Blog

« Back

"Povolanie: láska?"

Priatelia (aj Vaši priatelia a priatelia Vašich priateľov) - srdečne Vás pozývam, spolu so svojimi speváčkami a s hosťami, na náš koncert, opäť po rokoch..., ale s rovnakou túžbou byť Božím nástrojom, v tomto prípade hudobným... Koncert sa uskutoční 26.2.2014 o 17.h v Aule Jána Pavla II. na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Všetci ste pozvaní, miesta je dosť. Zatiaľ. :-)

Prečo "Povolanie: láska?"

Dôvody sú tri.

Prvý je ten, že kedysi, keď sme (spolu s mojimi skvelými speváčkami) pôsobili na poli gospelovej hudby, naším najväčším "hitom", piesňou, ktorá nás asi ako jediná prežila, bola zhudobnená modlitba sv. Terézie z Lisieux "Mojím povolaním je láska". (Niekedy sa pýtam sám seba, kde som vzal tú drzosť, privlastniť si takýmto spôsobom jej texty..., ale potom ma napadne, že to možno ona si privlastnila moju hudbu - a to je ozaj skvelý pocit.) A keďže aj ostatné piesne, ktoré sme pre tento koncert vybrali, sa tak akosi točia okolo tejto témy, tak preto tie slová v názve koncertu.

Druhý dôvod je ten, že to nechce byť len "spomienkový" koncert na naše niekdajšie pôsobenie. Chceme sa opäť "prihlásiť" k tým piesňam, hudobne i textovo... a to je dosť vážna vec, veď spievali sme o veľkých veciach - vtedy ako o našich túžbach, predstavách o živote, snoch, víziách. Teraz sme o dvadsať rokov starší. Ak opäť chceme spievať tie isté slová, je to preto, lebo aj po nadobudnutých životných skúsenostiach sa k nim stále hlásime... Tak preto tá dvojbodka.

A tretí dôvod je také hlbšie zamyslenie: Keby sme si mali niekam uviesť Povolanie: ... - čo by sme napísali? (Nemyslím do nejakých úradných papierov, ale niekam, kde ide o viac.) Stále by sme kládli dôraz na to, čo je naším zamestnaním (lekár, učiteľ a pod.), alebo našou životnou cestou (manžel, kňaz a pod.)? Nie sú to však len nástroje, spôsoby realizácie hlbšieho, podstatnejšieho, existenciálnejšieho ľudského povolania? A to je aké? Odpoveďou na túto otázku je odpoveď na otázku: načo nás Boh stvoril? (nás ľudí všetkých, i nás každého jednotlivo)....... Tak preto ten otáznik.

Príďte, povieme si o tom viac. Resp. zaspievame.

Budeme sa tešiť. Vlastne sa tešíme.