« Back

Rozjímanie o plienkach

Rozjímanie o plienkach

Toto by chcel byť môj minidarček pre vás k vianočným sviatkom. Naschvál som zvolil taký – na prvý pohľad – dosť divný názov – aby som upútal vašu pozornosť, ale bude to o tých plienkach.

V Božom Slove totiž čítame: „Mária porodila svojho prvorodeného syna. Zavinula ho do plienok a uložila do jasieľ.“ (Lk 2,7) Skúsme sa nad tým viac zamyslieť. Nie je to fascinujúce? Boh, ktorého nič neobmedzuje, ktorý je všemohúci, ktorému všetko patrí atď...  sa dokáže dobrovoľne z lásky k nám tak ponížiť, stať sa takým malým, dokonca odkázaným na plienky... /A ten válov má tiež čosi do seba – Boží Syn, neleží v kráľovskej posteli, čo by mu právom patrilo, ale je položený v jasliach – teda vo válove, z ktorého žerú zvieratá./  To musí človeka vyviesť z miery... Boh, ktorý sa dobrovoľne necháva zabaliť do plienok... Boh, ktorý sa celkom približuje k človekovi...

A mimochodom – v Božom Slove je ešte jedna správa o plienkach: „Toto vám bude znamením: Nájdete dieťatko zavinuté do plienok a uložené v jasliach.“ (Lk 2,12) Toto bola pomôcka pre pastierov, ktorí išli pozrieť toho novonarodeného Spasiteľa sveta, aby ho vedeli identifikovať – aby si ho s niekým iným nepomýlili – mali hľadať dieťa v plienkach a v jasliach. Tak to je teda sila. Nášho Spasiteľa spoznáte podľa plienky a válova /nie podľa toho, že tam budú milióny anjelov/. Ja z nášho Pána nemôžem. A želám vám, aby ste boli z Neho čo najviac fascinovaní aj vy. Požehnané sviatky.

Comments
sign-in-to-add-comment
Skutočne fascinujúce!!! Ďakujem.
Posted on 12/21/13 2:47 PM.
Pán Boh zaplať,vdp. kaplán Martin i za tento pohľad na Božie dieťa. Boží Syn prichádza v chudobe, leží v jasliach naplnených senom. Prichádza ako chudobné malé dieťa, aby sa ho nikto nebál, aby k nemu mohli prísť všetci – aj chudobní a utláčaní, v prítomnosti Jozefa a Márie, ktorých srdcia sú plné lásky. Kto ho prijíma, ten vo vnútri počuje: „ Som malé bezbranné dieťa. Som človek ako vy. Som celkom závislý, odkázaný na druhých. Som dieťa, aby som vás naučil, že všetci ľudia máte byť deťmi. Som zavinutý do plienok, to sú moje šaty, môj plášť, moje imanie. Mám oblečené to, čo každý človek v mojom veku, aby som vám pripomenul, že ako ľudia, ja s vami a vy navzájom medzi sebou, sme si všetci rovní, že niet medzi nami rozdielu. On to nepotreboval – robí to z lásky k nám. Hmotné statky si necení, prináša nám sám seba a svoje duchovné dary. Za tie mu ďakujme láskou svojho čistého srdca. Prajem aj Vám požehnané vianočné sviatky.
Posted on 12/21/13 9:16 PM.
Geniálne emoticon, v tomto adventnom čase ma zaujali slová na rozjímanie "ponížil a láska."

Spolu s manželom prajeme aj Vám požehnané sviatky.
Posted on 12/22/13 12:56 AM.
Aj ja dakujem vam za priania a prajem pozehnane sviatky. Naozaj ma tieto Vianoce velmi fascinovalo toto rozjimanie - vela som o tom uvazoval a chcel som Vam to aspon v skratke ponuknutemoticon
Posted on 12/22/13 2:43 PM.
Vďaka, otec Martin. Prajem požehnané Vianoce a celý nový rok a obrovskú radosť z toho, že Vás povoíal Pán k tomu, aby ste Ho mohli sprostredkovať.
Posted on 12/22/13 9:28 PM in reply to Martin Majda.