« Назад

Krabica plná smútku a nádeje

Krabica plná smútku a lásky


Táto príhoda sa stala pred niekoľkými rokmi, keď jeden otec pokarhal svoju 5-ročnú dcérku, pretože stratila nejakú vec neveľkej hodnoty. Bol veľmi naštvaný pre hluposť. Naštvaný pre hlúposti ako väčšina dospelých. Onedlho prišli Vianoce a dievčatko prinieslo otcovi darček a vraví mu: "Ocko, toto je pre Teba!"
A podalo mu v tých drobných detských a nevinných rúčkach veľkú krabicu od topánok.
Otec bol viditeľne v rozpakoch, a jeho podráždenosť ešte vzrástla, keď otvoril krabicu. Nič v nej nenašiel, bola prázdna.

Nahnevane odvrkol: "Nevieš, že keď sa robia a dávajú darčeky, tak sa očakáva, že v nich aj niečo bude? A Ty mi dávaš prázdnu krabicu!"

Dievčatko sa na neho nechápavo vystrašene pozrelo a so slzami v očiach hovorí:

"Ocko,..... nie je prázdna! Vieš ako som sa namáhala, kým som ju naplnila mojimi mnohými božtekmi? Každý večer čo ma maminka uložila do postieľky a prečítala mi rozprávku, som Ti do nej vložila toľko božtekov koľko som ešte vládala. Viem, že nemáš na mňa toľko času lebo musíš zarábať korunky, ale tak isto aj viem ako Ťa veľmi ľúbim."

Otec vtedy precitol, kľakol si k dcérke, objal ju a rozplakal sa...

Prešiel nejaký čas, jesenné lístie už dávno prikryl nevinný biely sneh a vtedy v tej chladnej ľudskej dobe, chvíľkový osudový okamih jedného vodiča, mimochodom tiež otca stál život toto malé úprimné dievčatko...

Dni boli hádam ešte chladnejšie. A večere ešte smutnejšie. Celý ostatný čas po jej smrti otec chránil krabicu, ktorú dostal v ono vianočné ráno od svojej malej dcérky. Ležala mu vždy pri posteli na nočnom stolíku. Spoločnosť jej robil len verný krucifix s Ukrižovaným. On najlepšie vie akú hodnotu má láska. Akú má láska váhu aj keď je to len obyčajná krabica od topánok.

Pre toho otca už nikdy tá krabica nebude len obyčajnou krabicou. Bude viac ako zázračnou. A keď sa cíti slabý, bezmocný, keď nevie ako ďalej, keď mu starosti prerastú cez hlavu ..., vtedy otvorí krabicu a vyberie z nej jeden božtek, spomínajúc si pritom na lásku, s akou ich dcérka do nej pre neho vkladala.


KAŽDÝ Z NÁS, MÁ URČITE JEDNU TAKÚTO KRABICU AJ DOMA.
Je plná bozkov a lásky našich najbližších, priateľov a Boha..
Предыдущий
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Nádherný článok! Kiež by sme viac zaujímali postoj lásky pred neúvaženými slovami. Váš článok ma veľmi povzbudil.
Отправлено в 27.10.10 8:09.
Ďakujem Martin a som rád, že som od Teba dostal prvý koment :-)
Veľmi ma to potešilo.
Mário
Отправлено в 29.10.10 13:08 в ответ на Martin Lojek.
Ďakujem za krásny príspevok. Som rád, že ste uverejnili tento aj keď už starší ale stále aktuálny príspevok na www.mojej komunite, a že aj takto dostávame možnosť zamyslieť sa nad tým, prečo sme na svete. GBY!
Отправлено в 02.11.10 12:51.