« Back

Prof. Riccardi na slová pápeža ohľadom utečencov: Vyzval Európu uvažovať a konať

Prof. Riccardi na slová pápeža ohľadom utečencov: Vyzval Európu uvažovať a konať

Vatikán/Taliansko 8. septembra - Tvárou v tvár tragédii desaťtisícov utečencov „utekajúcich pred smrťou vojnou a hladom“ evanjelium žiada, aby sme boli „blížnymi“ tým najmenších a opusteným. To sú slová pápeža, ktorými sa obrátil na farnosti, rehoľné komunity, kláštory a pútnické svätyne v celej Európe, aby prijali  „jednu rodinu utečencov“. Ako povedal arcibiskup Milána kardinál Angelo Scola, je to odvážna výzva, ktorá „nezostane bez povšimnutia“. Slová Svätého Otca „povzbudzujú kresťanské spoločenstvo Ríma vytrvať vo veľkorysosti a pohostinnosti“, reagoval kardinál vikár Agostino Vallini.
O ešte „väčšom zaangažovaní sa všetkých farností“ s presvedčením hovoril arcibiskup Florencie kardinál Giuseppe Betori. „Dobrý nápad, skromný, realistický a veľmi uspokojivý,“ uviedol v tvíte kardinál Philippe Barbarin, arcibiskup Lyonu, a dodal, že „jedna rodina do každej farnosti, to sa dá“. Podľa Andreu Riccardiho, zakladateľa Komunity sv. Egídia, ktorý je v týchto dňoch v Tirane na Medzinárodnom stretnutí náboženstiev za pokoj, nás výzva pápeža Františka núti uvažovať a konať.
„Európa sa musí zamyslieť otvárajúc sa voči utečencom. Nie je ich až tak veľa, nejde o inváziu. Je to skutočnosť, ktorú potrebujeme a ktorá sa stane obohatením našej vlastnej reality. My sme nikdy o tomto neuvažovali, vždy sme považovali imigráciu a utečencov za stav núdze, ktorý ‚za dva mesiace pominie‘. V tomto zmysle sme nemali žiadnu prípravu. Myslím, že teraz musíme naozaj uvažovať v dlhodobom horizonte. Je to veľká príležitosť nanovo vyjadriť, čo je Európa: kontinent, ktorý nežije a nemôže žiť len pre seba, ktorý starne v strachu. Dali sme príliš veľa priestoru populizmom a málo priestoru skutočným hlasom, ktoré sú z ľudu. (...) Myslím, že je tu dobrá duša, pohostinná, keď ľudia vidia deti. My Európania sme takí, ale nemôžeme sa schovávať za múry.“
Profesor Riccardi k otázke, aký je návrh Komunity sv. Egídia, v súvislosti so slovami pápeža otvoriť dvere rodinám utečencov, povedal:
„Tu je táto otázka: ‚Čo sme to urobili?‘ Nie veľa! V tomto zmysle má pravdu aj kardinál Schönborn: Európske biskupstvá išiel trochu na vlastnú päsť, a povedal by som v tomto zmysle, že pápež nám pripomína jednotnú líniu, keď hovorí o ‚všetkých farnostiach‘. Je to výzva pre celú Katolícku cirkev a je to výzva pre kresťanov. Domnievam sa, že v tomto okamihu sa musíme vysporiadať sami so sebou. Je to príležitosť na prehodnotenie toho, čo znamená Európa; čo znamená Európa vzhľadom na svet a vzhľadom na Stredozemie.“ -jk-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar