« Back

Prečo spolu pred svadbou nebývať a nespať

Prečo spolu pred svadbou nebývať a nespať

Našiel som zaujímavú knihu - a rád sa o pár myšlienok z nej podelím. Môže byť inšpiráciou pre tých, ktorí sa chcú dobre pripraviť na svoje manželstvo.

Zdá sa, že ľahko nadobudnutý vzťah nemá často dlhú trvácnosť.

Čo nič nestojí za nič stojí.

A tak je to aj v úsilí o zdržanlivosť pred svadbou - je to akoby sme boli na cvičisku - aby sme potom ustáli svoju vernosť manželovi/manželke aj o 10 - 20 - 30 rokov. Ono v mladosti to začína už tým, že sa snažíme udržať na uzde svoje pohľady, predstavivosť a fantáziu. Vždy ostáva vážnou otázka - ako dokážem byť  v budúcnosti verný, keď teraz denne, týždenne - pozerám na internete desiatky, ak nie stovky iných dievčat/mužov. (Môžeš pozrieť aj toto:

https://www.mojakomunita.sk/web/martinmajda/blog/-/blogs/ako-sa-oslobodit-od-pornografie-a-inych-zavislosti-  )

 

MUDr. Miroslav Plzák objavil počas svojej dlhoročnej lekárskej praxe zaujímavé skutočnosti (I keď treba podotknúť, že v mnohom sa s uvedeným lekárom súhlasiť nedá - predsa nasledujúce stojí za zamyslenie.):

Keď začnú spolu pred svadbou muž a žena intímne žiť - význam sexuality začne pre ich vzťah prudko rásť. Toto obdobie by sa dalo nazvať - OBDOBÍM VEĽKEJ FASCINÁCIE. Trvá niekoľko týždňov - až mesiacov. Potom nastupuje obdobie VEĽKEJ KONZUMÁCIE. Môže trvať až niekoľko rokov. Následne však nezadržateľne začne príťažlivosť klesať - a nastáva vo vzťahu tzv. "VYTRIEZVENIE", neraz spojené s určitým úpadkom vzťahu. Pretože po niekoľkých rokoch každý sexuálny vzťah akosi zovšednie a dostáva vo vzťahu oveľa menšiu rolu, ako tomu bolo na začiatku. /Samozrejme, že potom nastávajú vo fungujúcich vzťahoch oveľa hlbšie etapy vzťahu a prejavy lásky - ale nie o tom je tento príspevok./

Z toho teda vyplýva, že ľudia, ktorí začnú spolu veľmi skoro bývať a intímne žiť prežívajú na začiatku vzťahu naozaj nádherné obdobie. Ale nič na zemi netrvá večne - a táto počiatočná veľká fascinácia skrýva v sebe nebezpečenstvo, že si "nasadíme ružové okuliare". Tak sa neraz stáva, že začnú spolu bývať a žiť ľudia, ktorí keby spolu nespali - možno by skoro prišli na to, že sa k sebe veľmi nehodia a nemajú si veľmi, čo povedať. A takto dnes môžu mladí prejsť viacerými vzťahmi, ktoré sa im pokazia. Je zaujímavé pozorovať, že aj v nasledujúcich vzťahoch prechádzajú týmito troma etapami - preto si niektorí na začiatku nového vzťahu myslia, že znova našli svoju stratenú prvotnú zamilovanosť - a začína sa často pre nich znova obdobie veľkej fascinácie, konzumácie a vytriezvenia i v tom ďalšom vzťahu.

 

Kresťanské know-how - hovorí, že so spoločným životom treba počkať do svadby - avšak veľa treba investovať do vzťahu pred svadbou. Je potrebné, aby sa obaja dobre spoznali a to bez fascinácie sexuálnym životom, ktorý by im mohol nasadiť spomenuté "ružové okuliare". Fascinácia a konzumácia má pomôcť pri štarte v manželstve. A potom samozrejme ďalšou veľkou vzpruhou pre vzťah bude dieťa. A aj toto je dôležitá skutočnosť - múdry muž by nemal spať s takou ženou, o ktorej nie je presvedčený, že by mala byť matkou ich detí - a to platí aj o dievčati - uvedomiť si, že nie je hračkou - ale budúcou matkou a ak chlapec v nej nevidí matku svojich detí - a stráni sa jej plodnosti - nie je niečo v poriadku.

Manželský sľub - je potom najlepším štartom do spoločného života, kedy sa v dôvere a po vzájomnom spoznaní - môžu jeden druhému už úplne darovať.

Ono to nejde celkom tak, že si zahryznem do ktorého jablka chcem a odhodím - môžem si vybrať len jedno a to "zjesť" celé.

A samozrejme, že pre kresťana je dôležité mať na pamäti aj to, že ak nás Boh učí takto mať sexualitu pod kontrolou v 6. a 9. prikázaní - určite to má svoj význam a nie je to len tak... Pre veriaceho v tomto čase prípravy na manželstvo môžu byť veľkou oporou dobrí duchovní otcovia, pravidelné pristupovanie k sviatostiam, modlitba...

Ináč - je to fakt super - keď vidíte po viacerých rokoch manželstva - ako láska medzi manželmi je stále krajšia a pevnejšia - také manželstvá vám želám. //Všetkým tým, ktorí samozrejme nie sú povolaní do zasväteného života:)//