RAVENNA – NEVŠEDNÝ KLENOT UPROSTRED TALIANSKA A BOJ ZA PRAVÚ VIERU

Ravenna akosi nepasuje medzi talianske mestá. Jej hlavné atrakcie starobylé chrámy s nádhernými ranokresťanskými mozaikami sa vymykajú renesančnej a barokovej kráse talianskych miest. A navyše sa tu viedol boj medzi pravovernými kresťanmi a ariánmi.
Read More About RAVENNA – NEVŠEDNÝ KLENOT UPROSTRED TALIANSKA A BOJ ZA PRAVÚ VIERU »

Evanjelista Svätý Marek ako hlas volajúceho na púšti: Pripravte cestu Pánovi!“ Dnes volá aj z Benátok

Mnohí ľudia vedia, že sa v Benátkach nachádza slávny Chrám sv. Marka. Je v ňom pochovaný nejaký sv. Marek? Je to Marek autor najkratšieho evanjelia? Ako sa tam dostal?
Read More About Evanjelista Svätý Marek ako hlas volajúceho na púšti: Pripravte cestu Pánovi!“ Dnes volá aj z Benátok »

OSEM STOROČÍ OD DUCHOVNEJ REVOLÚCIE SVÄTÉHO FRANTIŠKA - OD KATEDRÁLY K JASLIČKÁM

Pápež František nám ponúkol možnosť pripomenúť si v decembri a januári 800 rokov od krásnej a milej tradície jasličiek so Svätou rodinou, kde Panna Mária a svätý Jozef užasnutý hľadia na Božie dieťa. Betlehemy však nie sú len nejakou citovou, detinskou pripomienkou dávnej udalosti. Vo svojej dobe znamenali aj revolúcia vo vzťahu k Bohu.
Read More About OSEM STOROČÍ OD DUCHOVNEJ REVOLÚCIE SVÄTÉHO FRANTIŠKA - OD KATEDRÁLY K JASLIČKÁM »

SVÄTÝ APOŠTOL ONDREJ BOL VNÍMAVÝ A ROZHODNÝ MUŽ

V dnešnej dobe je veľa z nás mužov zahľadených do seba a do svojich nafúknutých starostí. Svätý Ondrej bol mužom, ktorý problémy prekonával živým vzťahom s Bohom, preto bol mužom vnímajúcim problémy druhých a rozhodný v ich riešení.
Read More About SVÄTÝ APOŠTOL ONDREJ BOL VNÍMAVÝ A ROZHODNÝ MUŽ »

SLUŽOBNÍCI BOŽIEHO MILOSRDENSTVA SÚ TU PRE NÁS

Sv. Páter Pio a Sv. Leopold Mandić nám svojim príhovorom pomôžu pri spovedi
Read More About SLUŽOBNÍCI BOŽIEHO MILOSRDENSTVA SÚ TU PRE NÁS »

DUCHOVNE SA OSVIEŽIŤ. PÚTNICKÉ MIESTA EURÓPY A STREDOMORIA

Je tu čas dovoleniek, mnohí z nás ešte uvažujú, kam sa vybrať. Zvoľme si miesto, kde si naozaj oddýchneme, načerpáme nové sily a získame s odstupom od bežného života nové svetlo, nielen v telesnej oblasti ale najmä v psychickej a duchovnej.
Read More About DUCHOVNE SA OSVIEŽIŤ. PÚTNICKÉ MIESTA EURÓPY A STREDOMORIA »

STĹPY CIRKVI - APOŠTOLI A EVANJELISTI NA ÚZEMÍ APENINSKÉHO POLOOSTROVA

Taliansko a zvlášť Rím s Vatikánom uchovávajú vzácne ostatky zakladateľov kresťanskej cirkvi. Relikvie vďaka Ježišovi Kristovi sprostredkovávajú živých apoštolov a evanjelistov v nebi.
Read More About STĹPY CIRKVI - APOŠTOLI A EVANJELISTI NA ÚZEMÍ APENINSKÉHO POLOOSTROVA »

LORETO, SVÄTÝ DOM A LORETÁNSKE LITÁNIE

Loretánske litánie sú u mnohých obľúbenou modlitbou. Zvolania k Panne Márii pochádzajú z Loreta, kde sa nachádza Domček Svätej rodiny. Ako sa pútnické miesto i litánie zrodili a vyvíjali až do dnes.
Read More About LORETO, SVÄTÝ DOM A LORETÁNSKE LITÁNIE »

