Cirkev aktuálne

« Back

Katolícka cirkev a spoločnosť 2012-2016

Je super, že KBS (Konferencia biskupov Slovenska) formulovala tieto pripomienky, ktoré sú usmerneniami ku zdravšej spoločnosti, nakoľko je najvyšší čas nechať verejne a komplexne zaznieť náš pohľad na to, čo sa deje v spoločnosti. Samozrejme, sú to len body, ktoré treba ďalej rozviesť, ale je dôležité, aby sa to dostalo do verejnosti.

A samozrejme začal aj krik: čo si to cirkev dovoľuje? veď sme v demokracii! vraciame sa o niekoľko storočí dozadu! cirkev nemôže diskriminovať ženy! a pod.

Osobne si myslím, že niektorým vyhovuje, aby Cirkev mlčala! Mnohé mediálne komentáre vyjadrujú strach, lebo ak by sa začali uplatňovať princípy solidarity, subsidiarity a spoločného dobra, tak niekto mocný príde o obrovské zisky. A chcú to schovať za "opovážlivé komentovanie" Cirkvi tej spoločnosti, v ktorej všetci žijeme. A najmä pred voľbami, kedy sa boja, že biskupy a kňazi by mohli niekomu "vyfúknuť" volebné hlasy.
Nemôžem si pomôcť, ale títo komentátori médií nevedia nič iné, iba stále opakovať tie isté slová, tie isté myšlienkové pochody, lebo sú neschopní uznať, že neexistujú lepšie princípy sociálneho spolužitia ako princípy kresťanskej sociálnej náuky. 

stiahnuť dokument KC_a_spolocnost_2012