« Back

O Hazarde - postrehy k navrhovanému zákonu

O Hazarde - postrehy k navrhovanému zákonu

Pravda o automatoch je jednoduchá – majú ich ľudia, ktorí chcú zbohatnúť na ľudskej biede a je im jedno, že rozbíjajú človeka, rodiny.

Chcem v prvom rade poďakovať všetkým, ktorým záleží na budúcnosti nášho národa a pracujú v prospech spoločného dobra a nie sú zaslepení mocou a chamtivosťou. Nedovolím si posudzovať kto je aký – každý pozná úmysly svojho srdca. Nám neprislúcha posudzovať – raz sa budeme totiž zodpovedať nie pred ľuďmi, ale pred Bohom, ktorý pozná aj najtajnejšie záhyby nášho srdca.

Musím však povedať, že s veľkou bolesťou čítam, alebo počúvam o viacerých prijatých resp. navrhovaných zákonoch a pýtam sa prečo? Nie som spokojný s odpoveďou – máme slobodu. K tomuto veľmi trefne dodáva sv. Peter , keď píše o svetskej vrchnosti:  – len aby vám nebola sloboda za prikrývku vašej zloby. (1Pt 2, 16) Aj sloboda musí mať hranice – ináč sa stáva opäť aj samotná sloboda TOTALITOU A DIKTATÚROU. (Ako to poznamenáva KBS a p. biskup Chautur vo svojom vyhlásení k návrhu zákona o registrovanom partnerstve a mnohí ďalší.) Stojí pri najmenšom na zamyslenie, že všetky názory sú tolerovateľné a prijateľné v mene slobody, no ten istý argument sa už nepoužije ak ide o názor kresťanský. Ten sa musí prispôsobiť?

Dovolím si jeden príklad. V našej farnosti a blízkom okolí sme mali obrovské problémy s gemblérstvom. Horko-ťažko sa minulý rok presadilo dovolenie zakázať automaty cez VZN pre mestské a obecné zastupiteľstvá  – a aj poslanci vládnej strany to vtedy podporili – to prízvukujem  a teraz ako to bude? Pýtam sa prečo začalo po jednom jedinom roku zrazu vadiť niekomu, že tento zákon bol prijatý a chcú ho znova upravovať?

V predkladanom návrhu sa nás snažia presvedčiť, že sa to ešte sprísni, že to bude mať negatívny dopad na podnikateľov, že im zvýšia odvody, že bude telefónne číslo na tom automate, kde môžu nájsť pomoc, ak by sa náhodou závislými stali atď. (Viac k tomu pozri dole Porovnanie.) Nech by sa akokoľvek upravoval tento zákon – jediným správnym riešením je zakázať prevádzkovanie takýchto zariadení v plnom rozsahu. (O jedinej výnimke by sme mohli azda uvažovať, podľa príkladu niektorých štátov, v prípade materiálne bohatých ľudí, ktorí sú ale v takomto prípade duchovnými úbožiakmi, keď nevedia ako ináč zaobchádzať s peniazmi, ktoré majú. Aj ich by nám malo byť ľúto, že ich vystavujeme nebezpečenstvu závislosti.)

Pravda o automatoch je jednoduchá – majú ich ľudia, ktorí chcú zbohatnúť na ľudskej biede a je im jedno, že rozbíjajú človeka, rodiny.  Nie, že by som niekomu želal, aby bol závislým na automatoch, ale predsa želám to vám naši štátni predstavitelia, vám majitelia a prevádzkovatelia herní, aby ste vy, alebo niekto z vašich drahých, prepadol tejto závislosti a možno až potom pochopíte o čom píšem. Radšej by som bol však, keby ste to pochopili skôr. Myslíte, že ma teší želať niekomu niečo zlé? NIKDY. A ani toto želanie nemyslím vážne, skôr chcem vyjadriť vnútorné prahnutie po tom, aby ste vedeli pochopiť situáciu závislého človeka. A častokrát sa stáva, že tak jednoducho ľudsky, nie z ekonomických a neviem akých pohľadov, pristupujeme k človekovi vtedy, keď je nám blízky. Aká škoda, že tak dôslednejšie nežijeme to podstatne kresťanské – miluj blížneho ako seba samého, alebo že nepozeráme na všetkých ľudí ako na svojho brata, sestru, matku, otca, ktorým by sme, verím, nikdy nechceli ublížiť a nikdy by sme nepozerali na nich cez okuliare zisku a úžitku. Ale cez okuliare lásky a ľudskosti.

