Blog

« Späť

Adventná abeceda vďačnosti

Adventná abeceda vďačnosti

Milí priatelia, želám vám požehnaný a radostný vstup do adventného obdobia. Pravdepodobne ste už zachytili rôzne aktivity, ktoré rôzni ľudia a organizácie pripravujú na adventný čas (Napr. KBS - link, TV LUX - link, Františkáni). Alebo máte svoje vlastné tradície, ktoré chcete dodržať. Pomaly sa stáva zvykom, že aj v tomto našom spoločenstve vďačnosti kráčame adventom spoločne. Napr. minulý rok sme si čítali z dejín spásy (Strom Jesseho), pričom sme každý deň mohli plniť nejakú malú úlohu, ktorá nám mala pripomenúť myšlienku toho dňa (Aktívny advent 2015 - link). 

Tentoraz sa chcem počas adventného obdobia čo najviac oslobodiť od techniky, preto nebudem pridávať každý deň niečo špeciálne (ak chcete, môžete sa inšpirovať už spomínanými vlaňajšími aktivitami). Ale nebojte sa, nenechám vás úplne bez adventnej inšpirácie! 

Aby sme si v čase "očakávania Pána" uvedomili, koľkými rôznymi darmi nás každý deň zahŕňa, napadlo mi, že by sme si počas adventu mohli prejsť celú abecedu. Každý adventný deň sa  zameriame na jedno písmeno abecedy a nájdeme toľko darov začínajúcich sa na to písmeno, koľko sa nám podarí. Na Vianoce tak budeme môcť Ježišovi ďakovať za premnohé dary z celého spektra abecedy, ktorými nás obdaroval. 

Čo poviete? Idete do toho so mnou? 

Aby sa vám ľahšie orientovalo, ktoré písmeno je na programe v ktorý deň, vyrobila som spolu s "mojimi chlapmi" prehľadný kalendár. Môžete si ho stiahnuť [pdf (farebne), pdf (čiernobielo), html (farebne)], vytlačiť a zavesiť napr. na chladničku. Kto používa android, alebo iný nástroj s prístupom na google-kalendár, môže každodenné témy sledovať v tomto kalendári - link. Prípadne si môžete témy na každý deň kontrolovať na našej stránke Cesta vďačnosti v ľavom menu. (K niektorým "ťažším" písmenkám som tam dopísala aj pomôcku - napr. X, Y, W nemusia byť na začiatku slova, Q, alebo W môžete nahradiť skupinou podobne znejúcich písmen. Podrobnejšie ešte napíšem v daný deň. Takisto môžete spokojne pridávať k zadaným písmenám dĺžne a mäkčene. Teda A, Á, ä... C, Č... R, Ŕ, Ř... Z, Ž.)

Ešte mi dovoľte niekoľko slov k samotnému hľadaniu darov. Ja sa rozhodne chystám chodiť každý deň s otvorenými očami, aby som spomínané dary na A (alebo iné aktuálne písmeno) uvidela, až ich dostanem. Chcem ich tiež vyhľadávať v mysli (najmä tie neviditeľné, ako Anjeli, Aritmetika...) Ale môžeme si aj pomôcť a sami vyjsť naproti danému písmenku. Napríklad v nedeľu, keď budeme hľadať dary na "A",  môžeme si napríklad - pozrieť film o Amerike, zopakovať Archimedov zákon, či pripraviť Avokádovú nátierku... Myslím, že hľadanie darov a prežívanie adventu môže byť o to zábavnejšie, keď sa sami pričiníme o to, aby sme mali radosť z čím viac vecí začínajúcich na dané písmeno. 

Aspoň ja sa na to už veľmi teším!  

Dovidenia! Želám vám krásny a radostný advent. 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým