« Back

Znova škandál v Katolíckej Cirkvi!!!

Znova škandál v Katolíckej Cirkvi!!!

Je to veru škandál – a poriadny – dokonca dvojnásobný. V prvom rade – je škandálom, že chceš čítať o škandáloch. Toto je vlastne experiment, ktorým chcem vyskúšať teba čitateľa tohto článku, aby si si všimol, aké nadpisy priťahujú tvoju pozornosť. Tento článok je presne ten istý, ako článok s názvom – Choďte na sv. spoveď. A ten si si už klikol? AAAAAAAAAAAA už ťa to prestáva baviť čítať? Či? ... Tak ti prezradím druhý "škandál" - Boh zasa vo veľkom odpúšťa všetky hriechy, ktoré úprimne ľutujeme.

 

Vieš v týchto dňoch, my kňazi, spovedáme pred veľkonočnými sviatkami – a ja by som chcel teba povzbudiť k tomu, aby si nás veľmi neľutoval, že máme toho veľa a chcel by si nám uľahčiť našu službu tým, že na sv. spoveď nepôjdeš, aby sme sa my príliš nenamáhali:) Len príď:) Som presvedčený o tom, že aj keď by kňaz pôsobil unavene, a aj unavený je, predsa kdesi vo svojom vnútri je šťastný, že prichádzaš a chceš sa zmieriť s Bohom.

Vieš vôbec ako spovedáme? Čo si myslíš, že nás na sv. spovedi najviac zaujíma? Tvoje hriechy? Nie som si celkom istý. Veď tvoje hriechy ti môžeme povedať – nás viac zaujíma, či si ich uvedomuješ, ľutuješ a či chceš svoj život aspoň trošku napraviť. Veď čo by to osožilo keby si bol akokoľvek úprimný a nemal by si v sebe ani štipku túžby po náprave svojho života?

Pamätaj, že čím ťažšie sa ti niektorý hriech vyjadruje – tým väčšiu radosť má kňaz – nie z hriechu, čo si spáchal, ale z tvojej dôvery, odvahy – a v konečnom dôsledku z toho, že má nádej, že keď si prišiel na sv. spoveď máš v sebe ľútosť a túžbu to napraviť.

Hriechov sa kňaz napočúva na tisíce - skôr ako tvojim hriechom sa diví Božiemu milosrdenstvu, že to dookola odpúšťa a odpúšťa a odpúšťa a.....

 

A ešte pár rád:

- Niektorí hovoria: „Nechcem sa baviť s kňazom na témy ako Boh, Cirkev, zmysel života...“ OK. Tak sa choď o otázkach hriechu, dobra a zla, zmyslu života a smrti, nádeje na večný život atď. porozprávať so zubárom a keď ťa budú bolieť zuby príď za kňazom:) Nerozumiem tomu, že keď má človek nejaké vážne otázky o živote, o Cirkvi, o Bohu... v sebe nevyriešené, nepochopené, tak sa nechce o tom baviť so žiadnym kňazom a s kým sa o tom bude baviť? S tým pánom zubárom – veď iste aj on môže byť veľmi zbožný človek.

- Máš radšej anonymných spovedníkov? To znamená – nech ma už po tej mojej spovedi kňaz nikdy nevidí. Iste, ak by si mal spáchať svätokrádež neúprimnou sv. spoveďou radšej meň spovedníka od jednej spovede k druhej – ale pre tvoj duchovný rast si dovolím pripomenúť to, čo už mnohí kňazi predo mnou, že je pre teba lepšie ak máš trvalejšieho spovedníka, ktorý ťa pozná – ovocie tejto rady zistíš, až keď to skúsiš, len ho musíš DOBRE počúvať.

- Pri spovedi máme väčšina problém s upokorením našej pýchy – čo si kňaz pomyslí – no čo by si myslel – teší sa, že si došiel:)

- Zdá sa ti, že sa v sv. spovedi upokoruješ, ponižuješ? Ale v konečnom dôsledku predsa len rastieš – v lepšieho kresťana i človeka.

