« Back

Helena

Helena

Ďalšia osôbka z galérie mojich nenápadných vzorov.

Helena sa dostala za prácou ošetrovateľky do Rakúska pomerne dávno, je absolventkou zdravotnej školy, na ktorej sme mali povinný maturitný predmet nemčinu a v poslednom ročníku bola odborná. Netrvalo teda dlho, kým si mohla urobiť potrebné skúšky a zamestnať sa na klinike,ako riadna sestra, kde to vyzerá trochu inak ako v domácnostiach, kde je opatrovateľka príliš často vystavená svojvôli a náladám svojich domácich.

Neboli ani turnusy- Helenka pracovala mesiac v kuse a prichádzala vždy na týždeń domov. Zdokonaľovanie v nemčine pokračovalo, keď som dostala počítač, pripojiteľný na Skype.

Moja šikovná žiačka sa v susednej krajine aj vydala a stala matkou dvoch dievčat, staších školáčok. Ale prečo je pre mňa výnimočná a podujala som sa napísať o nej?

Pre je zvláštny prístup k výchove. Jej dcérky sa môžu na opýtať všetko, čo sa preháňa hlavami dospievajúcich dievčat. Aj na veľmi háklivé veci, ktoré v iných rodinách alebo tabuizujú, alebo sa považujú za ostrú hranicu slušnosti....a obojstranná úprimnosť prináša ovocie. Dievčatá vedia, že od prístupnej a múdrej mamy sa dozvedia viac a fundovanejšie, ako z ulice alebo od rovesníčok, ktorým je všetko bláznivo skvelé.....A to nielen preto, že je zdravotníčka, ale aj pre jej hlbokú vieru, že všetko, čo Boh stvoril, je krásne a má svoje miesto v živote, ale v pravý čas a na pravom mieste.

Ideál? To asi nie, ve´d v tomto živote sa vždy potýkame s problémami a ťažksťami. Ale radosť, ktorá u nich vládne. A má v tej babskej partii svoje nezastupiteľné miesto aj otec. Ten na nebesiach, i ten pokrvný.

A na oboch sa Helena spolieha tieto dni, v kritických chvíľach, keď magnetická rezonancia ukázala nádor na mozgu. Bude nasledovať operácia, ale pomôže? A ak, tak na ako dlho? Budú metastázy? Pôjde na večnosť skôr, ako dievčatá zmaturujú?

Iste by, ako všetky matky, rada videla vnúčatá. Ešte nič nebolí. Na vyšetrenie ju doviedla okolnosť, že akosi slabšie počuje....

Nie je taká hrdinka, aby si nepoplakala. Ale dokáže povedať toto: " Nebeský Otec, všetko je v Tvojich rukách a pretože si láska, viem, že všetko zariadiš tak, ako je to pre mňa i pre tých, ktorých si mi daroval a mám ich tak rada, najlepšie. Ty urobíš všetko tak, ako Ti káže Tvoje srdce. " A toto sa modlievajú manžel i dcéry s ňou. A zatiaľ aj pracuje. Iba už nerobí nočné služby.

Pane, prosím , ak je to Tvoja vôľa, uzdrav toto svoje dieťa. A ak máš iný plán, zavŕš ho vo svojej láske. Amen.

Comments