Odpustite mi prosím, ak sa do mojich slov niekde primiešala štipka irónie, či uštipačnosti. Niekedy človek nevie, ako vyjadriť to, čo by chcel povedať. No povedať musí, lebo by ho asi roztrhalo. Menej ho ide roztrhať, keď povie, aj keď vie, že ho málokto počúval?

MM

 

Porovnanie:

Dovolím si ponúknuť vám niektoré body z toho zákona. Sú skopírované.

1.       V doložke vybraných vplyvov, ktorú vidíte dole, navrhujem doplniť vplyv na rodinu a morálnosť obyvateľstva. Vidíme, aké vplyvy nás „iba“ zaujímajú?

 Vplyvy:

  

Pozitívne*

Žiadne*

Negatívne*

1. Vplyvy na rozpočet verejnej správy

 X

 

 

2. Vplyvy na podnikateľské prostredie – dochádza k zvýšeniu regulačného zaťaženia?

 

 

3. Sociálne vplyvy

– vplyvy  na hospodárenie obyvateľstva,

-sociálnu exklúziu,

- rovnosť príležitostí a rodovú rovnosť a vplyvy na zamestnanosť

 

X

 

4. Vplyvy na životné prostredie

 

X

 

5. Vplyvy na informatizáciu spoločnosti

 

X

 

 

 

2.       Píšete, že tento zákon bude mať negatívny vplyv na podnikateľov, lebo im zvýšite odvody napr. z 3600 € na 3900€ atď. Odkiaľ  zoberú tie peniaze? Od závislých ľudí.  Taktiež je prinajmenšom záhadným, že sa napriek tomu, toľkí tomuto druhu podnikania venujú. A aký osoh vlastne prináša toto podnikanie našej spoločnosti? Viem, že títo majitelia herní investovali obrovské peniaze do takýchto zariadení, ale už to bola chyba, že chceli zbohatnúť takýmto spôsobom. To prezrádza veľa o ich vnútornom charaktere a aj oni si musia uvedomiť, že takýto druh podnikania nie je správny a svoj podnikateľský talent by mali usmerniť lepšou cestou. Tiež uvádzate, že koľko miliónov € to prinesie do štátnej pokladne. Z toho teda jasne vyplýva, že ľudia tam nechávajú obrovské milióny € - a teda, že to je vážny problém.

3.       Nasledujúci bod už hovorí o obmedzení miest a obcí.

Citát:„Navrhovanou právnou úpravou sa zužuje rozsah druhov hazardných hier, ktorých prevádzkovanie je možné obmedziť všeobecne záväzným nariadením z dôvodu rozdielnosti hier z hľadiska rizika vzniku závislosti na hranía zároveň nová právna úprava spresňuje možnosť obmedzenia prevádzkovania hazardných hier na území obcí, v tom zmysle, že prevádzkovanie hazardných hier na území obce bude možné obmedziť len v jednom konkrétnom prípade, a to len v prípade vážneho narúšania verejného poriadku v obci v súvislosti s hraním hazardných hier na jej území. Zároveň, v záujme predídenia možného selektívneho prístupu obce pri využívaní tohto nástroja sa navrhuje, aby prijaté VZN platilo na celé územie obce a vzťahovalo sa na všetky druhy hazardných hier, ktorých prevádzkovanie je možné zákonom obmedziť.“

4.       Možnosť obyvateľov vyjadriť sa v referende je akoby poslednou nádejou, ktorú nechávate? Otázkou zostáva, či sila hlasu obyvateľov bude mať silu presvedčiť kompetentných. (Poznám obec, kde v referende, petícii boli proti vzniku verejného domu a nikto ich nerešpektoval a verejný dom je tam doteraz.) Taktiež sa mi zdá byť táto možnosť trochu lišiacka, nakoľko vieme, ako to v našom národe s referendami funguje. Na jednej strane ste dali ľuďom možnosť rozhodnúť, no na druhej strane si myslím, že sa predpokladá, že sa nenájde väčšina, ktorá by sa toho referenda zúčastnila.

