« Back

Tisícky ľudí smerujú do Prešova na Národné stretnutie mládeže P18

Tisícky ľudí smerujú do Prešova na Národné stretnutie mládeže P18
Mesto Prešov je oddnes dejiskom Národného stretnutia mládeže P18, ktoré nadväzuje na Svetové dni mládeže (SDM). Špeciálny program šitý na mieru, v ktorom počas najbližších štyroch dní vystúpi viac než sto profesionálnych a amatérskych hostí, je zameraný na odvahu. Láka na umelecké čísla, ale aj na slávenia a modlitby, ktoré sa mladým predstavia v netradičnom šate. Okolo 4 000 mladých ľudí z celého Slovenska i zahraničia, ktorí sa na podujatie zaregistrovali, organizátori vyzvú vykročiť, ísť proti prúdu a byť skutočným mladým. Na akcii, ktorú tím spolu s dobrovoľníkmi a partnermi chystal viac ako dva roky, vyvrcholí špeciálna duchovná príprava Odvážny rok. Mladí zaplnia celé mesto, najväčšia časť programu sa uskutoční v Tatran Handball Aréne. Záverečná bodka bude na Hlavnej ulici v Prešove. V metropole Šariša mladí odštartujú prípravu na Svetové dni mládeže v Paname, ktoré sa uskutočnia v januári budúceho roka. 
 
 
Národné stretnutie mládeže (NSM) P18, ktorého generálnym partnerom je mesto Prešov, potrvá do nedele. Partnerom podujatia je Prešovský samosprávny kraj. Nebudú v ňom chýbať katechézy s biskupmi pre mladých, krížová cesta, duchovné, kultúrne a športové aktivity. Predchádzal mu špeciálny prípravný týždeň dobrovoľníkov, ktorých je okolo 500. Oficiálna príprava začala už vlani v septembri po blahorečení saleziána kňaza Titusa Zemana. „V čom bude iné? A v čom rovnaké? Bude rovnaké v tom, o čom nám vždy na Národnom stretnutí mládeže išlo – dať mladým zažiť bohatstvo nášho Boha a Cirkvi v jednote v rôznosti. To sa ukáže v programe, zložení účastníkov, v rôznych formách modlitby, liturgie či umenia spojených do jedného, harmonického a ladiaceho celku, tak, ako je Božou radosťou spájať najrôznejšie. A zároveň toto bude to nové,“ prihovára sa v programovej brožúre, ktorú dostal každý prihlásený účastník, kňaz Ondrej Chrvala, ktorý už po tretíkrát vedie tím Národného stretnutia mládeže. „Našou túžbou je umožniť mladým ľuďom stretnutie s Kristom v mladej Cirkvi. Chceme, aby mladí zažili spoločenstvo medzi sebou, okolo svojich pastierov a zároveň túžime, aby sme v nich roznietili túžbu prinášať evanjelium do sveta,“ dodáva. 
 
 
„Mesto Prešov, tretie najväčšie miesto na Slovensku, kráľovské mesto so špecifickou atmosférou, bohatými dejinami, ale aj odtlačkami moderného vývoja. Prešov, označovaný aj ako Atény nad Torysou, bol vždy mestom mladých a mám radosť, že lete roku 2018 vítame ďalších mladých ľudí, ktorí počas Národného stretnutia mládeže okúsia atmosféru nášho krásneho mesta. Ďakujem Konferencii biskupov Slovenska i všetkým, ktorí sa na organizácii tohto podujatia podieľali, vytvorili sme totiž ďalší významný medzník v modernej histórii nášho mesta,“ píše v brožúre primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. „Osobne ma veľmi teší, že Národné stretnutie mládeže sa v roku 2018 uskutočňuje v Prešove, metropole severovýchodu Slovenska, ktorá má ambíciu stať sa mestom mladých nielen počas podujatia P18. V „Odvážnom roku“ vám želám, aby ste počas podujatia P18 načerpali vnútornú silu a inšpiráciu, našli odvahu zmeniť sa, odvahu žiť v prítomnosti a odvahu úprimne milovať a dôverovať. Vitajte v Prešovskom kraji,“ pridáva sa predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, ktorý sa osobne zúčastnil aj na Národnom stretnutí mládeže P15 v Poprade. 
 