- A ak nevieš stále rozlíšiť kedy môžeš ísť na sv. prijímanie a kedy nie – opýtaj sa kňaza pri sv. spovedi.

Chcel som vás nejako povzbudiť a tak som narýchlo spísal týchto pár myšlienok – keď len jedného povzbudia – splnilo to svoj účel:) Požehnaný čas.

 

Comments
sign-in-to-add-comment
+. ...naletela som, ale neľutujem. Otec Martin Boh Vás žehnaj za tieto slová plynúce z Vášho širokého srdca. Sú skutočne písané láskou srdca- Vášho, i toho, ktorého milosti odovzdávate cez svoju službu, slová, prítomnosťou aj v spovedelnici. Ďakujem Bohu za Vás, chýbate nám na Vašej stoličke v kostole sv. Petra a Pavla, ale doprajem Vašu dobrotu aj tým, medzi ktorými ste teraz. Vyprosujem Vám krásne, radostné sviatky Veľkej noci.Kristov pokoj i jeho láska nech Vás bohato naplní.
Posted on 4/12/14 11:38 PM.
Začala som čítať so zvýšeným adrenalínom v krvi. Tá úľava, ktorá potom prišla, stála za to. Aj takéto nezbedníčenie vie ukázať, kde je moje srdce. Vďaka!
Posted on 4/13/14 9:35 AM.
Svet a pravda nemajú sa rady.
Dávno je tá z neho vyhnatá.

Milan Rúfus  (z básne Cesta k pravde)

Som rada, že na tejto stránke máme veriacich ľudí, ktorí sa majú o čo podeliť, nielen témy otvárať, ale vedia nám dávať jasné odpovede a odkazy. To je veľká výhoda, že si tu môžeme napísať a porozprávať sa aj o otázkach dobra a zla.
Zdá sa mi, že v tejto dobe akoby zlo víťazilo nad dobrom. Pozorovať to môžeme v každodennom živote. Prispôsobili sme sa, pribudli nové hriechy, nespravodlivé obohacovanie, klientelizmus, rodinkárstvo, kritika,... Myslím si, že to všetko spôsobuje naša nekonečná túžba po bohatstve, ktorého máme stále málo. Berieme život už len ako súťaž. Chýba tu zápas dobra so zlom. A ten zápas by sa mal prejaviť v živote celej spoločnosti, v ktorej by malo víťaziť dobro nad zlom. Možno, tak ako v rozprávke, ktorá končí vždy víťazstvom dobra. Alebo nemáme ísť proti zlu? Veď my sme zistili, že sa nám oplatí mlčať. V jednom náboženskom vysielaní som si vypočula, že naša kresťanská otvorenosť by mala zaisťovať schopnosť ísť proti zlu. Alebo zlo tu musíme tolerovať ako následok strateného raja?
Veľkým príkladom nám môže byť Pán Ježiš, ktorý sa obetoval pre pravdu a dobro až na smrť. Podľa toho by sme sa mali teda obetovať a presadzovať dobro, ale takých príkladov je málo vidieť v našom každodennom kresťanskom živote.
 