Citát:Prípady narúšania verejného poriadku v obci veľmi citlivo vnímajú jej obyvatelia a preto navrhnutá právna úprava ponecháva na obyvateľov príslušnej obce posúdenie miery narúšania verejného poriadku v ich obci v súvislosti s hraním hazardných hier na území ich obce. Obyvatelia obce sa môžu k tejto otázke vyjadriť spravidla v miestnom referende vyhlásenom podľa § 11a ods. 1 písm. c)  zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení alebo v miestnom referende vyhlásenom podľa § 10 ods. 5 a 6 tohto zákona na základe poznatkov orgánov samosprávy. Príklady otázky predloženej na rozhodnutie v miestnom referende: „Pociťujete, že v súvislosti s hraním hazardných hier v obci dochádza k vážnemu narúšaniu verejného poriadku v obci?“ alebo „Myslíte si, že dochádza k vážnemu narúšaniu verejného poriadku v obci v súvislosti s hraním hazardných hier v obci?“.

 

Comments
sign-in-to-add-comment
Je to skutočný problém... hlavne v tom, že to vyzerá tak, akoby sa nedalo nič proti tomu urobiť. Myslím si však, že je to aj výzva pre nás všetkých - aby sme rozmýšľali nad tým, akým spôsobom možno zabrániť tomu, aby tam ľudia chodili... osobne nemám ani šajnu. nedávno som videla záznam z jednej osvetovej akcie mladého muža, ktorý viedol auto pod silným vplyvom alkoholu a mal búračku, veľmi vážne sa zranil, bol v veľa krát operovaný a bol aj vo väzení. Tento mladý muž je teraz pozývaný do rôznych spoločenstiev - do kasární, do škôl a hovorí svedectvo iným mladým ľuďom o tom, čo porobil, čo pre to musel odtrpieť a že takmer zaplatil za to životom. Také svedectvá veľmi pôsobia na publikum, mladí ľudia, ktorí ho vypočuli boli zhrození... isto si žiaden z nich nesadne za volant pod vplyvom alkoholu, alebo iný mu to nedovolí. Myslím si, že sme veľmi pasívni a bez nápadov - vrátane mňa samej!!! Nikdy sme sa nemuseli chrániť proti takýmto veciam a ohrozeniam (keď to dokonca povolí zákon, ktorý by mal chrániť občanov!) a staviame sa často do pozície bezmocných. Je to isto výzva pre každého z nás, aby sme skutočne pohli rozumom a vymysleli spôsoby a možnosti! Musíme chrániť seba, naše deti a aj susedove a jeden druhého! Možno sú medzi nami aj veriaci právnici, alebo inak vzdelaní ľudia, ktorí by vedeli spôsob, ako zabrániť vzniku takýchto zákonov... možno nie hneď teraz ale isto o mesiac, o tri. Po roku, dvoch nesmieme povedať, že nám nič nenapadlo! Iba petície nestačia! Jednoduché to isto nebude, ale som pesvedčená, že je možné sa proti tomu postaviť. osobne začnem tiež hľadať spôsoby, ako to robia inde... niečo hľadať... nechcem sa mojim mlčaním pripájať k nemému súhlasu.
Posted on 10/27/12 10:15 AM.
Napriek každej podobnosti má každá živá situácia novú tvár, ako má novonarodené dieťa, tvár, ktorá ešte nikdy predtým nebola a ani už nikdy viac nebude. Nová situácia očakáva od teba odpoveď, ktorá nemôže byť vopred pripravená. Neočakáva nič z minulosti. Očakáva prezenciu, zodpovednosť. Očakáva teba.

Martin Buber
Posted on 10/27/12 10:23 AM.
Je to výzva pre mňa, pre teba, pre nás všetkých. Je to naše rozhodnutie. Aj keď "iba" pôst a modlitby. Verím, že nám Pán pošle aj nápady na riešenia, aj keď veci vyzerajú neriešiteľne. Vďaka za príspevok, otec Martin! Nech Ťa žehná Pán!.
Posted on 10/27/12 10:27 AM.
Na to sa spolieham aj jaemoticon ze Pan Boh je nad vsetkym a vsetko riadi. A niekedy aj taketo skutocnosti pouzije, aby zachranoval duse.
Posted on 10/27/12 4:40 PM in reply to Mária Künzl.
Našla som na stránke: http://www.tkkbs.sk/zc/2012/bulletin201243.pdf s.17; zaujímavý výsledok petície o zachovanie sviatku Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku v deň 15. septembra. 117 tis. ľudí. Ani petícia nebola zbytočná:0)
Je nás na Slovensku 5. 400, 550 obyvateľov, z čoho je približne 50% veriacich... vyše 2, 4 mil. ľudí sa "nevyjadruje"... to som mala na mysli. Som vďačná za tých, ktorí majú odvahu a aspoň niečo robia.
Posted on 10/27/12 8:01 PM in reply to Martin Majda.