Blogs

« Back

Hostina

Hostina

Svätá omša je hostinou. Ježiš je Ženíchom. Chodia na ňu Ježišovi učeníci. Aj farizeji dnešných čias, aj zákonníci, králi, aj žobráci a chudobní - Ježišovi priatelia. Ako vtedy za Ježišovych čias, ktoré poznáme z Písma svätého. Sú aj iní, čo na hostinu nechodia. Všetci sú pozvaní. Ježiš však nikoho nenúti. Nikoho nasilu nevolá, ani sa nehnevá, že neprídu. On na nich stále čaká. Nikdy im neodmietne svoje pozvanie. Nikdy ich zo svojej hostiny nevylúči. Raz sa všetci stretneme.

 

Evanjelium podľa Lukáša   −   Lk 5, 33-39

Aleluja, aleluja, aleluja.
Ja som svetlo sveta, hovorí Pán; kto mňa nasleduje, bude mať svetlo života.
Keď im ženícha vezmú, potom sa budú postiť

Farizeji a zákonníci povedali Ježišovi: „Jánovi učeníci sa často postia a modlia, aj učeníci farizejov, a tvoji jedia a pijú.“ Ježiš im povedal: „Vari môžete žiadať od svadobných hostí, aby sa postili, kým je ženích s nimi? No prídu dni, keď im ženícha vezmú; potom, v tých dňoch, sa budú postiť.“

.....

Jánovi učeníci sa veľa modlili a postili. Potom prišiel Ježiš... Ježiš ukázal svojim učeníkom NOVÉ učenie, iné, ako bolo Jánovo. Tým neodtlačil Jána, ani ho nesúdil a nehovoril o tom, prečo Ján tak robil. Nie. Ján bol jeho priateľom. Vážil si Jána a miloval ho. Ján mal u Pána mimoriadne miesto. Ježiš ukázal učeníkom nové učenie. Nič viac.

Jedia a pijú...

Jeme a pijeme, na hostine Pánovej. Pre posilu na cestu. Pre obnovu ducha a duše. Aby sme mohli byť ako On.

Sme  Pánovi svadobní hostia. Svätá omša je našou Hostinou a Pán je Ženíchom. Zostáva s nami, nie iba na svätej Omši. Stále. A my ho nesieme iným. Ideme s Ním do celého sveta. Do rodiny, na pracovisko, k našim priateom, do iternetu, všade, kam ideme.

Neviem, či nám dakedy vezmú nášho Ženícha. Dúfam, že nie. Ak áno, viem, čo môžem potom robiť. Neprestanem Ho chváliť... neprestanem s Ním hovoriť a neprestanem vzývať Jeho Meno! No kým je s nami, neprestanem chodiť s ním na jeho hostinu. Neprestanem chodiť tam, kde sa spája nebo so zemou... neprestanem chodiť tam, kde je môj Pán.

........

Rozpovedal im aj podobenstvo: „Nik neodtrhne na záplatu z nového odevu a neprišije ju na starý odev, lebo nový by si roztrhal a na starý sa nehodí záplata z nového. A nik nevlieva nové víno do starých mechov, lebo nové víno mechy roztrhne a aj ono vytečie, aj mechy sa zničia. Ale nové víno treba naliať do nových mechov. A nik, kto pije staré, nechce nové, lebo si povie: ‚Staré je lepšie.‘“

Starý odev - starého človeka - postupne odhadzujeme. Naraz nám to nejde. Človek je už taký, obľúbil si niekoľko "starých" kusov odevu... niekoľko zvykov, modlitieb, prác, služieb. Deň čo deň starý odev zahadzujeme. Deň za dňom sa nám núka "nový" odev. Nový spôsob života s Pánom. Pán je tým novým, vzácnym a krásnym Odevom. On nám posiela nové spôsoby, štýl v modlitbe, slávenie Jeho hostiny v obnovenom Duchu, svoje Slovo, odeté do Božieho Svetla Pravdy, aj nový spôsob v službe iným, v súkromí, v rodine, v dennom živote. Znova a znova sa mu budeme pripodobňovať, až raz budeme ako ON. Stávame sa... ešte nie sme. Stávame sa novými nádobami, deň čo deň, a Pán do nás nalieva svoje  nové víno.

Chvála Tebe, Kriste!

Comments
sign-in-to-add-comment
A to je na tom celom najkrajšie, že hoci nedokážeme odhodiť starého človeka hneď, nevadí mu to, stále nás čaká na hostine, je tam pre nás vypočuje, posilní, odpusti...
emoticon
Posted on 9/9/12 12:39 PM.