Blog

« Back

Náš pôstny kalendár: Tretia pôstna nedeľa (rok B)

Prinášam ďalšie (trochu dlhšie) zamyslenie k "nášmu pôstnemu kalendáru". Tentoraz na liturgické čítania z tretej pôstnej nedele minulého roka (rok B ).

 

 

Liturgické čítania (rok B)

Ex 20, 1-17
Ž 19
1 Kor 1, 22-25
Jn 2, 13-25

 

Čítanie z evanjelia podľa Jána:
Blízko bola židovská Veľká noc a Ježiš vystúpil do Jeruzalema. V chráme našiel predavačov dobytka, oviec a holubov i peňazomencov, čo tam sedeli. Urobil si z povrázkov bič a všetkých vyhnal z chrámu, aj ovce a dobytok. Peňazomencom rozhádzal peniaze a poprevracal stoly a predavačom holubov povedal: „Odneste to odtiaľto! Nerobte z domu môjho Otca tržnicu!“ Jeho učeníci si spomenuli, že je napísané: „Strávi ma horlivosť za tvoj dom.“

 

 Keď som rozjímala nad týmito čítaniami, opakovalo sa mi v mysli slovo "obchod". Až mi vyvstal pred očami obraz automatu. Takého podobného, ako je na obrázku. Niekedy máme pocit (aj ja som ho asi mala), že keď sa budeme dostatočne modliť, budeme dosť dobrí a "zapáčime sa Bohu", On nás odmení. Dá nám všetky dobrá po ktorých túžime, alebo dokonca - "ktoré si zaslúžime". Preto, ak chcem vyzdravieť, musím sa modliť to a to, ísť na púť, piť vodu z pútneho miesta... Ak budem žiť "bez hriechu", dostanem "za odmenu" dobrú rodinu, dobrého manžela, vzorné deti, k tomu zdravie a dobrú prácu... Skoro, akoby Boh bol taký automat - vhodíš dostatok modlitieb a sebazáporov a vypadne darček, ktorý si si vypýtal, požehnanie po akom túžiš a pod.

Ale takto to nefunguje. Boh pre mňa nemôže byť prostriedkom k dosiahnutiu "dobrého života". Potom by som vymenila cieľ za prostriedok a prostriedok za cieľ. Potom by bol môj pohodlný život cieľom a Boh prostriedkom k jeho naplneniu. Cítite to? Niečo tu nesedí!

„Ja som Pán, tvoj Boh, ktorý ťa vyviedol z egyptskej krajiny, z domu otroctva. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa." (Ex 20, 1) Boh musí byť hlavným, a dalo by sa povedať jediným cieľom. On musí byť mojou najväčšou túžbou. Až vtedy budem schopná prijať Jeho dary tak, že nezatienia veľkosť Darcu. Mám dávať všetko - z lásky, nezištne - ako človek na druhej strane obrázku. A potom - rovnako nezištne z lásky dá aj Boh. Ale to, čo mi dá, chcem vnímať ako dar. Dar, ktorý ukazuje lásku Darcu. Nie ako dôvod mojej "lásky" k nemu.

 

Viac na http://letitia-tiba.blogspot.sk/p/blog-page_16.html