči Danielovi. Ježiš nás učí, že kto prijme proroka ako proroka, dostane odmenu proroka. Kto prijme spravodlivého ako spravodlivého, dostane odmenu spravodlivého (Mt 10). To, že si niekoho budeme ctiť, má nadprirodzený dôsledok nielen pre nás, ale aj pre celú spoločnosť. A ja sa pýtam, nemali by sme si ctiť premiéra Slovenskej republiky? Nemali by sme žehnať a chcieť dobro pre všetkých ministrov, poslancov?

Žehnaním a modlením neschvaľujeme zlo, ktoré konajú. Ale prejavom úcty spôsobujeme nadprirodzené Božie konanie. Pavol vyzýva, aby sme prosili za všetkých ľudí a ďakovali za nich; mysleli aj na vládnucich činiteľov, na tých, čo rozhodujú o dôležitých veciach (1 Tim 1).

Máte vieru, že Boh chce zmeniť život politikov? Že môžu žiť cnostným, hodnotným životom, prinášať pokoj krajine, nekradnúť ale pracovať na prosperite Slovenska? Sme napriek všetkým výhradám schopní žehnať Róbertovi Ficovi?

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Otázka, či sme schopný žehnať Róbertovi Ficovi je na mieste. Aj keby nám a našej krajine akokoľvek ublížil (a teda bol aj najväčším nepriateľom), aj tak sú Ježišove slová o modlitbe za nepriateľov na mieste.
Nech Pán vstupuje s požehnaním do jeho života a úradovania. Nech ho vedie a chráni. Žehnám mu múdrosť v rozhodovaní a lásku k národu a spravodlivosti.
Odoslané 14.3.2012 21:26.
Amen. Ak má človek v sebe určitú "charizmu" viesť ľud resp. ťahať za sebou zástupy, máme jedinečnú príležitosť vyprosovať od Pána milosti aj pre Róberta Fica. Vezmime si takého Pavla - tiež vedel strhnúť zástupy, napokon, on dostal listiny, aby šiel a zajal kresťanov v Damasku... a zasiahla Božia milosť - a z "prenasledovateľa" sa stal jeden z najväčších ohlasovateľov Božieho kráľovstva. A dejiny Cirkvi sú plné príbehov či svedectiev obrátení rôznych osobností..., nuž, klopme na dvere Božieho milosrdenstva s úmyslami za predstaviteľov nastupujúcej vlády - "...kto klope, tomu otvoria."
Odoslané 16.3.2012 19:37.
Našich modlitieb je hodný každý, nech by tam bol ktokoľvek, pretože ako kresťania, ako tí ktorí majú byť soľou sa máme modliť aj za našich štátnych predstaviteľov a nie len pred voľbami.
Ako presne znelo motto kampane 40 dní teraz? Radšej 40 dní teraz, ako štyri roky potom? Nastala situácia, ktorá to motto obracia naruby. Napadá ma otázka, že kto momentálne potrebuje modlitbu viac: My, alebo naša nastávajúca vláda? Mimochodom v tomto čase sa rozhoduje o ľuďoch, ktorí budú rozhodovať za nás a o nás. Myslime na to.
Odoslané 18.3.2012 11:32.