Posted on 4/13/14 2:14 PM.
Veľmi dobre si trafil, otec Martin:o) Malo by tu byť 948 x 5 hviezdičiek: o))) emoticon Vďaka!
Posted on 4/13/14 2:40 PM.
Hoci sa mi nikto nechce prihovoriť s názorom, možno máme lepší spôsob šírenia evanjelia, alebo nechceme nad Písmom uvažovať. Našla som si aj iné vyjadrenie k tejto dobe, že sa stiera rozdiel medzi dobrom a zlom, má to príčinu, ktorú vyjadril básnik slovami, Prázdno je, Bože, chýbaš nám... Prázdno je, Bože, bez Teba...
Posted on 4/13/14 9:14 PM.
Aj ja pamatam rad na Staru Lubovnuemoticon A mozno sa tam este niekedy uvidimeemoticon Vzdy ma potesi, aj ked tu v BA stretnem niekoho z vychoduemoticon
Posted on 4/13/14 10:48 PM in reply to Anna Högerová.
Aha, tak bulvárny nadpis...
To som si povedala, keď som videla nadpis a odmietla som na to kliknúť. Ale - prečo je teda článok medzi odporúčanými...??? - nakoniec som teda klikla. A ono - pasca to bola. ;-)
Posted on 4/14/14 12:34 PM.
Ved ono je to zaujimave, ze takto nejako su dnes mnohi nastaveni - asi? Nie? Tak som to chcel ciastocne vyuzitemoticon) pre DOBRO samozrejme - apropo - nie je to naozaj "skandal", ze Boh vsetko lutujucemu odpusti?
Posted on 4/14/14 3:19 PM in reply to Eva Baranovičová.
"Chýba tu zápas dobra so zlom" - myslím, že nechýba, to, čo chýba, je viditeľný postoj kresťanov... aj keď Boh pracuje aj v skrytosti a prejaví sa, keď príde čas... "Veď my sme zistili, že sa oplatí mlčať" - neviem, mnohí nehovoria slová, ale hovorí ich život... alebo hovoria s Bohom... čo je niekedy potrebnejšie, než slová ľuďom, ktorí nepočúvajú.... aj oni prehovoria, ak to bude treba, pre svedectvo...
Posted on 4/14/14 4:38 PM in reply to Zita Podhradská.
"Stiera sa rozdiel medzi dobrom a zlom" sa už vydriapalo na stav, kedy sa zlo stavia nad dobro, ba vytláča dobro a stavia sa na jeho miesto... a ako píšeš, Zitka, vyzerá to, "ako keby sme prehrávali" náš boj, ale nie je tak, lebo s nami je Boh a On koná a mocne koná, treba hľadieť na Neho a jeho dielo v nás a okolo nás, nie je to málo a je veľkým povzbudením a posilou viery, a poznaním, že my víťazíme s Ním...
Posted on 4/14/14 4:44 PM in reply to Zita Podhradská.
Prežívame udalosti Veľkého týždňa. Spolu s našim Pánom si budeme nanovo pripomínať tú veľkú Lásku, ktorá naplnila dejiny silou a nádejou. Sila Ježišovho utrpenia je pre nás nádejou. Aj my prechádzame svojim utrpením spolu s ním. Prežívame bôle života. Ale ak nie sú spojené s Kristom, kto nám ich vzkriesi? Kto iný nájde zmysel pádov a ťažkostí? Náš Pán odišiel opustený. Aj my sa tak často cítime... Pretože neprežívame svoju opustenosť s Ježišom. No on nás neponechal samých, zostal s nami. Boh ho vzkriesil a On ostáva viditeľne v Bohostánku a našich dušiach. Svätá spoveď je úžasný dar oslobodenia, uzdravenia a obrátenia duše k Stvoriteľovi. Tam, kam patrí od večnosti. Vážim si všetkých kňazov, ktorí v týchto dňoch svojou službou pomáhajú k premene nášho života.
Mala som to šťastie, že môj spovedník sa pri spovedi usmieval. Nie žeby som hovorila radostné veci, ale moje hriechy ho neodradili a svojim postojom mi pripomenul radosť, ktorú má Boh z môjho návratu. Bol to úžasný pocit a určite mi ostane nadlho v pamäti.
Aj keď nemám svojho spovedníka, je to skôr technický problém mesta, kde sa kňazi často striedajú. Určite však treba neostať sklamaný dôverovať Bohu, že napriek aj týmto prekážkam sa dá odovzdať svoje previnenia kňazovi a pomodliť sa za dobrú sv. spoveď. Určite zastupuje Krista a Jeho odpúšťajúca Moc je nad všetky prekážky.
