Blog

« Späť

Halloween sa na Slovensko predral cez učiteľov, dokážeme to aj napraviť?

Halloween sa na Slovensko predral cez učiteľov, dokážeme to aj napraviť?

Ešte pred pár rokmi som prechádzala v supermarkete okolo malého regálu plného haloweenskeho sortimentu: od cukríkov s podobou krvavých očí, cez škeriace sa tekvice, po pančuchy s kostrami. Bol plný. Nikto o tento tovar nemal záujem a zdravý rozum Slovákov nedovolil vyhadzovať peniaze na také hlúposti.

Keď pani učiteľka zavelí

A zrazu: škole po škole sa zachcelo nejakej novoty a zdá sa to byť aj dobrá zábava: strašidelné masky, čarodejnice, vyrezávané tekvice, ktoré nemávajú milý výraz, a o ktorých nie každý vie, prečo práve takto vyzerajú.

Ale zrazu je toľko nového, čo sa dá v škole robiť vďaka tomuto „novému sviatku“: na svoje si príde telocvikár, angličtinárka aj pani učiteľka výtvarnej výchovy. A pani učiteľka či pani riaditeľka zavelí :„Pripravte sa na haloween“: nakúpiť, prinesť, obliecť sa....A rodič a žiak, hoci aj celkom nesúhlasí, väčšinou poslúchne, lebo nechce, aby bolo zle, a aby zase raz bol on ten iný a zlý.  Tu sa musím zastať aj učiteľov, ktorí sú si vedomí svojej zodpovednosti za výchovný vplyv na deti a nie sú ochotní podvoliť sa halloweenskej párty.

Prečo sa hanbíme za sviečku

Neviem o tom, žeby sa školy kedysi ( okrem hodín náboženstva) hrnuli do oslavovania sviatku všetkých svätých. Zdalo sa im to asi príliš „duchovné“. Keltský haloween ale o nič menej duchovný nie je. Žiaľ, nie je duch ako duch. Haloween je o duchoch a dušiach, ktorých sa treba báť- je to deň, o ktorom veria, že práve prechádzajú mŕtve duše a môžu navštíviť domov. Tekvica ich má odstrašiť, jedlo pred domom uplatiť, aby šli ďalej, kostým ich má zasa zmiasť, aby človeka duchovia považovali za jedného z nich. Na toto sa naše deti v škole „hrajú“ a vieme vôbec o tom? Keby sme chceli deti učiť o tom, čo jedia domorodé kmene v Afrike, hádam by nikto nenavrhol dať im ochutnať larvy alebo všetkých zaradom poobliekať do lístia nech to vyučovanie je viac zážitkové a „projektové“. Môžeme deťom predstaviť objektívne informácie, ale kázať im obliekať sa a vyrábať, či recitovať básničky, ktoré nemusia byť také dobré, to je už iná vec.


Poďme na to trošku inak

Predstaviť a vysvetliť pravú podstatu Haloweenu je už v dnešnej dobe namieste. Keď tú ozajstnú podstatu Halloweenu deti a študenti ( a pedagógovia!) spoznajú, nebudú asi až tak uchvátené. Na druhej strane chýba prezentácia našich zvykov- prečo si chodíme uctiť pamiatku zosnulých, prečo oslavujeme sviatok všetkých svätých, prečo zapaľujeme sviečku a prečo robíme vence.

Podstatou našich sviatkov je láska, viera v Boha a úcta. A tej úcty – aj pre etikárov v tejto dobe nikdy nie je dosť. Aj vďaka naším tradíciám máme čo robiť v škole: vyrábať vence a odniesť na hrob tam, kde nik nechodí, zapáliť sviečku, pomodliť sa a kto neverí zaspomínať- veď aj neveriaci, tak ako veriaci umierajú a majú miesto posledného odpočinku, ktoré si zasluhuje úctu a nie maškarádu alebo ignoráciu.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Minuly rok u nas v skole na vytvarnej tiez malovali take tekvice, Mal som naboženstvo a pýtal som sa čo to maľovali. Nik mi nevedel povedať čo to je. Škoda.. mal som pripravenú peknú tému na vysvetlenie a porovnanie "sviatku všetkých démonov" so sviatkom všetkých svätých. Tak nakoniec sme ostali len pri svätých.. lebo nebolo čo porovnávať..
Odoslané 14.10.2017 20:11.