« Назад

Pre aké publikum hráš?

„Nesprispôsobujujte as už viac vzorom tohto sveta, ale premeňte sa obnovou zmýšľania. Potom budete schopní vyskúšať a pochopiť, čo je božia vôľa – jeho dobrá, potešujúca a dokonalá vôľa“. Rim 12,2

 

Každý z nás je akoby hercom, hoci si to možno neuvedomujeme. Každý deň ťa vidí mnoho ľudí, ktorí ťa posudzujú a taktiež posudzujú ako sa správaš pred rôznym publikom. Politici sa naučili ako hrať pred svojim publikom a ako presadiť rôzne záujmy ich skupín. Hudobníci sa naučili ako hrať pred ich publikom. Učitelia sa dokonca už počas ich štúdia učia, ako vystupovať pred žiakmi a ako pred rodičmi. My kresťania, ktorí sme v bežnom svete, tiež „hráme pred určitým publikom, ktorému sa snažíme niečo presvedčivo prezentovať“. Pre aké publikum hráš ty?

 

Kristus nás povolal, aby sme hrali pre publikum, ktoré tvorí iba jeden účastník – pred Ním samotným. Ak sa snažíme potešiť a vyhovieť akémukoľvek inému publiku ako je Boh v našom živote, často sa prispôsobujeme tomu, čo naše publikum práve potrebuje. Publikum sa stáva akoby figúrkou v našich rukách, pretože my vieme, čo od nás chce a môžeme mu to dať. Je to zlé? Niekedy je, niekedy nie.

 

Úplná poslušnosť a ochota páčiť sa Bohu v našich životoch sa bude často stretávať s potrebami iných ľudí, ktorí sú okolo nás. Je to Božia vôľa, že ty a ja milujeme svojho manžela alebo manželku, poskytujeme dobré služby pre našich zákazníkov a zaujímame sa o potreby iných ešte pred svojimi vlastnými. Takéto a podobné konanie vyústi v uspokojovanie mnohých potrieb „nášho publika“. A je to dobré.

 

Na druhej strane existujú aj prípady, keď naše publikum od nás žiada niečo, čo je proti Božej vôli. Politici sú často nútení uspokojovať svoje publikum, dokonca ja keď je to proti Božím prikázaniam. Ak nás žiadajú, aby sme nevytŕčali z radu a „nerobili zbytočné problémy a reči len kvôli „nejakému“ náboženstvu“, objavíme, aké publikum je pre nás dôležité. Je to publikum, v ktorom sedí iba jeden – teda Boh, alebo je to publikum plné ľudí?

 

Skús sa zamyslieť, pre aké publikum hráš ty. Opýtaj sa sám seba, prečo robíš tú-ktorú vec. Je to kvôli tomu aby si sa páčil Bohu? Alebo je to preto, aby si sa páčil ľuďom, s ktorými by si sa mohol dostať do konfliktu, hneď ak by si bol iného názoru? Akokoľvek to už bolo doteraz, v tomto prípade si svoje publikum môžeš vybrať sám.

 

Voľne prebraté z www.marketplaceleaders.org

Предыдущий
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Pane, vďaka Tvojej milosť, môžem byť na Tvojej strane. Chvála a vďaka za tvoje dokonané a dokonalé dielo.
Отправлено в 17.10.11 7:39.