Pane, vďaka Ti, že máme kňazov. Vďaka, že prichádzaš, by si nám vrátil život cez týchto svojich prostredníkov. Žehnaj im v ich povolaní a nám daj silu, aby sme si ich vážili a modlili sa za nich. :-)
Posted on 4/15/14 1:28 AM.
Zápas dobra so zlom prebieha v nás samých. Verím tomu, že ak hľadím na Ježiša-vyhrávam. Ak som proti Božím princípom, ktoré nájdem v Jeho Slove-už som prehrala. Aj prehra môže byť víťazstvom, ak pochopím, prečo k nej došlo. Často to nieje hneď, potrebuje to čas. Stále sa dívať na Ježiša a ostať verná svojmu povolaniu. Tak to chápem ja. Cez Slovo Božie sa upevňovať v Jeho prisľúbeniach. Môj vklad môže byť prínosom, moje ničnerobenie stratou. Ak moje bohatstvo je v peniazoch, je to presne to, kde smeruje dnešná doba. Ak je obsiahnuté v Kristovi-mám všetko. Myslím, že dnešná doba potrebuje veľa modlitby, odpúšťania a obrátenia. Ak zmením seba, už to je víťazstvo dobra.
Posted on 4/15/14 2:15 AM in reply to Zita Podhradská.
o. Martin, naletela som!!! ale to tak malo byť. Už-už som chcela upozorňovať priateľov, ktorý tento blok zdieľali, že či si uvedomujú, že komu ide o škandál v katolíckej Cirkvi...ale vďaka za tento Váš blog. Nech by bol povzbudením pre toho, kto tvrdí, že Cirkev nepotrebuje, kňazov nepotrebuje....Vás kňazov sme povinní milovať, veď jedine cez Vás môžeme vykročiť na cestu spásy. Kňaz a spáva - to je začiatok cesty, ktorú Ježiš pripravil pre všetkých. Kiežby naše modlitby spôsobili, aby Ježiš nachádzal čím viac otvorených sŕdc na Jeho prijatie
Posted on 4/15/14 9:00 PM.
Prajem pekný deň nie nenaletel som vôbec to je len zvedavosť čo sa kde udialo...že nejaký kňaz zneužil chlapca??úprimne je mi to jedno on sa za to bude zodpovedať pred Bohom....dnes nepáchajú zlo len kňazi,oveľa viac zla páchajú tí ktorí by mali dbať o to aby sa to zlo nekonalo...a že som zvedavý je normálne pre mňa ako aj pre ostatných ľudí viete my ľudia sme od prírody zvedavý...napr.koľký z nás si nenechajú ujsť správy a priznajme úprimne ruku na srdce dychtíme po tom kde kto koho zabil okradol znásilnil a len potom dúfame že nás to nikdy nestihne ...bojíme sa smrti a pritom po nej dychtíme každý deň...tak je to a mohol by som písať do veľkej noci ale to nejde tak aspoň raz za čas napíšem...boh vám žehnaj...
Posted on 4/16/14 1:10 PM in reply to Anna Högerová.
Nechcem sa chváliť, otec Martin, že som nenaletela a nie je to ani tak, že by som nemala záujem o Vaše blogy.....len som akosi tušila, že od vás to bude chyták a pretože som bola dosť hnaná , pov edala som si, že na to si dám čas a otvorila som až pri slušnom počte komentárov. V podstate sa stotožňujem s Dankou Soosovou, ale ak sa vrátim z veľkonočného pobytu, napíšem Vám sama mailík, lebo je to pre mňa veľmi, veľmi aktuálna téma.Ďakujem!
Posted on 4/16/14 11:25 PM.
Vďaka všetkým, že pomáhate hľadať odpovede a inšpirujete nás k zamysleniu.
Posted on 4/17/14 10:20 AM.
Ďakujem za pekne vyjadrenie a povzbudenie,naozaj.Len sa musím trošku obrániť:Na ten nadpis som klikla kvôli tomu, lebo som myslela,že to bude niečo o tom, ako máme, ako kresťania reagovať na tie všelijaké škandály a útoky voči Cirvi.
Posted on 5/18/14 6:23 PM.
Ďakujem za pekne vyjadrenie a povzbudenie,naozaj.Len sa musím trošku obrániť:Na ten nadpis som klikla kvôli tomu, lebo som myslela,že to bude niečo o tom, ako máme, ako kresťania reagovať na tie všelijaké škandály a útoky voči Cirvi.
Posted on 5/18/14 6:23 PM.