« Back

Mons. Sorondo: Pápež nie je naľavo či napravo, sleduje evanjelium

Mons. Sorondo: Pápež nie je naľavo či napravo, sleduje evanjelium

Vatikán/Čile 25. augusta – Zelená encyklika? Takéto nálepkovanie encykliky Laudato si´ sa pápežovi  Františkovi nepáči a zakaždým to aj opakuje. Encyklika nie je ani ľavicová, ani pravicová. „Ide o dokument  hlboko náboženský“ – tvrdí Mons. Marcelo Sánchez Sorondo, kancelár Pápežskej akadémie sociálnych vied v rozhovore pre čílsky denník El Mercurio v jeho nedeľnom vydaní z 23. augusta. Vysvetľuje, že pápež František mal v najnovšej encyklike úmysel hovoriť najmä o témach sociálnych, o sociálnej spravodlivosti, a otázka klímy má evidentne dopad na chudobnejšie národy a týka sa témy spravodlivosti.
Biskup Sánchez Sorondo, ktorý sa v Santiagu de Chile zúčastnil na stretnutí organizovanom tamojšou Pápežskou katolíckou univerzitou, jasnými slovami vysvetľuje, že pápež František hovorí o životnom prostredí preto, lebo je časťou Božieho stvorenia a takto sa vracia k sv. Františkovi k Assisi, ktorý v prírode vidí aj „krásu vykúpenia, kde každá vec rozpráva o Kristovi“. V tomto zmysle je teda encyklika „hlboko náboženským dokumentom“.
„Pápež nechce, aby sa vytváral nejaký dualizmus. Hovorí, že nás nezaujíma len téma človeka alebo len téma prírody. Zaujíma nás celistvosť. V konečnom dôsledku príroda, zem, je spoločným domom a preto je v hlbokom vzťahu s človekom.“ Človek preto nemá byť považovaný za úhlavného nepriateľa životného prostredia, ale za „jedinú bytosť, ktorá je obrazom Božím“ a preto má „zodpovednosť spolupracovať na diele stvorenia“. Preto pápež hovorí „o ‚matke zemi‛, aby vyjadril, že bez nej niet života“ - dodáva argentínsky prelát.
Pokiaľ ide o náhľad pápeža Františka na aktuálny ekonomický model, Mons. Sorondo vysvetľuje, že ide o „pohľad sociálnej náuky Cirkvi“. Pápež „neakceptuje liberálnu teóriu priaznivého efektu (ricaduta favorevole) a zbožšťovania trhu“, ktorá „sa ukázala, že pre niektorých funguje, produkuje statky, ale chýba rozdeľovanie“. Pre pápeža je liberálny systém „nasmerovaný zásadne na profit, na ekonomický zisk“, ale „zabúda sa tu na ľudskú osobu a na spoločné dobro“, vysvetľuje ďalej Mons. Sorondo. Na podporu tohto pohľadu uvádza zhodnú mienku význačných ekonómov z radov Pápežskej akadémie sociálnych vied, ako sú Joseph E. Stiglitz a Kenneth J. Arrow, ktorí „potvrdzujú, že má pravdu: samotný trh neprodukuje distribúciu“.
Na otázku, či je teda pápež ľavicový, biskup Sorondo odpovedá stručne: „Pápež nie je ani naľavo ani napravo, on nasleduje evanjelium.“ (Zdroj: L´Osservatore Romano) -jb-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/news/2015/08/25/mons_sorondo_p%C3%A1pe%C5%BE_nie_je_na%C4%BEavo_%C4%8Di_napravo,_evanjelium/1167403

Pre MK Rastislav Mečiar