4. AKO BOJOVAŤ PROTI SMÚTKU A ZNECHUTENIU?

Radovánky alebo doplnenie energie sa nezdajú byť dostatočným bojom proti smútku a znechuteniu. Dávni mnísi, nazývaní starci, ponúkali ako protiklad k predošlým nerestiam čnosť nádeje a triezvosti.
Read More About 4. AKO BOJOVAŤ PROTI SMÚTKU A ZNECHUTENIU? »

3. Aké sú príčiny znechutenia? Čo dlhodobé znechutenie spôsobuje? Existuje aj užitočný smútok a znechutenie?

Neresť znechutenia – acédia postihuje v dnešnej dobe veľa ľudí. Nielen dávnych mníchov trápil poludňajší démon ale stretneme sa s ním aj v našej práci. Určitý smútok a znechutenie nám dvíha hlavu hore.
Read More About 3. Aké sú príčiny znechutenia? Čo dlhodobé znechutenie spôsobuje? Existuje aj užitočný smútok a znechutenie? »

2. AKÉ SÚ PRÍČINY SMÚTKU? ČO DLHODOBÝ SMÚTOK SPÔSOBUJE?

V dnešnej dobe veľkej neistoty: straty lacných surovín, znehodnocovania úspor, zdražovania a hrozby vojny, mnohí ľudia upadajú do smútku, apatie až zúfalstva. Smútok je dlhotrvajúci, bolestivý stav mysle, ktorý je vyvolaný vonkajšími okolnosťami. Postupne ničí naše vnútro. Pretrvávajúci smútok sa prirovnáva k červom, ktoré rozožierajú srdce. Smutný výzor máme určite po...
Read More About 2. AKÉ SÚ PRÍČINY SMÚTKU? ČO DLHODOBÝ SMÚTOK SPÔSOBUJE? »

1. Ako bojovať proti smútku a znechuteniu

My, Slovania čím viac na východ máme sklon k smútku a melanchólii. Dlhodobý smútok produkuje znechutenie. Ako s týmito deštrukčnými vlastnosťami a náladami bojovať? Príspevok je inšpirovaný otcami púšte.
Read More About 1. Ako bojovať proti smútku a znechuteniu »

PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 7. ÚTRAPY A VÍŤAZSTVÁ CIRKVI ZA SOCIALIZMU

História cirkvi v Sovietskom Zväze bola veľmi bolestná. Socializmus si vyžiadal desiatky tisíc mučeníkov. Ich útrapy sú semenom nových kresťanov aj na Ukrajine. Napriek rôznej intenzite represálií cirkev prežila. Život cirkvi sa výborne premietol v živote matky Alipie, najznámejšej neoficiálnej Kyjevskej svätej.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 7. ÚTRAPY A VÍŤAZSTVÁ CIRKVI ZA SOCIALIZMU »

PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 6. ŽIDIA PATRIA K UKRAJINE

História a kultúra Ukrajiny by bola nemysliteľná bez prispenia Židov. Spolužitie Ukrajincov - kresťanov a Židov bolo ďaleko od ideálneho. Vo viacerých obdobiach sa proti Židom rozpútali pogromy v dôsledku kolektívnej viny. Územie Ukrajiny zrodilo aj veľmi radostné náboženské hnutie v judaizme. Chasidi svoju životaschopnosť prejavuje na Ukrajine dodnes. V Kyjeve som navštívil Babyn Jar, miesto najväčšej masakry Židov za dva dni vojny.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 6. ŽIDIA PATRIA K UKRAJINE »

PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 5. NEJEDNOTA V NÁRODE A V CIRKVI

V Kyjeve som navštívil veľa objektov, ktoré patria trom hlavným skupinám kresťanov na Ukrajine. Bolestné rozdelenie na dve pravoslávne cirkvi a gréckokatolícku cirkev je hlbokou ranou, ktorá sa v nedávnej dobe zasa rozjatrila. Zdanlivý liek ranu ešte zväčšil.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 5. NEJEDNOTA V NÁRODE A V CIRKVI »

PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 4. PRAMEŇ DUCHOVNEJ SILY UKRAJINY

