« Späť

Upozornenie pre pútnikov

Upozornenie pre pútnikov

Prinášame upozornenie pre všetkých slovenských pútnikov Svetových dní mládeže v Krakove. Vo Viedni zomrela v pondelok na akútnu meningitídu 18-ročná Rimanka. Podľahla jej pri návrate z Krakova. Okolo 50 mladých, ktorí sa okolo nej počas stretnutia pohybovali, dostali preventívnu terapiu. Ďalších úrady vyzvali, aby prípadnú prevenciu podstúpili tiež.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) zverila koordináciu mladých pútnikov do Krakova Rade (ďalej už len "Rada") pre mládež a univerzity KBS (je to jeden z poradných orgánov KBS). Rada vytvorila slovenský centrálny tím. Bol zložený z hlavných organizátorov slovenského programu. Bol to jeden kňaz a sedem mladých ľudí. V skupine bol vedúci tímu, jeho "pravá" ruka, zodpovedný za program, jeho "pravá ruka", komunikáciu a médiá, administratívu a dobrovoľníkov. K centrálnemu tímu sa pridali vedúci a dobrovoľníci ďalších - zhruba 20 tímov - ako napríklad info tím, servis či doprava.

Jedným z tímov bol aj tím zdravotníci. Hlavným zdravotníkom bol MUDr. Michal Bušovský. Pod jeho vedením pracovali ďalší 4 lekári, zdravotné sestry, záchranári, študenti medicíny a farmaceuti. Všetci pomáhali v tíme bez nároku na odmenu - v čase svojej dovolenky. Za zdravotnú starostlivosť zároveň zodpovedalo cca 40 zdravotníkov z jednotlivých diecéz, ktorí prišli s mladými v ich autobusoch.

Každý účastník, ktorý bol riadne prihlásený zo Slovenska, dostal sériu viacerých rád. Časť z nich boli rady lekára. Nachádzali sa aj v špeciálnej brožúre pre pútnika, ktorú každý účastník fyzicky obdržal po príchode do Krakova a zároveň bola a je dostupná na webstránke SDM. Zdravotnícky tím SDM zároveň aktívne spolupracoval s oficiálnym organizačným tímom SDM 2016 v Krakove, ako aj s lekármi a lekárňami v meste Skawina, kde prebiehal slovenský program. Na jednej zo škôl mal tiež k dispozícii špeciálnu miestnosť, kde - vedel v prípade potreby - izolovať chorých od zdravých pútnikov.

Slovenská zdravotnícky tím evidoval počas SDM 4 prechladnutých a vyčerpaných pútnikoch. Po zlepšení ich stavu všetci napokon absolvovali záverečný program so Svätým Otcom Františkom na Poli Milosrdenstva. Zo jeho štatistík tiež vyplýva, že počas slovenského i svetového programu zaznamenal niekoľko zlomenín ruky alebo nohy, prechladnutí, nevoľností, poštípanie hmyzom a pár odrenín. Zdravotnícky tím zároveň odporúčil niekoľkým pútnikom predčasný návrat domov, keďže fyzicky nevzládali náročnosť slovenského i svetového programu SDM.

Vzhľadom na to, že Rada pre mládež a univerzity KBS koordinovala návštevu Poľska a Krakova pre mladých pútnikov zo Slovenska, krátko po oznámení prípradu úmrtia mladej Talianky, informovala v spolupráci so svojim zdravotníckym tímom pútnikov - prostredníctvom webovej stránky a sociálnych sietí, aby sa účastníci tejto akcie v prípadne zdravotných problémov (celková nevoľnosť, bolesti v krku, vysoká horúčka, zimnica, zvracanie, bolesti hlavy, kĺbov a svalov) vyhľadali lekára. Slovenský zdravotnícky tím zároveň upozornil pútnikov, že včasná liečba je dôležitá pre prognózu ochorenia i pre zabránenie ďalšieho šírenia ochorenia, ktorá má inkubačnú dobu 1 - 8 dní. Pridala sa tým k upozorneniu Sekcie pre mládež Českej biskupskej konferencie.

*

Púť Slovákov na SDM v Krakove koordinovala Rada pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Pútnici mali, v rámci slovenskej registrácie, na výber tri varianty registrácie. Prvý zahŕňal celú púť, ktorá pozostávala z účasti na predskokanovi SDM - Dňoch v diecézach, samotných SDM a dopravy (od 20. do 31. júla 2016). Druhým bola účasť na SDM s dopravou (od 25. do 31. júla 2016), bez absolvovania Dní v diecézach, počas ktorých poľské hosťujúce diecézy pripravujú špeciálny program pre pútnikov. Tretím variantom bola možná účasť na SDM s vlastnou dopravou (od 25. do 31. júla 2016). Boli dve fázy registrácie - prvá od novembra 2015 do marca 2016, druhá do konca mája 2016. Využilo ju vyše 4000 mladých Slovákov. Ďalší (ich počet nemáme k dispozícii) využili oficiálnu registráciu prostredníctvom centrály v Krakove, ďalší prišli samostatne, mimo registrácie.

Zdravotnícky tím SDM / Komunikačný tím SDM

MUDr. Michal Bušovský, zodpovedný za Zdravotnícky tím SDM / Michal Lipiak, zodpovedný za Komunikačný tím SDM