« Назад

Pätnásť pre Slovensko

Pätnásť pre Slovensko


Tento rok kandiduje na prezidenta rekordný počet kandidátov.

 

K siedmym straníckym nominantom sa pripojilo osem občianskych kandidátov na prezidenta. Niekto by to možno okomentoval so povzdychom, že je to negatívny jav, že slovenské politické spektrum je opäť roztrieštené a adeptov na prezidenta je príliš veľa.
 

Ja si však myslím pravý opak. Myslím si, že široké spektrum slovenskej politiky sa v prezidentských voľbách ukazuje skôr ako výhoda.  A to z nasledujúcich dôvodov:

 

Prvý dôvod je, že súčasný široký výber kandidátov je ideálny pre dvojkolovú voľbu. V prvom kole si ako občania môžeme vybrať, ktorým dvom kandidátom z pomedzi všetkých najviac dôverujeme. Máme široký výber a preto ľahšie môžeme nájsť človeka, ktorý nám vyhovuje. Druhé kolo je potom priestorom na tvorbu koalícii, spájanie sa, vytváranie dvoch pevných politických blokov, po ktorých mnohokrát na Slovensku túžime.

 

Druhý dôvod je, že nám kresťanom to berie z úst hlavný argument, ktorý používame, keď v deň volieb ostávame doma: „Veď nie je koho voliť.“

 

V tomto veľkom výbere kandidátov to totiž znie skôr ako lenivá výhovorka než ako argument. Totiž, nie je možné, aby som sa ako kresťan nevedel aspoň z časti stotožniť s jedným z 15 kandidátov.

 

Viem, ani jeden z kandidátov na prezidenta nemusí byť ideálny a so žiadnym nemusíme súhlasiť na sto percent. Avšak, priatelia, musím vám povedať krutú pravdu- taký človek pravdepodobne nikdy kandidovať v politike nebude. Veď ani so svojim najlepším kamarátom sa nestotožňujeme v každej oblasti na sto percent- tak prečo niečo také očakávame od politikov?

 

Takže ak 15.marca ostaneme doma, už nám nebude stačiť výhovorka, že nie je koho voliť. Potom už nám ostáva len povedať : „Nechce sa mi.“ alebo „Ísť voliť nemá zmysel.“

 

A ak sa vám jedna z týchto viet tlačí na jazyk, už tento týždeň pre vás spúšťame semináre Kresťan v politike na západnom Slovensku. Tam vám prakticky predstavíme, že má zmysel ísť voliť a že ako kresťania nesieme spoluzodpovednosť za osud našej krajiny.

 

Na záver citát od pápeža Jána XXIII z jeho encykliky Pacem in Terris (Pokoj na Zemi):

 

„Z dôstojnosti ľudskej osoby vyplýva aj právo mať aktívnu účasť na verejnom živote a prispievať svojím podielom k spoločnému dobru občanov.“

 

My to právo na Slovensku máme. Tak ho poďme využiť.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Отправлено в 13.01.14 22:39.
Informácie o seminároch a presné miesta a časy ich organizovania nájdete na
www.krestanvpolitike.sk/sk/seminare emoticon
Отправлено в 13.01.14 23:41 в ответ на Katarína Tichá.
Vela kandidátov je znakom silného volania po zmene. Keďže ich je veľa, budeme mať aj veľa roboty zistiť si seriozne informácie o nich, nielen tie, čo nám ponúkne najčítanejšia tlač.. emoticon
Отправлено в 14.01.14 18:31.
rok 1999 - 10 kandidátov .............. volili sme menšie zlo
rok 2004 - 12 kandidátov .............. volili sme menšie zlo
rok 2009 - 7 kandidátov ...............pani Radičová dostala 44,47 % z platných hlas. lístkov ... škoda
rok 2014 - 15 kandidátov - matematika a pravdepodobnosť nepustia a roztrieštenosť nahráva len jedinému kandidátovi
Отправлено в 14.01.14 19:36.
Každý občan by mal ísť voliť a preto Vám fandím, aby Váš seminár bol úspešný. +
Отправлено в 14.01.14 19:41 в ответ на Emese Tokarčíková.