« Späť

moja premiéra I.

Všetci zabehnutí lektori sa budú určite smiať... ale spomeňte si ako ste začínali...

 

Prvýkrát, keď som mala čítať čítanie – bolo to na vigíliu zoslania DS (2008) – a to som myslela, že ma vynesú nohami napred... bol to Pavlov list, ale o čom to bolo fakt neviem... jediné čo som v tej chvíli vnímala a čo si doposiaľ pamätám je, že mi neskutočne bilo srdce. Tak ale... v tej dobe som nemala odvahu povedať nie, odvtedy ten kňaz neskúšal ani zo žartu, že mám čítať.
Popravde, minulý rok, keď sme boli v Taliansku na púti, tak som pri tom istom kňazovi dobrovoľne čítala prosby a dokonca 2x (keď sme mali súkromnú sv. omšu dole vo Vatikánskej bazilike a potom v Nettune pri M.Goretti).

Čítanie z dnešného dňa bolo trošička iné – bolo premiérové... že ako premiérové, keď bolo druhé v poradí? Prístupom – toto bolo „dobrovoľné“ teda... z väčšej časti ... Áno priznávam, že som minulý týždeň povedala, že budem čítať v stredu, ale to bolo fakt len tak povedané... no zjavne si budem musieť dávať lepší pozor na to čo hovorím, ale nech... šak to hádam nebolo také zlé... a predsa spraviť radosť ostatným je super pocit... ale poviem vám, že radšej robím radosť hocjakým iným spôsobom, lebo čítanie nie je zrovna moja silná stránka... ale ak túžia, tak šak už čo s nimi...

Nuž, začiatky sú náročné... no čo vám budem hovoriť, šak to poznáte... wink

Foto (upravené): http://podhradie.fara.sk//files/active/1/37_large.jpg

 

Prvá časť venovaná Majovi a druhá, s úctou venovaná, velebnosti z Podhradia...

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Dominika,teším sa, aj Ti blahoželám, že máme dorast lektorov ....ak sa chceš zdokonaliť, v každej diecéze usporadúva Katolícke biblické dielo 1-denný kurz pre lektorov a je k tomu aj príručka- dozvieš sa viac prečo treba niečo pri čítaní zdôrazniť, o správnej spisovnej slovenčine, aby Božie Slovo znelo krásne. Aj v Lumene je každú nedeľu
inštruktáž, ale už ráno o 7.00 a pre nedeľné čítania.
Odoslané 25.4.2012 22:31.
Ja sa tiez pamatam na moje prve citanie. viem ze som mal veku tremu a velmi som to zoral. Nikto nerozumel emoticon ta co uz..
Odoslané 25.4.2012 23:56.
ďakujem... nechcem sa vyhovárať, ale o 7.hod. ráno mám ešte hlbokú noc :-D

minule jeden kňaz v kázni povedal: "Teóriu ovládame, ale prax nám uniká!" - dobre, bolo to v inom kontexte, ale táto veľavravná myšlienka sa mi teraz naozaj hodí :-)
Odoslané 26.4.2012 6:57 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Jarmila Semanová
Dominika,

veľmi dobre poznám to, o čom úprimne píšeš.

Len smelo ďalej; to napätie odbúraš tým, že budeš čítať čím častejšie.

Mne osobne pomohlo, keď som si aj tesne pred čítaním povedala: " Nie je to o mne, je to o Tebe, Duchu Svätý."
Odoslané 26.4.2012 7:12 ako reakcia na Dominika Dunčková.