« Back

Zranenia

Zranenia

Posudzovania, odmietnutia, vyvyšovania, ponižovania, nespravodlivosť, oklamania, podvody, falošnosť, nepriateľstvo, závisť, žiarlivosť, zrada...

 

Tak rozmýšľam, že keby svet bol naplnený len Božou láskou, keby nebojoval zlý, tak by sme poznali raj. Žiaľ, zlým sme obklopovaní z každej strany a naše zbrane nie sú nabité ani naostrené, lebo dobro pozná len mierumilovnosť, láskavosť, slušný život na priamočiarej ceste. Sme zajatcami falošnosti a arogancie klamstiev, ktoré nám servírujú zabalené v tom najlákavejšom obale, ktorý je nepriesvitný, leskne sa,  až zaslepuje oči. A to je to nebezpečie, pred ktorým  utekám. Pokladám za nerozumné vylepšovať niečo, čo ešte nie je,   a nie radšej vylepšovať  čo je dokonalé. Poznám  aj z vlastných skúseností chyby a omyly, ktoré konáme my, ľudia.

Svet nebude zničený tými, ktorí konajú zlo, ale tými, ktorí na nich pozerajú bez toho, aby niečo urobili.  (Albert Einstein).

  A čo môžeme urobiť my? My ak sa s tým nestotožňujeme, môžeme len vlastným životom vniesť iný obraz, než vytvárajú tí, ktorí sa mýlia. Na hrubosť odpovedať jemnosťou, na skúposť štedrosťou, na odmietnutie láskou, na rozčuľovanie pokojom, na hnevom zmrzačený výraz tváre  srdečným úsmevom... Kritizovaním, posudzovaním nič nezmôžeme, dosiahneme skôr opak. 

Miesto sužovania hľadajme Božiu  lásku, aby sme sa mohli uzdraviť jej ranami a tvrdohlavosťou sa ďalej nezraňovali.  Tvrdosť neústupčivého srdca zameňme pochopením, že nie je v prospech veci ranami sa živiť, veci treba   nechať Pánu Bohu na riešenie nie riešiť  ľudským rozumom, lakťami a jazykmi.

Nie veľké slová, ani veľké skutky, ale veľká láska sú cestou k Bohu, lebo bez nej nie je ani jedno slovo, ani jeden skutok hodný Božej lásky.

 

 

 

Fotografia: Album  rôznych fotografií