Blog

« Назад

Sprevádzaná Slovom

Sprevádzaná Slovom

Cítim sa vyprovokovaná podeliť sa, ako ma Pán prenasleduje. Boh sľúbil. Sľub bol však vzájomný. Doživotné sľuby v Kongregácii školských sestier sv. Františka som skladala 16.augusta 2008 v Žiline.

Pred niekoľkými mesiacmi mi šiel v ušiach často citát: "Spolieham sa na Teba, Pane," Súvislosť žiadna. Až som musela googliť, kde sa ten citát nachádza v Písme. Našla som Ž 130. Prvé čo mi pri tom napadlo boli redemptoristi a druhé boli moje doživotné sľuby.

Postupne sa to počas ďalších dní nabaľovalo: Boh sa stará. Božie milosrdenstvo. Bieda. Ježiš. Nové výzvy pre službu Bohu. Netrpezlivosť v čakaní na Pánov príchod. Túžba zomrieť a byť s Kristom. Túžba zostať ešte tu a byť osožná pre iných. Stav, kedy sa máte dobre a zle naraz.

Niekoľko posledných týždňov ma sprevádza celý žalm. Iba tak mi počas dňa napadne nejaký verš. Zvyčajne nepustí. Ale nabaľujú sa aj súvislosti. Tento žalm som si vybrala do liturgie doživotných sľubov. Posuňme to ešte viac - rozmýšľala som, aké čítania som to tam vlastne mala.(Sľuby som skladala iba ja jedna:), sestry z môjho noviciátu ma predbehli, tak som si mohla dovoliť nakombinovať si to "po svojom") Možno by som sa mala hanbiť, ale okrem žalmu som si nevedela spomenúť. Našťastie som našla súradnice:

1. čítanie: Oz 2, 16-25

Žalm 130: U Pána je milosrdenstvo a hojné vykúpenie

2. čítanie: Flp 1, 20-26

Aleluja: Nie vy ste si vyvolili mňa, hovorí Pán, ale ja som si vyvolil vás.

Evanjelium: (vyberal kazateľ a ja som nezávisle na ňom vybrala alelujový verš presne z toho istého evanjelia) Jn 15

 

Neviem, tento blog mi príde nejaký taký nedokončený či čo. Pointa je, že po rokoch mi Pán ukazuje na tie isté veci v Slove, ale z inej strany. A ja mu za to ďakujem.

 

Foto: S.Lívia Gardianová, OSF

S prosbou o modlitbu za vernosť Pánovi prikladám viac fotiek pre zvedavcov: 

https://picasaweb.google.com/103809888731327526757/FinalVows?authkey=kI7M8AGGWZc

Комментарии
sign-in-to-add-comment
pokoj a dobro emoticon začnem tak po našom...Ahoj Františka, tak snáď registrácia prebehla...OK. a tu je môj komentár...VĎAKA za ĎALŠIE SLOVO POVZBUDENIA!
Отправлено в 03.01.12 21:20.
Отправлено в 04.01.12 2:23.
Ak môžem začnem malou poznámkou. Prenasledovaná ??? no to mi znelo tak akosi nie moc príjemne. Ešte pred rozbalením článku mi skôr pasovalo do názvu slovo vedená, alebo skôr Sprevádzaná Slovom. Ale to len tak na okraj :-).

Článok vnímam ako chválospev nevesty na VERNOSŤ svojho Ženícha a radosť z neho.
Отправлено в 04.01.12 8:35.
Jozef dakujem, skvely postreh. Inspiroval si ma k napisaniu aj k zmene nazvu. Mas na tomto blogu svoju ucastemoticon
Отправлено в 04.01.12 12:04 в ответ на Jozef Greš.
mňa dnes Boh veľmi potešil svojím slovom: Dostal som na meniny novú Bibliu, mal som len to hrubé vydanie 1995 (SÚSCM) nasledoval môj knižný rituál: vždy sa tak s láskou pozriem na knihu, ovoniam ju (každá kniha inak vonia, vždy to robím a vôňa kníh vo mne evokuje spomienky), keďže som držal v rukách Božie slovo - bonus - pobozkal som ho otvorím a prvé čo sa mi otvorilo - Sir 43, 1 - väčšine ľudí tento text nepovie možno nič zvláštne. Pre mňa má však VEĽKÝ výzam. Totiž ešte kým žil Jožko Krišanda toto bola naša pravidelná modlitba po lietaní. Krása neba poskytuje veľkolepý vzhľad - kto aspoň raz lietal s orlom a zažil to, o čom píše Božie slovo, nepomôže mu ani Predná Hora. Skrze krásu a extatické zážitky nám Boh dáva tušiť to čo ani oko nevidelo.. emoticon
Отправлено в 04.01.12 12:33.