P18 bude programovo späté so SDM. Za ich myšlienkou stojí dnes už svätý Ján Pavol II., ktorý osobne zavítal do Prešova v rámci svojej druhej apoštolskej návštevy Slovenska (prvej v samostatnej republike) – 2. júla 1995. O konaní P18 rozhodli ešte pred dvomi rokmi biskupi Slovenska. P18 preberá štafetu po R13 v Ružomberku (v roku 2013) a P15 v Poprade (2015). „Celá príprava je spojená s tzv. Odvážny rokom. „Táto myšlienka nám napadla z podnetu SDM. Ako vieme, tie najbližšie sa uskutočnia v Paname, pre ktorú je voda mimoriadne dôležitá. Vymysleli sme si preto slovnú hračku. Ak si známy vzorec vody H2O napíšeme a prečítame odzadu, dostaneme O2H, resp. o-dva-ha. Z toho vznikol duchovná príprava na P18 Odvážny rok. Prvý deň začneme o 17.00 h otváracím ceremoniálom o odvahe a vode, čím sa nám skladačka Odvážneho roka uzavrie. Pozývam všetkých, ktorí to chcú zažiť, nech prídu,“ pozýva režisér P18 Pavol Danko. Centrálnym bodom každého dňa bude svätá omša. Prvý deň jej bude predsedať košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Večer vyvrcholí programom v deviatich chrámoch v Prešove s názvom „N(M)oc modlitby“. Ich zoznam je na webe P18 v Prešove. Tento bod programu je zároveň celý otvorený pre verejnosť. 
 
„Pápež František mladým stále pripomína, aby neboli tzv. „gaučoví kresťania“, ale aby mali odvahu vykročiť. Na túto časť odvahy sa zameriame druhý deň. Pozveme ich vykročiť. Nielen v hale, ale aj mimo nej. Začneme modlitbou akatistu a katechézou na tému odvaha vykročiť. Po svätej omši bude v programe špeciálny bod – popoludnie angažovanosti na desiatkach miest v celom meste. Piatkový program uzavrie krížová cesta so sfilmovanými zamysleniami košického pomocného biskupa Marka Forgáča,“ avizuje Danko. Sobotný deň podľa jeho slov vyzvú organizátori mladých ísť proti prúdu. Na Hlavnej ulici sa uskutoční napríklad špeciálne EXPO povolaní, v hale gréckokatolícka svätá liturgia s prešovským arcibiskupom metropolitom Jánom Babjakom a večerná modlitbová vigília s Riekou života. Celý nedeľný program bude mať príchuť Svetových dní mládeže v Paname. Nedeľnú slávnostnú svätú omšu bude celebrovať predseda Konferencie biskupov Slovenska, bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. V Prešove sa očakáva účasť takmer všetkých biskupov Slovenska. Pod Tatry tiež dorazia stovky kňazov rehoľníkov z celého Slovenska i zahraničia. Podrobný program je možné nájsť na stránke P18.
 
 
Hlavným organizátorom Národného stretnutia mládeže P18 je Katolícka cirkev na Slovensku. Organizuje ju v spolupráci s mestom Prešov, ktoré je generálnym partnerom projektu. Partnerom je Prešovský samosprávny kraj. P18 je skratka, ktorá je zložená zo začiatočného písmena mesta Prešov a roku, v ktorom stretnutie prebieha. P18 sa nesie v duchu biblického verša „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“.  V Prešove vyvrcholí celoročná duchovná príprava Odvážny rok, z ktorého vyšla aj kniha s CD. 
 
Bližšie informácie je možné nájsť na stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk.
 
Moju Komunitu informoval
Komunikačný tím P18