« Späť

your choice

Pred nedávnom som sa inšpirovala kamarátkami a i ja som sa vybrala zútulniť našu internátnu izbu. Veď to poznáte, len štyri holé steny pôsobiace pochmúrnym dojmom. Vzala som teda dajaké to AHA a listovala vo veľa číslach, kým sa mi nepodarilo nájsť aspoň jeden plagát s myšlienkami. Lepiacou páskou som ich pripevnila na stenu. Vždy je tam krásny obrázok a bolo mojím hlavným cieľom, skrášliť izbu. No pred chvíľou mi udrela do očí a do srdca práve myšlienka, ktorá je oveľa podstatnejšia ako obrázok.

 

Najdlhšia cesta človeka vedie do vlastného vnútra.(Dag Hammarskjöld)

 

Cestujeme všelikam, do školy, do práce, na dovolenku do Egypta. Pre tieto veci sme ochotní prejsť niekoľko hodín, preletieť nad morami. Koľko kilometrov sme však ochotní denne cestovať do vlastného vnútra? Sme ochotní prejsť toľko ako z domu do školy či preletieť dokonca nad morami?

Je to isto namáhavá cesta. Náš život je plný rázcestí. A tu by mal nastať ten čas, kedy by sme mali vniknúť do hĺbky a podstaty celého nášho JA. Na rázcestiach by sme sa mali zastaviť a vydať sa dovnútra, aby sme zistili, kadiaľ ísť. Je tu veľa smerovacích tabúl, ktoré môžu byť našou veľkou pomôckou, no môžu sa stať aj problémom, ak ich niekto pootočí iným smerom. Dnešný svet ponúka cestu, ktorá je lákavá, na ktorej sa netreba veľmi namáhať. Keď sa vydáme po tejto pohodlnejšej ceste, bez kopcov a zákrut, tak neraz skončíme v priepasti. Je to cesta pohodlia, sebeckosti, dovolenka all inclusive.

Druhá, menej lákavá cesta, je často zarastená tŕním, kde o svoj život a šťastie treba bojovať. Bojovať o svoju dušu, o svoje JA proti zlu.

Našou Achillovou pätou často je, že my vlastne ani nevieme, kým skutočne sme. Nepoznáme svoju hodnotu, necítime sa byť podstatnými, výnimočnými ani dôležitými. Cítime sa byť len ďalším človekom medzi 7 miliardami na našej Zemi. Z čoho tento pocit pramení? Nie snáď z toho, že veríme svetu a nejdeme hľadať odpoveď tam, kde treba? Do vlastného vnútra, tam kde ju Pán Boh vložil už pred dávnymi vekmi.

Si dôležitý. Tvoja bytosť, to kým si a že vôbec si, nie je len číslo pri sčítaní ľudu. Život, tvoj príbeh je súčasťou jedného Veľkého Príbehu, v ktorom nie sú žiadne vedľajšie role a každá rola je veľmi podstatná a dôležitá. Nedaj si ju zobrať zlom. Nenechaj sa oklamať svetom.

Tak čo, naberieš odvahu a vydáš sa na dobrodružnú cestu do vlastného vnútra? Vydáš sa objavovať skryté, nespútané, exotické vône svojej duše? Túžiš sa predierať tŕním za šťastím aj napriek škrabancom alebo ísť dlho po rovnej ceste a nakoniec padnúť do priepasti? Your choice!!!!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
myslím, že toto komentár nepotrebuje ;) len sa chcem poďakovať za hĺbavého ducha - to sa dnes totiž už medzi mladými veľmi nevidí. dodáva mi to elán v mojej službe... takže - vďaka!
Odoslané 15.2.2011 9:56.
Ďakujem emoticon)
Som veľmi rada za tento komentár alebo aj za akýkoľvek iný, aj negatívny. Posúva ma to totiž ďalej emoticon)
Už som rozmýšľala, že či mám ďalej pokračovať v písaní alebo nie, či to vôbec za to stojí emoticon)
tak ďakujem ešte raz za posunutie v mojej ceste emoticon)
Odoslané 15.2.2011 11:18 ako reakcia na Branislav Markovič.
Lubka, určite pokračuj. Možno raz vydáš aj knihu...:-)
Odoslané 9.5.2019 10:24 ako reakcia na Ľubica Pösová.