« Späť

Halloween

Halloween

1.11- sviatok všetkých svätých a aj jemu predchádzajúci sviatok 31.10- Halloween. Mnoho ľudí považuje účasť na Haloween party za úplne nevinnú zábavu. Avšak história a význam tohto sviatku svedčia o opaku.

Význam Haloween je slovo prevzaté z anglického výrazu Hallows Eve Day, čo doslova znamená predvečer všetkých svätých. Výročie Halloween je ezoterickým výročím (ezoterizmus je realizovanie moci na niekom inom okultným spôsobom). A ezoterický svet ho definuje takto: „najmagickejší deň roka, je novým rokom celého ezoterického sveta.“ A tiež: „ je to najdôležitejší sviatok roka pre všetkých nasledovateľov Satana.“

Legenda

Stará írska legenda rozpráva istom Jackovi, zlom kováčovi, prevrátenom a skúpom, ktorý jednej noci na všetkých svätých po enormnom pití vína dostal smrteľný zásah na pečeň. Diabol bol prinútený splniť mu niektoré jeho želania, medzi ktorými je aj to, aby ho nechal pri živote, a došlo až k zmluve, že sa zriekne svojej duše v prospech hriechu. Jack, neuvedomujúc si dôsledky svojej choroby, zomrel o rok neskôr. Odmietnutý v raji, Jack nenachádza miesto ani v pekle, z dôvodu zmluvy uzatvorenej s diablom. Na spôsob nejakého rítu úbožiak poreže repu a do jej vnútra vloží jeden žeravý uhlík z tohto miesta večného zatratenia. S týmto lampášom sa Jack, prízrak, vráti do sveta živých.

Tradícia

Íri postihnutí morom migrovali okolo r. 1950 do Ameriky. Pristáli v novej zemi a našli obrovské množstvo tekvíc , ktoré boli, na rozdiel od malej a úbohej repy, oveľa väčšie a dostatočne veľké na to, aby boli vyrezávané a zbavené dužiny. A tak tekvice nahradili repu a stali sa lampášom Jacka. Používajú sa v noci na Všetkých svätých, pretože sa predpokladá, že nepokojné duše mŕtvych, ktoré sa pokúšajú, tak ako Jack, vrátiť domov, sa budú držať ďaleko. Deti dnes sa preobliekajú za nekľudných duchov, ktorí nenachádzajú “pokoj“ ani v pekle ani v nebi a navštevujú rodiny vedení tekvicovým lampášom a dostávajú sladkosti výmenou za ich “náklonnosť“. Trick-or-treat, je používané pre “sladkosť alebo žartík“. “Trick-or-treat“ doslovne znamená “biliard alebo zábava“, “úskok, alebo pôžitok“, ale má to svoj pôvod v “prekliatie alebo obeta“.

Historické fakty

Pochmúrna legenda o Jackovi ukrytá v historických faktoch je pripomínanie si pamätného dátumu. Niekoľko storočí pre Ježišom Kristom mala jedna tajná sekta pod svojou vládou keltský svet. Každý rok 31. októbra slávila na pamiatku svojich pohanských božstiev festival smrti. Staršie sekty chodili z domu do domu pýtať obety pre ich boha a stávalo sa aj to, že požadovali ľudské obete. V prípade odmietnutia prorokovali smrť nad tým – ktorým domom. Odtiaľto sa zrodil trick or treat.

Úvahy o ...

... legende: táto je založená na klamstve, že skazený človek môže byť prešibanejší ako diabol a že brány pekla sa pred niekým uzavrú. Okrem toho sa dej rozvíja podľa satanských praktík: žiadať od Satana vyplnenie požiadaviek, uzavrieť zmluvu s diablom, satanské poslanie zjaviť sa ľuďom, ezoterický rítus.

... tradícii: úkaz Halloween – v tradícii, kostýmoch a v obchode je to zmiešanie rituálov a čarodejníckych praktík, ktoré ľudia robia, či si to uvedomujú, alebo nie.

