« Späť

Homosexuálne správanie a spoločnosť.

Mnohí kňazi z pastorácie sa ma pýtajú:“ je homosexualita chorobou alebo nie je ?“ Tiež naša omladina na kresťanských webfórach hľadá svoj postoj k tejto problematike, preto cítim potrebu prehovoriť.

 

 Mnohí kňazi z pastorácie sa ma pýtajú:“ je homosexualita chorobou alebo nie je ?“ Tiež naša omladina na kresťanských webfórach hľadá svoj postoj k tejto problematike, preto cítim potrebu prehovoriť.

Najprv si dovolím vysvetliť pojmy čo je norma priemerná a norma ideálna, na hladine cholesterolu v krvi, čo je dostatočne neutrálny parameter .

V bývalom ČeskoSlovensku sme mali normu cholesterolu stanovenú na 6,7 . V krajinách EHS ( predchodca E.U.) bola norma cholesterolu 5,2 a v USA ( pre kaukazsku rasu) bola norma celk. Cholesterolu stanovená na 3,9. Samozrejme všetko v rovnakých jednotkách. Ktorá norma je tá správna ?

USA norma 3,9 je stanovená ako ideálna hodnota, tzn. kto ma cholesterol nad touto hladinou tak dochádza k progresii aterosklerozy ( kôrnatenie a zužovanie ciev). Kto ma ale pod touto hladinou potom môže dochádzať k regresii aterosklerozy. Ustanovenie ideálnej normy za normu arbitrážnu vedie k tomu, že bude v danej krajine viacej ľudí s hypecholesterolémiou , ktorých bude treba liečiť liekmi na zníženie cholesterolu. Čo sú peniaze.

ČSFR norma 6,7 v tomto prípade sa za arbitrážnu normu stanovila hodnota priemerná. Keď väčšina ľudí vtedy sa nezdravo stravovala tak aj norma vyšla tak. Vysledkom mäkšej normy bolo to , že menší počet pacientov bolo formálne chorých a preto potrebovali menej liekov ktoré sa dovážali z kapitalistickej cudziny. Pravda sa ale nedala oklamať. Pretože hoci sme mali menšiu „formálnu chorobnosť“ bola u nás vyššia umrtnosť a kratšia doba života.

E.U. norma 5,2 - kompromis medzi normou ideálnou a priemernou , pol cesta k pravde.

Alebo ináč priemerná žena na Slovensku ma miery 95, 105, 120 ale ideálna baba magických 90 , 60, 90 .

Homosexuálne správanie je z pohľadu normy priemernej ( vačšina obyvateľstva je heterosexuálna ) mimo normu ( v Gausovej krivke sa nachádza mimo median minimálne o dve sigmy – poznámka pre štatistov) . Kedže je už mimo normu priemernú , nemusíme sa zapodievať stanovením normy ideálnej. Z pohľadu Darwinovej evolučnej teórie (stručne povedané, pravo na prežitie majú len najživotaschopnejšie jedince.) je homosexuálne správanie proti zachovaniu daného biologického druhu, preto príroda zariadila obranného mechanizmy aby takto postihnuté jedince boli vylúčené z reprodukčného procesu. Pri opakovanej senzibilizácii antigenmi spermatozoii dochádza k tvorbe protilátok proti spermiam, ktoré daného jedinca vyradia z reprodukčného procesu . Inými slovami homosexuál, ktorý si na sliznice (usta, konečnik, spojovky , nos) dáva spermatozoa vytvorí protilátky proti spermiam, ktoré inaktivujú aj jeho vlastné spermie a robia ho neplodným.

 

Pri homosexulnom správaní treba rozlišovať

A. Plnú homosexuálnu orientáciu. Pri phalografickom vyšetrení sa nedokáže nárast objemu na adekvátne stimuly, jedinec nie je schopný heteresexuálneho spojenia. Táto orientácia sa u postihnutých jedincov asociuje so zvýšenou emočnou citlivosťou, schopnosťou empatie, zvýšenou inteligenciou a hĺbavosťou . Veľmi často takto orientovaní jedinci sú veriaci. Títo pacienti nepatria medzi typy ľudí , ktorí sa potrebujú prezentovať na námestiach a v televízii. Keďže vo svojom vnútri trpia , ako každý chorý človek zasluhujú si naše pochopenie a pomoc.

B. Čiastočnú homosexuálnu orientáciu. Pri phalografickom vyšetrení sa nedostaví zväčšenie objemu na adekvátny stimul. Časť týchto jedincov je schopná aj heterosexuálneho spojenia, hoci pri homosexuálnom spojení môžu dosahovať väčšie uspokojenie. Táto skupina sa môže a aj to väčšina robí , že sa plne integruje do spoločnosti. Mimo odbornú verejnosť nie je o nej počuť.

C. Indukované a kompenzačné homosexuálne správanie . Zo somatického hľadiska sú to klasickí heterosexuáli, ktorí väčšinou ani phalografické vyšetrenie nepodstúpia. Z psychologického hľadiska sa jedná o heterogénnu skupinu . Práve táto skupina , potrebuje okolo seba pozornosť svojho okolia . U tejto skupiny je dôležité analyzovať prvotnú príčinu rozvoja kompenzačného psychologického postupu a liečiť túto prvotnú príčinu. Aj takto chorí ľudia ( hoci porucha tu nie je v somatickej rovine) si zasluhujú empatiu a pomoc väčšinovej spoločnosti a nie ich odsúdenie.

 

 

Anton Ján Potanko, lekár.  

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Mám známeho, veriaceho mladého muža (21r.), ktorý má hosexuálne sklony. Páčia sa mu muži. Ako by som mu mohol pomôcť? Je dosť pozraňovaný otcom.
Odoslané 15.5.2012 9:37.
Uvedomenie si akejkoľvek odlišnosti , ktorou sa človek odlišuje od väčšiny je dosť nepríjemné, nehovoriac už sexuálnej orientácii. Pohlavná orientácia ma zmysel len v časnosti vo večnosti už nie . Večnosť nezačína smrťou ale poznaním že Ježiš je Pán ( Jozef Ratzinger) . Čím skôr, privedieš svojho priateľa k tomuto poznaniu, tým menší dosah budu mať na neho časné veci - vrátane zmyselnosti. Prajem priateľovi aby dokázal, vo svojom vnútri pomenovať aj iné veci pravým menom, pretože pravda oslobodzuje.
s úctou Anton Ján MKS.
PS: keď sa Pán rozhodol pre takú závažnú vec ako je pozbavenie tvojho priateľa schopnosti telesnej reprodukcie (ak je A) potom ma s ním veľké plány, je na Tvojom priateľovi aby ich spoznal.
Odoslané 15.5.2012 11:51 ako reakcia na Martin Lojek.