Blog

« Back

Nenáročná manželka a zlatý chlap

Nenáročná manželka a zlatý chlap

Nakupovanie s mojím manželom je pre mňa vždy zážitkom. Naposledy sme odbehli do mesta kúpiť svietniky do našej novej domácnosti. Vedeli sme presne čo a kde a na mieste ostávalo už len vybrať si od tých najmenších pre jednu sviečku až po tie najväčšie s piatimi. Stojím, pozerám na cenu, hútam ktorý vybrať a pýtam muža o radu.

Ako zvyčajne povie: „Zober si z každého po jednom.“ Predavačka stojí hneď za nami nápomocná čokoľvek zabaliť, aby jej neunikol kšeft a sústredene ma sleduje. Poznáte ten pocit, keď niekto na vás zíza hoci len pár sekúnd a zdá sa vám, že musíte buď odísť alebo niečo povedať? Jej oči kopírovali trasu môjho pohľadu pri vyberaní ako riadená strela a cítiac sa naozaj nepríjemne vysvetľujem: „Manžel by mi kúpil všetky. Ale ja sa ešte neviem rozhodnúť medzi týmto a týmto.“ „ Veď jej hovorím, že zoberieme všetky“ usmeje sa Martin. Predavačka doslova čučí a potom vykríkne: „No tak čo rozmýšľate?! Bože, vy máte ale zlatého chlapa! To môj by mi povedal: „Na čo ti to zas bude?!“ „Áno“, spokojne uznávam, „môj manžel je naozaj zlatý.“ Martin typicky dodá, že má nenáročnú manželku, na čo sa zasa usmejem ja. Berieme tri kúsky a v hlave sa mi otvára ešte nenapísaný blog o (ne)náročnej manželke, ktorý isto obohatím o „zlatého chlapa“.

Znova sa pristihnem pri potmehúdskom úsmeve, keď tuším odpoveď na otázku, či existuje nenáročná manželka. Určite sa neradím medzi nákupné maniačky (čomu určite napomohlo dlhoročné zháňanie topánok č.36 a oblečenia 34), popoludnie radšej trávim v parku alebo iba tak doma s deťmi a od regálov ma naozaj netreba ťahať, ale na výroku môjho manžela, že má nenáročnú manželku by sa našla väčšia chybička. Hoci sa mi síce nemusí báť zveriť kreditku, od manžela zvyknem požadovať vysoký morálny štandard, pevnosť priorít, oddanosť rodine, manažment času a aktivít a veru, ani pre zlatého chlapa, ako je ten môj to nie je ľahká úloha. Nuž a trošku sa obávam, že každá manželka je rovnako (ne)náročná -len v rôznej  oblasti...

A čo „múdreho“ dodať k zlatému chlapovi? Možno to, že  pochvalu a uznanie by nemal počúvať najmä od cudzích a že kroky jeho manželky- vrátane tých finančných by mali vytvárať medzi nimi hlbokú dôveru- veď napokon aj zlatá abeceda o dobrej žene hovorí, že „bezpečnosť nachodí srdce jej muža v nej, bo núdze o zisk niet.“ A preto, aj keď je manžel v istej oblasti či už ide o peniaze, pomoc s deťmi, pomoc v domácnosti, v práci... až príliš štedrý, jeho manželka by to nemala zneužiť, ale dobre, s úctou a láskou spravovať. A napokon chcem dodať , že som veľmi veľmi vďačná, za Boží dar, ktorý mám vo výbornom manželovi :)