« Back

Tajomstvo.

Tajomstvo.

"...ktorého si, Panna, v chráme našla. Svätá Mária, Matka Božia..." Keď som bola mladšia, myslela som si, že toto piate tajomstvo je tak trochu 'do počtu', také.. no aby sa rýmovalo s tým štvrtým, ktoré mi viac dávalo zmysel. Čím viac premýšľam v živote nad Máriou, tým viac chápem, že za tým tajomstvom sa skrýva príbeh. Niekoľko príbehov. (o Lk 2,41-52)

Je to príbeh rodičov, ktorí dvanásťročného Ježiša zrejme prvýkrát berú na Veľkonočné sviatky do Jeruzalema. Davy ľudí, krik, huriavk, krv z obety, tlačenica - neustále predieranie sa, obzeranie, či sme všetci spolu, či sme sa neroztratili.. našťastie, z Nazareta je vás viac. Držíte sa spolu, spolu jete, spolu nocujete. Deti pobehujú sem a tam, plné dojmov z chrámu. Strážite si ich navzájom.
Možno až na ceste naspäť, myšlienkami už v tichu malého Nazareta, vydýchla si si z toho "ľudského", čo návšteva Jeruzalema znamená. Čím ďalej od mesta, tým pokojnejší je vzduch. Kráčaš v sprievode zahĺbená do svojho srdca, do Božej prítomnosti, v istote, ktorú ponúka spoločnosť už len dobre známych susedov a priateľov. Možno po ceste prehodíš pár slov s tou pani "z horného konca", s ktorej synmi sa Ježiš hráva a učí. A Jozef možno s ostatnými mužmi preberá minuloročnú úrodu, zásoby, sucho, živobytie. Ešte nič nenasvedčuje, že zakrátko stratíte pevnú pôdu pod nohami. Že Ti srdce zovrie strach, zrýchli sa Ti dych, a stuhne šija, keď pochopíš, že On tu naozaj NIE JE. Že ostal tam, v tom hluku, v tom dave - že sa musíš poňho vrátiť. HNEĎ.
Mária. Je to Tvoj príbeh. Deň tej istej cesty naspäť, tenktokrát prejdenej v náhlivej úzkosti. A dva dni hľadania. Najmenej dve noci, kedy nevieš zažmúriť oka ani Ty, ani Jozef. Ani neješ. Kde je? Cítiš sa, akoby Ti vytrhli kus srdca. Neviem, čo môže bežať v mysli žene, ktorá nikdy nezhrešila - ako veľmi Ťa teraz chráni Tvoja viera? Výčitky, že ste ho stratili - obvinenia z nezodpovednosti, ktorým sa musíš brániť - nádej, že Boh sa MUSÍ postarať o svojho Syna - mučivá predstava, ako je niekde sám, hladný, ustráchaný, opustený.. podľa zákona dospelý, v Tvojich očiach dnes stále viac dieťa, ktoré ostalo samo. A viac než vlastná bolesť premáha ťa predstava, ako sa asi cíti On. Kam sa obrátiš? Mária, kam sa ráno vyberieš? Jozef, kde Ho pôjdeme hľadať tentokrát?? Stojíš v jednej z tisíc Jeruzalemských uličiek a nevieš, či doprava, či doľava..
Príbeh Márie, ktorá nevie, kam sa pohnúť ďalej. Ktorá NEVIE nájsť Ježiša, hoci po Ňom zúfalo túži. Ktorej dni sa vlečú ako roky - bez Neho.. - príbeh každého z nás.

A príbeh Ježiša, ktorý má dvanásť a jednoducho vie, že sa musí vytrhnúť z náruče. Premýšľa? Nepremýšľa? - koľko bolesti vám to spôsobí? V Tvojich očiach dieťa, podľa zákona dospelý - ako nejedno dieťa si volí ublížiť rodičom, aby nasledoval vôľu Toho, ktorý volá. Ježiš. Práve začína plniť svoje poslanie - priniesť ľuďom pravé poznanie o Bohu. Obklopený učiteľmi v chráme, vzbudzuje rozumnosťou úžas v tých istých, ktorých o 20 rokov Jeho slová pobúria až po výkriky "Ukrižuj ho!". Dnes mu robia miesto medzi sebou, pýtajú sa, počúvajú odpovede. Dnes je dieťa, nemajú pocit, že ich ohrozuje. Príbeh Ježiša, ktorý si nehovorí "Maličký som", ale ide všade, kam Ho Otec posiela.

A znovu príbeh Márie.. tej Márie, ktorá už ledva chodí od únavy, ktorá Ťa zazrela v chráme - a ktorá stŕpla, keď si uvedomila, ŽE TY SI ICH NEHĽADAL. Že Ti nechýbali. Že sa čuduješ ich bolesti, ako by Ti to bolo.. jedno. Márie, ktorá ani v tomto stave nehovorí o sebe ako o prvej. "Pozri, TVOJ OTEC.. a i ja..". Pozri, ako sa Jozef trápil, Synček. Čo si nám to urobil..

 

Nauč ma, Mária. Keď zisťujem, že Boh ma naschvál zanechal, hoci som ho s bolesťou hľadala a nenachádzala. Keď sa mi zdá, že Ho to ani nemrzí, že som tak trpela. Nauč ma vnímať a hovoriť Ježišovi najskôr o druhých. Nauč ma nechať svoju bolesť až na koniec.
Keď je mi Božia odpoveď tak nejasná, že ani slovo nerozumiem z toho, prečo mi to vlastne urobil. Keď sa musím vracať na cesty, ktoré som už raz prešla. Keď nevidím zmysel Jeho konania. Nauč ma, Mária, odviesť si so sebou domov Ježiša, hoci Ho nechápem. Nauč ma zachovávať všetky Jeho slová vo svojom srdci.
Nauč ma byť ako Ty.