... dejinách: dejiny nám ukazujú, že pod Halloweenom sa skrývali satanské rituály a obete. Vieme, že v našich dňoch satanisti praktizujú počas tejto noci ľudské obety.

Pozor

Halloween je ezoterimus Myslím si, že slová ktoré vyhlasujeme, gestá ktoré robíme, pohľady, ktoré “hádžeme“, nie sú neutrálne, ale znamenajú istú duchovnú realitu. Preto si dajme pozor aké je pozadie a pôvod toho, čo hovoríme a konáme. Zbadajme sa a nepriľnime k ezoterickému svetu skrze masové rituály, ktoré sú nám ponúkané. Niektoré skupinové tance sú počiatkami satanistických rituálov. Ak máte deti, dávajte pozor na to, aby si neprivykli, alebo ešte horšie, nenaučili sa na okultizmus. Isté veršovačky, ktoré sa musia deti naučiť, sú vzývanie ducha smrti. Ak ste obchodníci a predavači, majte odvahu povedať nie podporovaniu tovarov, ktoré pod rúškom karnevalu napĺňajú a utvárajú ezoterickú mentalitu. Mnohé produkty predávané ako spotrebný tovar sú amulety, alebo ich reprodukcia, používané pri čarodejníckych praktikách. Kresťania nenechajme sa vyviesť z pravdy zdanlivými tradíciami a spôsobmi, ale držme sa víťazstva, ktoré premohlo svet, držme sa našej viery (porov. 1 Jn 5,4). Nezabudnime, že otrasné následky ezoterickej nákazy nie sú okamžité, bezprostredné, ale prejavia sa s odstupom rokov ako depresie, krízy, násilia. Písmo svedčí jasne: Hovorím vám ako rozumným. Posúďte sami, čo hovorím: Nie je kalich dobrorečenia, ktorému dobrorečíme, účasťou na Kristovej krvi? A chlieb, ktorý lámeme, nie je účasťou na Kristovom tele? Keďže je jeden chlieb, my mnohí sme jedno telo, lebo všetci máme podiel na jednom chlebe. Pozrite na Izrael podľa tela: nemajú azda tí, čo jedia obety, účasť na oltári? Čo tým chcem povedať? Že mäso obetované modlám je niečo? Alebo že modla je niečo? Ale to, čo obetujú, obetujú zlým duchom, nie Bohu. A ja nechcem, aby ste boli spoločníkmi zlých duchov. Nemôžete piť Pánov kalich aj kalich zlých duchov; nemôžete mať podiel na Pánovom stole aj na stole zlých duchov. Alebo chceme dráždiť Pána? Sme azda silnejší ako on? "Slobodno všetko." Ale nie všetko osoží. "Slobodno všetko." Ale nie všetko buduje (1 Kor 10, 15 – 23).

Namiesto návštevy Halloween party odporúčam účasť na vigílnej sv. omši zo Sviatku všetkých svätých.

zdroj: christ-net.sk M.Koláček

Predchádzajúci Ďalej
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
na náboženstve sa ma pýtali na halloween, tak som to deckam vysvetlil jednoducho. My kresťania, ktorí milujeme Boha máme sviatok všetkých svätých. Diabol - Božia opica a tí čo mu patria majú sviatok všetkých diablov.
Odoslané 31.10.2012 14:10.
a ešte,.. že dávam 5***** emoticon a zislo by sa uviest zdroj, odkial je to skopirovaneeee (je to slušné) Raz som o tom aj kazal - TENTO SVET A JEHO KLAMSTVÁ , nahrávka tu. http://mojakomunita.sk/web/rdss-kv/vyucovanie
Odoslané 31.10.2012 14:15.
Ďakujem za upozornenie. Už som tak urobil.
Odoslané 31.10.2012 16:29 ako reakcia na Štefan Hrbček.
celkom presne si to vystihol...
ja som sa tu nechal uniesť takto pred rokom blogom "Roztrhaná maska", ale to bol len taký slabý náčrt...
Odoslané 31.10.2012 19:09 ako reakcia na Štefan Hrbček.
tak takú škaredú rozprávku o tekvici, kováčovi a bosorke som ešte nepočula.

