« Back

Ťažké časy

Ťažké časy

Každý z nás pozná čas, kedy má pocit že lieta v oblakoch kvôli tomu, že sa mu v živote práve darí alebo že cíti Božiu prítomnosť. Druhou stranou mince je, že každý už zažil aj čas, kedy nám bolo veľmi ťažko, mali sme pocit, že všetkého je veľa, nemali sme na nič čas, ani na modlitbu, nič sa nedarilo a vedeli sme, že Boh je s nami, ale vôbec sme to neprežívali. Práve o tomto je blog.

Ako sa najčastejšie dostaneme do tohto "ťažšieho" obdobia:

1. príde okolnosť, ktorá vyzerá, že je nad naše sily
2. naše srdce sa zranilo
3. skúškové obdobie na výške/maturita
4. dlhodobo nevyznaný hriech
5. púšť

Typické znaky ako to na nás pôsobí:

1. cítime sa ako vyschnutý figovník, nemáme chuť do života
2. možná depresia
3. strata návykov, ktoré sme mali (modlitba, pôst, štúdium Biblie, kníh)
4. sme alebo sa cítime osamelí
5. strata vedomia Božej lásky

Ako sa dá z toho dostať:

Chcem povedať, že každý prípad je naozaj individuálny. Niekedy môžme mať oničom iba 1 deň, inokedy to u nás môže pretrvávať celé mesiace, pretože je to hlbšia rana... ale predsa zopár tipov, čo pomohlo mne.

1. nebuď sám
Aj keď môžeš mať pocit, že samému ti bude najlepšie alebo vôbec nemáš chuť ísť medzi ľudí a je ti zle už len keď pomyslíš na slovo "zdieľanie" môže ti pomôcť jedine priateľ, ktorý má vzťah s Ježišom. Ak si sa pokúšal už modliť sa sám a cítil si sa slabý, je malá pravdepodobnosť, že sa z toho dostaneš tak rýchlo bez pomoci. Nie je potrebné hneď ísť na stretko a zdielať sa pred všetkými, prečo prežívaš v srdci smútok/sklamanie/hnev... Stačí si nájsť niekoho, komu si myslíš, že môžeš dôverovať. Skús mu povedať o tom, čo sa stalo a popros ho o modlitbu. Je veľmi dôležité nechať si v tomto čase slúžiť!

2. zisti o probléme
Ak je to možné zisti o tom čo prežívaš čo najviac, či je ten problém duchovný alebo duševný. Pomôcť ti môže literatúra (duchovné knihy) alebo rozhovor so skúsenou duchovnou autoritou (kňaz). Cieľom je zistiť čo ti pomôže cítiť sa lepšie a znovu zažívať lásku Otca.

3. možno je to len obdobie
Občas v živote máme naozaj obdobie, kedy máme veľa práce alebo treba študovať naplno napr. skúškové obdobie na výške/maturita,brigáda alebo dočasná práca, kde pracujeme veľa hodín denne... treba len zaťať zuby a vydržať to. Po skončení takéhoto obdobia väčšinou nemáme problém začleniť sa späť do služby/spoločného času na stretkách.

4. prehlasuj nad sebou novú nádej, život, vánok Ducha
5. odpustiť sebe, blížnym
6. uisti sa, že Boha máš na 1. mieste v každej oblasti, ak nie vývýš Ho
7. modli sa:" Pane, chem byť s Tebou, nech to stojí čokoľvek"

Ťažký čas alebo púšť je normálna vec v duchovnom živote. Boh ťa vodedie na púšť iba vtedy, keď vie, že ju zvládneš, čím posilní tvoju identitu. Skúšky a púšť posilňujú našu vieru. Učí ťa byť verným, zbrojí ťa (Ef 6). Povzbudzujem ťa, aby si bol silný a vytrval vo vernosti.

 

  Bloger: Peter Paulík