Vrcholom putovania po Ukrajine bol pobyt v Kyjevsko-pečerskej lavre, matke všetkých kláštorov v Kyjevskej Rusi založenej v roku 1051. Lavru som navštívil ako pútnik, nie ako turista. Prozreteľnosť ma do nej priviedla akurát na sviatok pečerských svätcov. Ich telá sú pochované v jaskyniach, kde v dávnych dobách prebývali a hľadali kontakt s Bohom. S pohnutím som sa zúčastnil krásnej liturgie a následnej procesie. Osobne som prežil, že Duch Pečorských otcov je tu stále prítomný.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 4. PRAMEŇ DUCHOVNEJ SILY UKRAJINY »

PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 3. VEĽKOLEPÁ HISTÓRIA KYJEVSKEJ RUSI

Ukrajinci si vážia svoju históriu. Veľkorysým štýlom propagujú začiatky Kyjevskej Rusi a kristianizáciu krajiny. Kyjevsko-Pečorská lavra a Sofijský chrám sú zaradené medzi pamiatky UNESCO. Na prvé miesta na Ukrajine ich dávajú odborníci a do prvej desiatky široká verejnosť.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 3. VEĽKOLEPÁ HISTÓRIA KYJEVSKEJ RUSI »

PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 2. POKOJ SVIATOHORSKEJ LAVRY A NEPOKOJ SLOVIANSKA

Najvýznamnejší kláštor na východnej Ukrajine, miesto Božieho pokoja sa nachádza uprostred starobylých lesov na brehu pokojného Severského Donca. Neďaleko odtiaľ je mesto Sloviansk, kde v roku 2014 prebiehali boje s ľudskými obeťami.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE. 2. POKOJ SVIATOHORSKEJ LAVRY A NEPOKOJ SLOVIANSKA »

PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE 1. SLOBODSKÝ CHARKOV A IZIUM

Týždenné putovanie po západnej Ukrajine a Kyjeve na miestach, ktoré súvisia s napätiami medzi západnými a východnými Ukrajincami, medzi Ukrajincami a Rusmi, medzi pravoslávnymi, gréckokatolíkmi a židmi.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA NA UKRAJINE 1. SLOBODSKÝ CHARKOV A IZIUM »

PÚŤ ZMIERENIA 8. VILNIUS – MESTO LITOVCOV, POLIAKOV A ŽIDOV

Vilnius bol hlavným mestom Litovského veľkovojvodstva, ktoré siahalo v 15. storočí od Baltského k Čiernemu moru. V meste pôsobila sv. Faustína Kowalská, kde dala podľa svojej vízie namaľovať prvý obraz Božieho milosrdenstva.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA 8. VILNIUS – MESTO LITOVCOV, POLIAKOV A ŽIDOV »

PÚŤ ZMIERENIA 7. BOHOM OBDARENÝ PSKOVSKO-PEČORSKÝ KLÁŠTOR

Jediný kláštor na území Ruska, ktorý nikdy neprerušil svoju duchovnú misiu, ani počas ateistického sovietskeho režimu. V druhej polovici 20. storočia sa stal nositeľom starcovstva.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA 7. BOHOM OBDARENÝ PSKOVSKO-PEČORSKÝ KLÁŠTOR »

PÚŤ ZMIERENIA 6. VEĽKÝ NOVGOROD – NA POČIATKU ŠTÁTU VÝCHODNÝCH SLOVANOV

Vo Veľkom Novgorode sa nachádza najstarší kresťanský chrám na území Ruskej federácie.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA 6. VEĽKÝ NOVGOROD – NA POČIATKU ŠTÁTU VÝCHODNÝCH SLOVANOV »

PÚŤ ZMIERENIA 5. SVÄTÝ PETROHRAD

U nás sa zaužíval názov Petrohrad, ale mesto sa volá Санкт-Петербург (Sankt-Peterburg). Keby sa mestu dával titul svätý, tak toto mesto, jeho obyčajní ľudia si ho snáď zaslúžia za mučeníctvo.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA 5. SVÄTÝ PETROHRAD »

PÚŤ ZMIERENIA 4. PRÍBUZNÍ NA OBIDVOCH STRANÁCH ZÁLIVU

Estónci a Fíni majú ako ugrofínske národy spoločný pôvod pri Urale. V minulosti to boli utláčané národy, dnes sú to sebavedomé, rozvíjajúce sa krajiny. Svoju protestantskú vieru už z veľkej časti stratili.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA 4. PRÍBUZNÍ NA OBIDVOCH STRANÁCH ZÁLIVU »

PÚŤ ZMIERENIA 3. LITOVCI A LOTYŠI, BLÍZKI I VZDIALENÍ

Litovci a Lotyši sú si pôvodom podobní, obidva národy hovoria baltským jazykom. História ich rozdelila. Jedni vládli, iní boli skoro stále podriadení. Prví si zachovali katolícku vieru, druhí väčšinou prešli k protestantizmu.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA 3. LITOVCI A LOTYŠI, BLÍZKI I VZDIALENÍ »

Púť zmierenia 2. Mesto a národ vstali z popola

Varšava je mesto, ktorého obyvatelia veľa vytrpeli. Utiekali sa k Bohu, bojovali s ťažkými okolnosťami života, bojovali o holý život, o vieru. Mesto vybudovali z ruín nanovo. Varšava reprezentuje osud celého poľského národa.
Read More About Púť zmierenia 2. Mesto a národ vstali z popola »

PÚŤ ZMIERENIA 1. ČASŤ

Duchovné aj fyzické putovanie po trase Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Fínsko a priľahla časť Ruska. Modlitba za odpustenie historických krívd medzi národmi, medzi katolíkmi, pravoslávnymi a protestantmi.
Read More About PÚŤ ZMIERENIA 1. ČASŤ »

SKÚSENOSTI OTCA RODINY S JEŽIŠOVOU MODLITBOU

V bežnom živote, v každodenných situáciách môžeme byť spojený s Ježišom cez „Ježišovu modlitbu“.
Read More About SKÚSENOSTI OTCA RODINY S JEŽIŠOVOU MODLITBOU »

MÔŽE NÁS RUSKO DUCHOVNE OBOHATIŤ? 5. DEŇ RODINY, LÁSKY A VERNOSTI

Z Divejeva do Moskvy sme prechádzali cez Murom, ktorý je spojený s celoruským Dňom rodiny, lásky a vernosti.
Read More About MÔŽE NÁS RUSKO DUCHOVNE OBOHATIŤ? 5. DEŇ RODINY, LÁSKY A VERNOSTI »

MÔŽE NÁS RUSKO DUCHOVNE OBOHATIŤ? 4. ČASŤ: SV. SERAFIM ZO SAROVA A PODIVNÉ DIVEJEVO

Vrcholom nášho putovania v Rusku bolo Mariánske pútnické miesto Divejevo spojené so životom sv. Serafima zo Sarova. Tu sme zažili veľké požehnanie aj najdramatickejšiu udalosť putovania.
Read More About MÔŽE NÁS RUSKO DUCHOVNE OBOHATIŤ? 4. ČASŤ: SV. SERAFIM ZO SAROVA A PODIVNÉ DIVEJEVO »

MÔŽE NÁS RUSKO DUCHOVNE OBOHATIŤ? 3. ZLATÝ KRUH RUSKA

Naša púť sa dostala do centra stredovekého Ruska v 12. a 13. storočí, do Vladimíra a Suzdaľu.
Read More About MÔŽE NÁS RUSKO DUCHOVNE OBOHATIŤ? 3. ZLATÝ KRUH RUSKA »

Môže nás Rusko duchovne obohatiť? 2.Duchovné centrum Ruska

Naša púť dorazila do duchovného centra Ruského pravoslávia do veľkého kláštora neďaleko Moskvy v meste Sergijev Posad, ktoré založil sv. Sergij Radonežský.
Read More About Môže nás Rusko duchovne obohatiť? 2.Duchovné centrum Ruska »

Môže nás Rusko duchovne obohatiť?

Minulý rok som sa vybral s tromi deťmi na púť do Ruska do najposvätnejších kláštorov, po stopách slávnych ikon, veľkých ruských svätcov ako sv. Serafim zo Sarova. Navštívili sme Moskvu, Sergijev Posad, Vladimír, Suzdaľ, Nižný Novgorod, Arzamas, Divejevo a Murom.
Read More About Môže nás Rusko duchovne obohatiť? »
Showing 33 results.
Items per Page 50
of 1