Blog

« Späť

Ako osláviť sviatok všetkých svätých?

Ako osláviť sviatok všetkých svätých?

Zase niekoľko nápadov zo zahraničných blogov. Tentoraz na tému sviatok Všetkých svätých, a spomienka na všetkých verných zosnulých - ľudovo Dušičky. Ako teda môžeme okrem tradičnej návštevy cintorína (s deťmi) osláviť tieto sviatky?

Minulý rok ma zaujalo niekoľko nápadov na slávenie sviatkov v katolíckych rodinách zo zahraničia. Zvlášť v USA je silná "tradícia" prezliekať sa v predvečer sviatku Všetkých svvätých do strašidelných kostýmov a chodiť strašiť / koledovať.

Niektorí kresťanskí rodičia tento zvyk pozmenili tak, aby vyjadroval ducha kresťanského sviatku. A tak sa ich deti prezliekajú nie za strašidlá, duchov a upírov, ale vyrábajú si kostýmy rôznych svätých a tak si priblížia ich život a viac sa motivujú v nasledovaní príkladu svätých. Zároveň je to dobrá píležiosť na spoznávanie niektorých menej známych svätcov.

Príklady kostýmov, niektoré nápady, i párty (a hry) takýchto zamaskovaných detí môžete vidieť napr. na týchto stránkach:

http://showerofroses.blogspot.sk/2008/10/saintly-costumes.html

http://showerofroses.blogspot.sk/2012/10/my-daybook-on-traditional-feast-of-st.html

http://showerofroses.blogspot.sk/2008/11/all-saints-party.html

http://showerofroses.blogspot.sk/2011/10/costume-for-st-catherine-of-alexandria.html

Množstvo inšpirácií (kostýmy, hry, pohostenie): http://showerofroses.blogspot.sk/search/label/All%20Hallows%20Eve

http://showerofroses.blogspot.sk/2010/10/getting-ready-to-celebrate-feast-of-all.html

 

Ďalšou možnosťou ako osláviť / priblížiť si tento sviatok je "výstavka" svätcov napr. na krbovej rímse, alebo na okne, na rodinnom oltáriku... ako komu vyhovuje. Figúrky svätých si môžeme vyrobiť hoci z papiera, z filcu, z varešky, alebo pomaľujeme drevené polotovary figúrok... Možnosti sú rôzne. Väčšinou si jednotlivé figúrky chystajú rodiny postupne počas celého roka. Najlepšie v období sviatku, alebo menín jednotlivých svätých. A teraz si vystavia všetky postavičky naraz. V prípade nedostatku času (schopností?) môžeme vystaviť jednoducho "sväté obrázky", ktorých sa určite v každej katolíckej rodine niekoľko nájde.

http://alice.typepad.com/cottage_blessings/spoon_saints_craft/

http://starrymantle.blogspot.sk/2011/06/religious-felt-dolls-for-atrium.html

http://showerofroses.blogspot.sk/2008/09/alphabet-of-saints.html

http://showerofroses.blogspot.sk/2012/09/an-alphabet-of-saints-painted-wooden.html

http://ponderedinmyheart.typepad.com/pondered_in_my_heart/2009/11/gaudeamus-omnes-in-domino.html

BIngo (alebo pexeso) so svätými: http://showerofroses.blogspot.sk/2011/10/all-saints-bingo-30-card-printable.html

 

Zaujala ma tiež možnosť zapojiť sa do medzinárodnej výmeny maľovaných obrázkov (SWAP). Každý si vyberie 5 rôznych svätých, ktorých namaľuje (ľubovoľnou výtvarnou technikou) na tvrdší papier predpísaných rozmerov (2.5" x 3.5" = 6.35 x 8.89 cm). Obrázky si potom ľudia navzájom vymieňajú.

http://ponderedinmyheart.typepad.com/pondered_in_my_heart/2011/10/for-all-the-saints-artist-trading-card-swap-2011.html

