Blog

« Back

Príprava na slávnosť Ducha Svätého

Rozhodla som sa s vami podeliť o našu rodinnú aktivitu pri príležitosti očakávania zoslania Ducha Svätého. Príspevok je skopírovaný z môjho blogu z minulého roka, ale to mu neuberá na aktuálnosti. Môžete sa tiež inšpirovať. Je mi ľúto, že som si spomenula neskoro - už nestihnete týždeň pred slávnosťou zoslania Ducha Svätého. Ale ak by ste chceli, môžete túto aktivitu (alebo podobnú) použiť v oktáve DS.

(po kliknutí si môžete túto pieseň vypočuť vo francúštine)

Mnohí si asi už ani nespomínajú na sviatky Veľkej noci. Výzdoba šla dolu už dávno a slávnostnosť chvíle sa tiež vytratila. U nás ale viselo slávnostné  "Aleluja!" a okvetinkovaný krížik po celé veľkonočné obdobie - až do sviatku nanebovstúpenia Pána. Len týždeň pred Turícami som konečne kríž zložila. Nastal čas začať sa pripravovať na oslavu Ducha svätého a prijatie jeho darov.

 

Podľa tradície je ich 7: Dar múdrosti, dar rozumu, dar rady, dar sily, dar poznania, dar nábožnosti a dar bázne pred Pánom. Ale pred týždňom by som to takto z rukáva nesypala ani ja, ani zbytok rodiny. Aj preto sme si urobili "týždeň očakávania Ducha svätého", aby sme si všetky tieto veci pripomenuli.

Od minulej nedele do slávnosti Zoslania Ducha Svätého sme si každý deň zavesili na stužky na dverách plamienok s názvom jedného daru. Rozprávali sme sa o tom, čo tento dar znamená a spoločne sme sa modlili pri veľkonočnej sviečke (domácom paškáli).  Veru som si dobre uvedomila, o ktoré dary budem tento rok najviac prosiť a ktoré naopak už "mám", aby som sa ich snažila lepšie využívať!

 

 

Ešte stále nemám červené ani biele stužky, tak musela stačiť zelená - farba života a nádeje
(a vo východných cirkvách aj Ducha Svätého)

 

V posledný deň - v nedeľu Zoslania Ducha Svätého sme na čestné miesto zavesili aj holubicu znázorňujúcu samotného Svätého Ducha.  

Pohľad "zozadu" z druhej strany dverí.

 

Rozmýšľam, či v katechézach pokračovať zase 12 druhmi ovocia. Ale asi to nechám k roku, keďže najmladší člen rodiny práve odcestoval do školy v prírode.

 

................................

Dobré vysvetlenie jednotlivých darov sme našli na stránke www.redemptoristky.sk. Je tam vždy uvedená aj modlitba o ten konkrétny dar.

Záverečnú Prosbu o sedem darov Ducha Svätého nájdete napr. tu

A tu môžete vidieť, čo robili v iných (zahraničných) rodinách.  Zaujímavé je napr. slávnostné menu so špeciálnou tortou k "narodeninám" Cirkvi.

Moje ďalšie články na tému Liturgia v rodine nájdete tu. http://letitia-tiba.blogspot.sk/search/label/Liturgick%C3%BD%20rok

Comments
sign-in-to-add-comment
Vďakaemoticon Pekné a je dobré si to zviditeľňovať, ak "máme na očiach", vchádza do mysle a do srdcaemoticon Aj ja to rada robím, nielen pre deti, je to aj pre dospelákov veľká pomôcka, aj pre starkých:o) Ak ťa to veľmi nezaťaží:o) pokračuj v darochemoticon Na tvoju stránku som dala odkaz na niečo o kresťanských umelcoch z jedného spoločenstva-odkaz na blog,pozri si, možno ti dá odpoveď na otázky...raz si písala, že mám nemám robiť kreatívne veci...emoticon
Posted on 5/15/13 7:11 PM.
Ešte dodatok: máš ich robiť, sú tvojim daromemoticon
Posted on 5/15/13 7:12 PM in reply to Mária Künzl.
Čarovné! Inšpirácia pre budúcich birmovancov, lebo hoci som chcela mať "sabatický rok", budú.....a za to ďakujem! Prečo ja, taká...náladová, nesympatická, odstrašujúca....neviem. Ale keď dávajú, ber, ket biju, ucekaj- hovorí sa u nás.
Posted on 5/15/13 7:59 PM.
...lebo Boh hľadí na srdce, Irmuškaemoticon A ešče máš aj vysledky tak uč het!
Posted on 5/15/13 9:47 PM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Posted on 5/15/13 10:17 PM.