« Späť

Náčrt programu pápeža v Poľsku

Biskup Damián Muskus, generálny koordinátor Organizačného výboru SDM Krakov 2016, predstavil rámcový program návštevy pápeža Františka v Poľsku. Oznámil ho novinárom, s ktorými sa stretol 12. marca 2016.

Program, ktorý vám o chvíľu predstavím má stále - ako to zdôraznil otec biskup – všeobecný charakter, ale fakt, že ho už dnes môžeme ohlásiť je dôvodom veľkej radosti. Touto chvíľou začína obdobie intenzívneho očakávania a záverečného odrátavania dní do stretnutia pápeža s mladými a do jeho privítania. Bech úvodných slov vám predstavujem rámcový program návštevy pápeža Františka v Poľsku, ako aj program SDM Krakov 2016.

1.deň

Návšteva pápeža Františka v Poľsku začne v stredu 27. júla popoludní, keď lietadlo so Svätým Otcom na palube pristane na letisku v Krakove-Baliciach. Ešte v ten istý deň sa pápež na Wawelskom hrade stretne s prezidentom Poľska, orgánmi verejnej správy, diplomatickým zborom a s biskupmi Poľska. Večer, v rámci nasledovania tradície, ktorú započal sv. Ján Pavol II. a ktorú uskutočnil aj Benedikt XVI. sa pápež objaví v tzv. pápežskom okne. Možno povedať, že to bude jeho prvé stretnutie s mladými v Krakove. Dúfame, že tieto večerné stretnutia budú každodenným bodom návštevy pápeža Františka v Poľsku. 

2.deň

Vo štvrtok dňa 28. júla predpoludním sa pápež vyberie na Jasnú Horu. Cestou sa pravdepodobne zastaví na krátke stretnutie so sestrami z Kongregácie Panien Obetovania Panny Márie a so žiakmi nimi vedenej školy. Po príchode na Jasnú Horu a osobnej modlitbe pred tvárou Božej Matky, na mieste obranných múrov Jasnej Hory bude pápež slúžiť svätú omšu pri príležitosti 1050. výročia Krstu  Poľska. Tu treba pripomenúť, že sa návšteva národného sanktuária na Jasnej Hore bude konať po štvrťstoročí po pamätných SDM v Čenstochovej. Po návrate do Krakova sa pápež už oficiálne pripojí k mládeži sveta. O 17:30 privítajú mladí pápeža na Bloniach. Radostné privítanie pápeža na SDM sa uskutoční prostredníctvom slov hesla, pochádzajúcich z posolstva pápeža Františka mladým: „Prídite k Nemu a nebojte sa! Prídite Mu povedať z hĺbky vašich sŕdc: „Ježišu dôverujem v Teba.“Dovoľte, aby sa vás dotklo jeho bezhraničné Milosrdenstvo.“  V tomto momente sa pápež prvýkrát prihovorí mladým pútnikom. Bude to pestré stretnutie. O hudobnú stránku tohto stretnutia sa postarajú skvelí hudobníci, ktorý budú mať k dispozícii 300 členný chór a 100 členný symfonický orchester.

3. deň

V piatok 29. júla, v prvej polovici dňa, navštívi pápež terén neďaleko sa nachádzajúceho koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, kde prednesie príhovor. O 17:30 sa začne pobožnosť krížovej cesty . Je to slávnosť, ktorá má mladým poukázať na význam kríža v kontexte milosrdenstva. Táto myšlienka bude predstavená v praktickom rozmere milosrdenstva – teda skutky milosrdenstva telesného i duševného. Výnimočný charakter bude mať hudobný doprovod tejto pobožnosti, ktorý prehĺbi reflexie a meditácie. Zaznie hudba s témou pašií v spojení s džezovou improvizáciou. Večer bude venovaný téme: „Blahoslavení milosrdní, lebo  oni dosiahnu milosrdenstvo“, ktorá je aj témou samotných SDM v Krakove.

4. deň

V sobotu dňa 30. júla ráno pápež navštívi Sanktuárium Božieho Milosrdenstva v Lagiewnikach a v Kaplnke svätej sestry Faustíny. Prejde Bránou milosrdenstva, a následne odslúži v bazilike svätú omšu za prítomnosti kňazov, zasvätených osôb a poľských seminaristov. Po svätej omši navštívi Sanktuárium svätého Jána Pavla II. kde vyspovedá 5 mladých osôb v taliančine, španielčine, či francúzštine. Po návrate do krakovskej arcibiskupskej rezidencie, tak ako to býva zvykom bude mať možnosť stolovať s predstaviteľmi mládeže zo všetkých kontinentov, medzi ktorými budú aj dvaja Poliaci. Spolu bude na obedovať s pápežom 12 mladých. Večer o 19,30 sa začne bdenie mladých s pápežom na tzv. Campus Misericordiae. Témou bdenia budú sprievodcovia mladých na ceste k Ježišovi: sv. Faustína a Sv. Ján Pavol II. , a mottom budú slová z Denníčka: „Ľudstvo nenájde pokoj, pokiaľ sa s dôverou neobráti k môjmu milosrdenstvu.“  Po stopách patrónov SDM sa bude mládež nasmerovaná k Ježišovi – Žriedlu milosrdenstva.  Táto myšlienka bude vyobrazená aj na oltári. Architektonický projekt je veľmi jednoduchý a jeho najdôležitejším elementom bude postava Milosrdného Ježiša. Vrcholom bdenia bude adorácia Najsvätejšej Sviatosti Oltárnej. Bdenie zakončíme koncertom chvál. Bude založený na Crede – vyznení našej viery. 

5. deň

V nedeľu 31. júla o 10:00 ráno sa začne na Campus Misericordiae vysielacia svätá omša a vyslanie mladých svedkov milosrdenstva, aby rozniesli do sveta iskru milosrdenstva. Citátom dňa budú slová  svätej sestry Faustíny: „ Vždy, keď mi chceš urobiť radosť, hovor svetu o mojom veľkom a nekonečnom milosrdenstve.“ Táto slávnosť bude korunovať celé Svetové dni mládeže. Počas Eucharistie zaznie dielo skomponované Henrykom Janom Batorom s myšlienkou na SDM v Krakove, teda pôjde o „Omša Jána Pavla II.“ Pôvodne je skomponovaná v latinčine a preložená bude do viacerých jazykoch. Bude to darček od Poľska pre celý svet, aby po ukončení SDM mohla byť spievaná v rôznych kútoch sveta.


Pred chvíľou, kedy pápež František opustí Poľsko, stretne sa ešte s dobrovoľníkmi, ktorí budú slúžiť počas SDM, ako aj s tými, ktorí dlhodobo- už niekoľko mesiacov pomáhali ako dobrovoľníci v rámci Organizačného výboru. Stretnutie s pápežom bude pre nich zaiste neopakovateľnou a hodnotnou formou poďakovania za službu pre SDM. Začne sa o 17:00 na mieste zvanom Tauron Aréna. O 18,15 na letisku v Baliciach sa uskutoční krátka slávnosť rozlúčky s pápežom, po ktorej lietadlo LOT (Poľských aerolínií) odvezie nášho hosťa do Ríma.

*

"Na ukončenie chcem zdôrazniť, že stretnutie mladých s pápežom očakávame veľmi aktívne. Už teraz sa v Aule Jána Pavla II. v Lagiewnikach odohrávajú prvé skúšky niekoľkosto- členného chóru SDM. Rovnako sa šijú liturgické rúcha pre asi 15 000 kňazov a asi 1000 biskupov z celého sveta. Pripravujeme 10 000 liturgických nádob a okolo 4 milióny hostií. Liturgie počas stretnutí pápeža s mladými zahŕňajú celé bohatstvo poľskej duchovnosti, nakoľko ide o to, aby sme mladým ľuďom odovzdali ideu  Božieho Milosrdenstva, dedičstvo  sv. Faustíny a sv. Jána Pavla II., ktoré sa má dotknúť pútnikov tak, aby s Ním šli ďalej do svojich miest, krajín a prostredia," uzavrel biskup Muskus. 

Zdroj: Krakow2016.com / Preložila: Tatiana Janočková 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
PROSÍME Ťeba náš Pán a Vykupiteľ Ježiš Kristus Nech počas celého Pápežovho pobytu Tvojho nástupcu, v Krakowe Všetkých pútnikov sprevádza a pôsobý Tvoj Kristov Duch POKOJA! Ďakujeme Ti náš Pán Ježiš Kristus že si vypočul našu úpenlivú PROSBU, Tvoji služobníci zo Slovenska.Pavol ...Otče náš....
Odoslané 22.7.2016 13:50.