Ľudia tekvica patrí do polievky a prívarku. A keď chcete mať v okne sviečku, zapáľte ju
2,novembra za nenarodené deti.
Odoslané 31.10.2012 21:04.
Odporúčam prečítať si knihu "Mami, prečo neoslavujeme Halloween" - výborná pomôcka pre rodičov i učiteľov, ako deťom vysvetliť, aké nebezpečenstvo Halloween predstavuje, kde sú jeho korene a ako sa môžeme tomuto "novému trendu na mnohých školách" brániť. Momentálne je vraj vypredaná, ale mnohí naši učitelia v BB diecéze si ju pred cca 2 rokmi kúpili, tak snáď nájdete "známeho" v našich končinách, ktorí Vám ju požičia. emoticon
Odoslané 2.11.2012 17:32.
Prepáčte za hrubicu v poslednej vete - opravujem: ... ktorý vám ju požičia. emoticon
Odoslané 2.11.2012 17:33 ako reakcia na Eva Krpeľanová.
Dakujem za upozornenie.Tú knižku mám doma,je naozaj dobrá :-)
Odoslané 2.11.2012 19:06 ako reakcia na Eva Krpeľanová.
Dobrá správa ku knihe "Mami, prečo neoslavujeme Halloween?": vypátrala som posledné kusy, takže ak by niekto z vás mal záujem, kontaktujte mailom DKÚ BB - kerygma.bb@gmail.com alebo zavolajte na tel.c.: 0907 838 413. Cena: 2,20 €
Odoslané 7.11.2012 14:09.
posielam link, na ktorom špeciálny pedagóg sa obracia na misitra o prešetrenie tohto pohanského sviatku halloweenu. "V mene mnohých rodičov, občanov SR žiadam, aby bolo vydané jasné stanovisko k tejto problematike, aby bola preštudovaná a preskúmaná táto "kultúra smrti" v školách a aby deťom boli v škole ponúkané také hodnoty, ktoré sú v súlade s ľudskou dôstojnosťou."

https://mail.google.com/mail/?tab=wm#inbox/1420d8de7841d4f3
Odoslané 31.10.2013 11:17 ako reakcia na Eva Krpeľanová.
Niečo také ako Halloween je vážne tu na Slovensku? To už môžeme oslavovať aj Deň nezávislosti, Deň vďakyvzdania. Myslím si, že tu stále slávime sviatok všetkých svätých a spomienku na všetkých verných zosnulých.
Odoslané 31.10.2013 11:47.
Mirec, na tvoju otázku. Už som videl minulého roku deti pobehovať v strašidelných maskách. Hypermarkety v týchto dňoch samozrejme reagujú na "požiadavky" trhu, len neviem, kto ich vyrába. Skôr to vyzerá na "nenútený" tlak zo západu.
Odoslané 31.10.2013 12:45 ako reakcia na Miroslav Čonka.
ODPORÚČAM výborné vysvetlenie pátra Vojtecha Kodeta k tomuto sviatku: http://spravy.vyveska.sk/p/4010217589/p-vojtech-kodet-thd-o-carm-my-slavime-svia­tok-vsetkych-svatych-nie-halloween
Odoslané 31.10.2013 16:56.
Veľmi sa teším, že sa objavila kresťanská ponuka na dopyt. Je samozrejme, že deti sa chcú vyšantiť v maskách, vytvoril sa istý dopyt zo strany detí. Preto sa teším, že niektorí už prišli s maskami svätých. Je to super myšlienka, ktorá prináša dosť veľa pozitívneho.
Ak sa pozrieme do histórie kresťanstva – Vianoce takto vytlačili pohanské uctievanie slnka.
Mínus a mínus bude stále mínus. Treba plus.
Odoslané 2.11.2013 22:53 ako reakcia na Miriam Kuzarova.