« Späť

Do Krakova bez registrácie?

A čo tým získam? Na toto je odpoveď jasná. Neplatím nič za Svetové dni mládeže, za ktoré ostatní platia stovky eur. Zoberiem auto alebo autobus, zaplatím len cestu (veď Krakov je za kopcom), vystúpim na mieste záverečnej svätej omše, s trochou šťastia sa možno dostanem až niekde blízko k Svätému Otcovi a zažijem aj spoločenstvo mladých na Campus Misericordiae. Viem, že mi niečo zo SDM ujde, ale to hlavné mám – a zadarmo!

Naozaj je to také jednoduché?

Nuž... nie. Je tu niekoľko vecí, ktoré treba vedieť, inak sa človek bez registrácie môže riadne „dobehnúť“:

1. Najprv to najdôležitejšie: faktom je, že miesto záverečnej svätej omše má kapacitu 2 milióny pútnikov. To máme potvrdené z Krakova. Zároveň je v tomto čase (február 2016!) zaregistrovaný už takmer 1 milión pútnikov. Predpokladáme, že väčšia časť z tých, ktorí sa chystajú na SDM, ešte zaregistrovaných nie je. Takže je tu určitá pravdepodobnosť, že ani niektorí neskôr registrovaní pútnici sa nepomestia na priestor záverečnej sv. omše!
Priamo od organizačného tímu z Krakova máme informáciu, že prioritne budú sektory určené pre registrovaných a v prípade, že sa zvýši miesto, budú vyhradené vzadu sektory aj pre neregistrovaných. Určite nám dáte za pravdu, že by bolo neférové voči pútnikom, ktorí si program zaplatili a strávili tam celý týždeň, keby sa dopredu dostali ľudia, ktorí prišli bez registrácie a platenia. Takže je veľmi pravdepodobné, že vás proste pri bráne otočia domov, pretože nebudú kapacity.

2. Na miesto záverečnej svätej omše sa nebude dať dostať vlastným autom či autobusom, pretože je to zóna bez dopravy. Odstavia vás niekoľko kilometrov odtiaľ a bude treba prísť pešo.

3. Ak sa aj na miesto záverečnej svätej omše dostanete, budete v zadných sektoroch, lebo predné budú na platené vstupy. Oltár bude niekde v diaľke a Svätý Otec bude sotva viditeľný.

Ak to napriek tomu skúsim, čo tým stratím? Veď predsa len, ušetrím stovky eur...

V prvom rade, Svetové dni mládeže nie sú len záverečná svätá omša s pápežom. Je to záver viacročnej duchovnej prípravy. Je to týždeň či dva neskutočnej skúsenosti mladých, zhromaždených z celého sveta, spojených spoločnou vierou. Dovolíme si použiť trochu extrémne, ale výstižné prirovnanie. Ísť len na záverečný víkend je niečo podobné, ako nejsť na svätú omšu, ale pribehnúť len v momente prijímania a pritom si hovoriť: veď o to tam ide, takže zvyšok omše vlastne nepotrebujem.

V druhom rade, to, čo robí Svetové dni mládeže takými výnimočnými, nie je nikde napísané v programe. Je to predovšetkým atmosféra, ktorá sa nedá zažiť na nijakom inom podujatí na svete. Vyše milióna veriacich mladých z celého sveta, ktoré naplnia jedno mesto svojou mladosťou a oddanosťou Ježišovi – to sa nedá opísať ani nasimulovať. To sa dá len zažiť. Keď niekto príde len na záver, nabehne do niečoho, čo už týždeň rastie; a cíti sa tak trochu ako cudzinec v rodine, ktorá je už zohratá spoločnou skúsenosťou.

Po tretie, do Krakova sa zhromaždia tie najkvalitnejšie a najlepšie ponuky pre mladých, ktoré v Cirkvi máme. Nebude to len „masovka“; bude možné nájsť aj zátišia, hlboké stretnutie s Pánom v tichu, oslavu Boha veľmi kvalitným umením v podaní umelcov z celého sveta či stretnúť sa so skúsenosťami viery, ktoré v našom kontexte ani nepoznáme.

Tak dobre, pôjdem aj na dlhšie, ale neoplatí sa nájsť si ubytovanie a stravu sám? Nájdem si to aj lacnejšie než od nás pýtajú v balíčku pútnika...

Fakty sú jasné: Krakov má necelý milión obyvateľov, a vyše milióna mladých tam chce prísť bývať na týždeň. Ak sú tam akékoľvek ubytovacie kapacity, haly, školy, rodiny, budú využité na ubytovanie registrovaných pútnikov. Nehovoriac o tom, že zásobovacia sieť bude viac ako dvakrát preťažená než obvykle, takže aj kupovanie stravy na vlastnú päsť bude náročnejšie. Zároveň v balíku pútnika je cestovný lístok na neobmedzené cestovanie po Krakove, vstupy na miesta otvorené pre pútnikov SDM, rôzne predmety či knižky na program a modlitby. O toto všetko bude ukrátený ten, kto nebude mať riadnu registráciu.

Dobre, ale... Keď ono je to aj tak neskutočne drahé.

Naozaj je to také drahé? Si dva týždne (prípadne týždeň) v zahraničí. Najlacnejšie ubytovanie (ak nerátame ubytovanie v stane alebo u známych) je 5 eur denne, zhruba toľko aj denne preješ (ale väčšinou oveľa viac). Cesta do Krakova a späť vyjde minimálne na 30-40 eur, plus presuny po Poľsku a po meste samotnom (v Bratislave vyjde týždenný lístok cca 12 eur), čiže tak 70 eur na cestovanie. Už sa pohybujeme okolo sumy 200 eur, a to máme len základné veci.

Niekedy ľudia zastávajú názor, že v Cirkvi by malo byť všetko zadarmo. Ale to nie je správny postoj. Čo je hodnotné, má aj svoju cenu. Svetové dni mládeže sú nezameniteľná skúsenosť a zrejme už nikdy nebudú bližšie. V dnešnej dobre majú mladí ľudia možnosť zarobiť si takúto sumu aj popri škole rôznymi brigádami. Neboj sa zainvestovať do toho svoj čas a námahu! O 5 rokov si už vôbec nespomenieš, na čo si minul tých 300 eur, čo si tu ušetril; ale Svetové dni mládeže v Krakove budú skúsenosťou, ktorá z pamäti nevymizne.

Tešíme sa na stretnutie s Tebou v Krakove!

Komunikačný tím SDM

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým