Blog

« Назад

Náš pôstny kalendár

Náš pôstny kalendár

Minulý rok sme zaviedli v našej rodine tradíciu pôstneho kalendára. Je to niečo na spôsob adventného kalendára. Každý dem sme si na dvere zavesili ďalšiu kartičku s obrázkom, ktorý nám symbolizoval nejakú myšlienku z liturgického čítania toho dňa (rok 2012, cyklus B2).

Z čítaní na daný deň sme si vždy vybrali niektorú myšlienku, ktorú som sa pokúsila zachytiť jednoduchým obrázkom a krátkym textom. Aby ste sa mohli aj vy inšpirovať, rozhodla som sa naše obrázky naskenovať a ukázať ich aj vám.

Postupne ich pridávam na túto stránku: http://letitia-tiba.blogspot.sk/p/blog-page.html, aj s krátkymi zamysleniami / vysvetleniami k jednotlivým obrázkom.

Stránky na vytlačenie si môžete stiahnuť tu:
Nedeľa 1-4.pdf

Nedela 5-6.pdf

Post 1-7.pdf

post8-15.pdf

post16-22a24.pdf
post25-32.pdf

post33-37.pdf

Jozef-a-ZelStvrtok.pdf


Obrázky nie sú spredu číslované, ale myslím, že aj bez toho spoznáte, ktorý je na ktorý deň. :)
Keďže 40 dní pôstu sa počíta bez nedieľ, aj ja som číslovala len dni od pondelka do soboty. Nedele sú do kalendára vložené bez čísla. Liturgické čítania na pôst sú myslím rovnaké každý rok. Samozrejme okrem sviatkov a nedieľ. Takže sa tieto pomôcky dajú použiť na každý rok. (Dni s inými čítaniami - hlavne tie, ktoré vlani pripadli na sviatok - sa pokúsim spracovať znovu.)

Takto vyzeral zavesený kalendár u nás:
Na začiatku - http://letitia-tiba.blogspot.sk/popolcova-streda-nas-postny-adventny.html
Na konci - http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/04/velky-tyzden-sa-zacina.html

Môžete sa inšpirovať, alebo obrázky a texty použiť ľubovoľným spôsobom vo svojich rodinách, alebo farnostiach, stretkách... ako budete chcieť. Samozrejme okrem komerčného využitia. V prípade ďalšieho šírenia napr. na internete by som bola rada, ak mi o tom poviete. Ďakujem.

------------------------
Samozrejme existujú aj ďalšie možnosti, ako aktívne prežívať pôstne obdobie vo svojich rodinách.
Napr. na stránke: http://ponderedinmyheart.typepad.com/ každý rok ponúkajú krásny maľovaný kalendár na vyfarbovanie. Je v angličtine, ale myslím, že to nevadí. (Stiahnete tu: Download-lent-2013.pdf)

Ďalšie ponuky sú v češtine na stráke deti.vira.cz/

A ešte niekoľko zahraničných inšpirácií:
dawnathome.typepad.com/ash_wednesday_1.html

showerofroses.blogspot.com/jesus-tree.html
ponderedinmyheart.typepad.com/a-little-late-for-lent.html

ponderedinmyheart.typepad.com/settling-into-lent.html

Nenechajte sa odradiť tým, že sú väčšinou písané po anglicky. Ani ja si s angličtinou netykám, ale na pochopenie mi stačil google-prekladač a obrázky.
 

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Pekné, vďaka za nápademoticon je to fajn, veď aj pôstne dni si možno pozrieť či sprítomniť takým kalendárom, so slovami z Písma a tvoje kresbičky sú miléemoticon Páči sa mi tá myšlienka!
Отправлено в 14.02.13 10:19.
Jéj, konečne medzi nami maminami niečo nové! Ďakujeme, Evka!
Отправлено в 14.02.13 10:45.
Evka, to škvŕk je úžasné!!!
Pôstna omaľovánka mi z toho nejako vychádza!!!!
Отправлено в 14.02.13 11:04.
Doplnila som ďalšie strany na vytlačenie.
Už by mali byť kompletné. (Tu v článku) Len tie dni, ktoré vlani pripadli na sviatok (sv. Jozefa a Zvestovanie Pána) a veľkonočné trojdnie nemajú ešte vlastný obrázok. Tie dokreslím priebežne.
Отправлено в 14.02.13 15:17.