 

Ďalší nápad sa týka výzdoby na sviatok verných zosnulých ("dušičky"). Autorka si vyrobila stojan na obrázky s modlitbou, ktoré sa rozdávajú pri pohreboch. Vystavila si tak v týchto dňoch pamiatku (a modlitbu) na všetkých členov rodiny, ktorí nás už predbehli do večnosti. Samozrejmosťou je denná modlitba za duše v očistci.

http://tiredtwang.blogspot.sk/2009/11/all-souls-display.html

http://showerofroses.blogspot.sk/search/label/All%20Souls%20Day

 

Prosím, pridajte v komentároch vaaše skúsenosti tradície a nápady na oslavu prichádzajúcich sviatkov. Aby sme sa tak navzájom inšpirovali.

______________
Obrázok prevzatý z showerofroses.blogspot.com

Ďalej
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
neskutočne obdivujem tie matky...tie rodiny, ktoré kresťanstvo vnášajú do každodennosti tak prirodzene...jednoducho, automaticky, ktoré žijú nádherné životy so svojimi rodinami....
Vďaka, Evička,aj z tvoj krásny príklad.

ďakujem
Odoslané 25.10.2012 12:45.
Pekné nápady, vďaka Evička!
Odoslané 25.10.2012 17:57.
Výborné nápady.My sme to na cirkevnej škole realizovali tak, že deti zo všetkých ročníkoch mohli maľovať figúrky svätcov, tie sa potom vystrihli, podlepili smirkovým papierom a krásne to držalo na flanelovej maxitabuli. Niektoré deti sa prišli opýtať na životy niektorých menej známych svätých. Alebo i známych stvárnili veľmi originálne. Najviac mi utkvela v pamäti maľba Laury Vikune, ktorá kľačí pred koňom
na ktorom sedí jej matka ktorú objíma statkár a jednou rukou ukazuje na svoje srdce a druhou na nebo. Krásny bol aj svätý František s nádherným, pestrým motýľom v rukách.A mnoho, mnoho iných....veľmi by som si priala, keby sa mi to ešte raz premietlo, až budem odchádzať k Pánovi. Ďakujem!
Odoslané 25.10.2012 21:43.
Odoslané 26.10.2012 12:06.
Ešte pridávam jeden link:

Tiež zvyk vyrezávať v tomto jesennom období tekvice sa dá využiť na kresťanskú "katechézu". Stačí, vyrezať do tekvice vhodný kresťanský motív.

http://catholiccuisine.blogspot.sk/2012/10/the-2012-saint-o-lantern-link-up.html­
Odoslané 27.10.2012 0:04.
Práve bol pri príležitosti sviatku všetkých svätých vyhlásený SWAP - medzinárodná výmena obrázkov rôznych svätých. Takže kto by ste sa chceli zapojiť, podrobnosti nájdete tu:
http://ponderedinmyheart.typepad.com/pondered_in_my_heart/2012/11/for-all-the-sa­ints-atc-swap-2012.html
Odoslané 2.11.2012 9:18.
A ešte som si spomenula na niečo, čo sme kedysi robievali. Nachystať obrázky svätých, alebo len kartičky s menom a výrokom rôznych svätcov. Potom sme si práve na sviatok všetkých svätých ťahali - každý tak dostal patróna na tento rok.
Niekedy to boli svätí, ktorých sme veľmi nepoznali a tak sa nám rozširoval obzor a samozrejme aj priateľstvo s týmto svätcom.
(Spomenula som si neskoro, takže tento rok to už nestihneme, ale rozhodla som sa k roku "zbierať" rôznych patrónov pekne podľa kalendára, ako budeme sláviť ich sviatok. Potom zase na všetkých svätých budeme mať pripravenú veľkú kartotéku z ktorej si vytiahneme patróna na ďalší rok. emoticon
Odoslané 2.11.2012 9:21.