« Späť

Cesta pokroku k večnému šťastiu

Cesta pokroku k večnému šťastiu

O veku života

Sir 41,1-4  Ó, smrť, aká trpká je spomienka na teba pre človeka, ktorý spokojne požíva svoje bohatstvo;  pre takého, čo žije si bezstarostne, ktorého cesty sú hladké vo všetkom a ktorý má ešte dosť sily, aby jedol (s chuťou).  Ó, smrť, aké dobré je tvoje ustanovenie pre bedára a takého človeka, ktorého opustili sily, ktorý je zošlý vekom, ktorý sa musí starať o všetko a ktorý už (od života) nemá čo čakať a stratil všetku trpezlivosť.

Žiť dlho je túžbou každého, kto žije šťastný uprostred svojich dobier. Vynára sa tu aj myšlienka, že staroba môže byť bohatá na múdrosť, skúsenosti, pokojné vnímanie života, ale môže byť aj ťarchou pre nešťastného človeka zodratého vekom a stratou trpezlivosti.

Prís 10,27 Bázeň pred Pánom predlžuje dni života, lež roky bezbožných sa skracujú.-

Prís 16,31  Šediny sú ozdobnou korunou, (no táto koruna) sa nadobúda čestnou púťou (života).

Aj keď je život ohrozený smrťou, je to Boží dar. Dlhý život sa sľubuje tomu, kto si  uctí svojich rodičov a je to koruna pre spravodlivého, ktorý takto prežíva radosť, že vidí deti svojich detí.

Prís 17,6  Korunou starcov (sú ich synovia a) vnukovia a ozdobou synov (sú) ich otcovia.

Ľudstvo pripisuje veku autoritu , dlhú skúsenosť a pokrok v múdrosti.

Biele vlasy si zasluhujú úctu.

Lv 19,32  Pred šedivou hlavou vstaň, cti si staršiu osobu a boj sa svojho Boha! Ja som Pán!

1Tim 5,1-3 Staršieho nekarhaj, ale ho napomínaj ako otca, mladých ako bratov, staršie ženy ako matky, mladšie ako sestry vo všetkej čistote.  Maj v úcte vdovy, ktoré sú naozaj vdovami.

Počet rokov nestačí na to, aby si starec zaslúžil úctu, veď múdrosť  môže patriť aj mladosti. Starší človek sa musí naučiť prijímať novosti, neuzatvárať sa pred nimi , žiada sa od neho otvorenosť voči pravde, nie falošná vernosť tradícii, aby sa zaskvel svojimi čnosťami. Človek, ktorý svoj život prežíva v radosti z viery,  je činný v oblasti, ktorá sa mu ponúka, aktívne sa zapája do diania okolo seba,  zaujíma sa o novosti v živote, nepripisuje veku dôležitosť,  je večne mladý. Túto pravdu by som rada niesla so sebou vo svojom živote. Udržuje ma Božie slovo -  ním sa živím, v ňom sa kochám, cez neho rastiem i odpočívam,  a to by som rada odkázala každému.

Ž 119,100-101  Chápavejší som nad starcov, lebo zachovávam tvoje príkazy. Svojim nohám nedovolím vykročiť na zlé cesty, chcem dodržiavať tvoje slová.

Tit 2,2-5 Starci nech sú triezvi, cudní, rozvážni, zdraví vo viere, v láske a v trpezlivosti. Podobne aj staršie ženy nech sú sväté v správaní, nech neklebetia, nech nie sú oddané vínu, nech dobre učia, mladé ženy nech priúčajú múdrosti, aby mali rady svojich mužov, milovali deti, aby boli rozumné, cudné, starostlivé o dom, dobrotivé, podriadené svojim mužom, aby sa nehanobilo Božie slovo.

Flm  1,9 radšej prosím pre lásku ja, Pavol, už starec a teraz aj väzeň Krista Ježiša:

Kol 4,18 Môj, Pavlov, vlastnoručný pozdrav. Pamätajte na moje okovy! Milosť nech je s vami.

 

Obr.: beautifull google

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
emoticon mám rada sapienciálne-múdroslovné knihy Biblie - pekný príspevok, vďaka Vám emoticon
Odoslané 1.8.2013 16:36.