« Back

Jedzte, čo vám predložia.

Chcem sa dnes špecificky zamerať na jeden verš z Evanjelia podľa Lukáša desiatej kapitoly. Je to presne tento: Lk 10:8 A keď prídete do niektorého mesta a prijmú vás, jedzte, čo vám predložia. Pán Ježiš si vyvolil sedemdesiatdva učeníkov, a poslal ich vtedy napred na miesta, kam sa sám chystal. Prečo to spomínam? Nuž včera som bol pozvaný na večeru do jedného domu...

Na tú večeru som však nebol pozvaný sám. Bol práve piatok a ako je nám známe, je to pôstny deň, kedy nám cirkev nariaďuje aby sme sa zriekli jedenia mäsa. Nuž teda ako som tam došiel, prestrel sa stôl a podávalo sa aj mäso. Kamarátka došla neskôr a povedala, že ona jesť mäso nebude, pretože je piatok. Je veriaca a snaží sa zachovávať všetky nariadenia a príkazy. Nariadenia a príkazy boli aj v dobe Pána Ježiša Krista, pre ktoré ho saduceji, zákonníci a farizeji často kritizovali a napomínali. Pán Ježiš však nám v známom podobenstve o blížnom hovorí a ukazuje, že vždy človek je dôležitejší ak máme vykonať dobro, než niektorý zákon. Hovorí aj o sobote, že v sobotu je dovolené konať dobro. Na inom mieste hovorí, že nepoškvrňuje človeka to, čo vchádza do jeho úst, ale čo vychádza z jeho srdca. Napokon samotnému Petrovi vraví, aby zabíjal a jedol. Tak všetko je dobré čo je posvätené modlitbou. Príkaz by mal slúžiť človeku, aby ho v určitých veciach usmerňoval a ukazoval čo je dobré a správne. Nemá z nás vytvárať nových zákonníkov, saducejov a farizejov dnešnej doby. Samozrejme, kamarátka to nemyslela zle, chcela len byť úprimne verná cirkvi a Pánovi Ježišovi. Ak pre nás niekto pripraví jedlo a zavolá nás k sebe, aby nás pohostil, tak často je viac byť v tej chvíli pokorný a poslušný. Neuraziť hostiteľa tým, že ja nebudem jesť to čo on pre mňa pripravoval s láskou a trávil nad tým čas, aby ma potešil a samozrejme dobre pohostil. A úmysel je hlavný a dôležitý. Pamätajme, že nás nepoškvrňuje to čo vchádza do nás, lebo to vychádza do stoky, ale to čo z nás vychádza nás poškvrňuje naozaj. Je to hriech a hriech je konanie proti láske. Kto nemá lásku, nemá ani úctu a má tvrdé srdce. Zatvrdnutému srdcu je potrebný zákon, ale nechápe zákonu, pretože jediným zákonom je láska. Láska k všetkým ľuďom. Nech vás žehná Pán!

Comments
sign-in-to-add-comment
S tým poškvrňovaním som to možno použil v zlom význame, kedže ide skôr o prestúpenie proti príkazu. Ale tak, dúfam to nikoho nepohorší. My poškvrňovanie jedlom nemáme. Myslel som to, že nás nepoškvrní zjedenie mäsa v piatok a tak porušenie cirkevného nariadenia ak to je pre lásku, úctu a poslušnosť k blížnemu svojmu.
Posted on 10/29/11 8:18 PM.
No, dá sa na to pozrieť z viacerých pohľadov. Prečo by som mal milovať hostiteľa viac ako Cirkev, ktorá mi ukladá (z Božej moci) istú pôstnu disciplínu?

Čo keby ti predložili mäso v Popolcovú stredu alebo na Veľký piatok? Jesť by bol ťažký hriech, pokiaľ viem.

Mimochodom, u nás nie je povinné zdržiavať sa mäsa v piatky (okrem toho jedného):

Pôstna disciplína schválená na 8. zasadaní Konferencie biskupov ČSFR v Brne dňa 20. januára 1992 pre všetky diecézy:

§ 1: Popolcová streda a Veľký piatok sú dňami zdržiavania sa mäsitých pokrmov a pôstu.
§ 2: Všetky piatky v roku sú dňami pokánia. Veriaci v tieto dni konajú pokánie niektorým z nasledujúcich spôsobov:
(1) zdržovanie sa mäsitého pokrmu
(2) skutok nábožnosti: účasť na svätej omši alebo krížová cesta alebo bolestný ruženec
(3) čítanie Svätého písma trvajúce aspoň 10 minút
(4) skutok lásky blížnemu: návšteva chorého s konkrétnym prejavom pomoci alebo návšteva cintorína spojená s modlitbou za zosnulých alebo hmotná pomoc chudobným či viacdetným rodinám a pod.,
(5) zrieknutie sa sledovania televíznych programov (okrem správ) alebo fajčenia alebo alkoholických nápojov alebo iné sebazaprenie
Posted on 10/29/11 9:07 PM.
stalo sa mi ze som sa pred rokmi spovedala z toho ze v piatok som jedla maso. Knaz ma vsak zastavil s tym ze jest maso v piatok nie je hriechom a nemam sa z toho spovedat. Potom spomenul vsetky tie veci ktore vy pisete, ze je mozne pokojne jest maso a urobit iny skutok pokania.
myslim ze ked je clovek na oslave nemal by odmietnut a urazit hostitela. Moze napr. to maso nejest iny den ako v piatok a zaroven zostane ten jeho post skryty a nebije tak na oci ako na tej oslave. ale samozrejme je toto moj nazor s ktorym nemusi kazdy suhlasit.
Posted on 10/29/11 10:15 PM in reply to Peter Rusyniak.
Nuž prikázania a nariadenia nás majú prehlbovat v láske. Neviem co si ty predstavujes pod pojmom cirkev, ale cirkev sú proste ľudia. Nemyslím si, že by to nejako prehlbilo lásku, ak by som človeku, ktorý neviem ako dlho pripravoval pre mňa jedlo a dal si na tom záležať nakoniec mu povedal, že ja toto jesť nebudem, lebo robím pokánie. V každom prípade nejdem tu viesť zbytočné filozofické debaty. Chcel som len poukázať na to, že človek vždy by mal zohľadniť situáciu.
Posted on 10/30/11 12:45 PM in reply to Peter Rusyniak.