Blog

« Назад

Pôst - jedna z najcennejších vecí

Pôst - jedna z najcennejších vecí

K viere, láske, nádeji a modlitbe zaraďujem aj pôst...

Prečo taký názov? Nuž je to z toho dôvodu, pretože pôstom vie človek dosiahnuť strašne veľa. Spevňuje vôľu a upriamuje človeka na veci, ktoré by si pri normálnom bežnom dni ani nevšimol. Aj Ježiš hovorí alebo priamo životom svedčí o jeho významnosti. Spomeniem jeho 40 dňový pôst pred jeho verejným účinkovaním alebo príhodu s vyháňaním zlého ducha, kde apoštolom vysvetľuje, že tento typ duchov je možné vyhnať len modlitbou a pôstom. Keď človek začína pôstiť, tak je to ťažké a nevidí v tom zmysel. Už, aby to skončilo, myslí si. Ale keď objaví tú pravú podstatu, nedokáže nepostiť smiley.

Moje začiatky pôstu, teda toho pravého, boli z dôvodu dôležitého rozhodnutia, o ktorom som musel dlho uvažovať (napíšem o ňom neskôr, keď bude vhodný čas). Samozrejme som nezabúdal ani na modlitbu. V okamžiku, keď je človek oslobodený od všetkých vecí, ktoré ho obklopujú v bežnom živote, tak sa dokáže sústrediť na konkrétne veci neuveriteľným spôsobom. Áno, podarilo sa mi moje rozhodnutie vyriešiť, a to na kolenách v modlitbe a pôste pred svätostánkom. Ten pocit toho duchovného víťazstva mnou i teraz otriasa. To je podľa mňa zmysel pôstu. Upriamiť celého seba na tú dôležitú vec, ktorá stojí pred človekom a odovzdať ju v modlitbe Bohu. Potom sa budú diať veci...

To bol môj prvý zážitok. Pochopil som, že pôst je obrovský dar. Ale ešte som do tohto daru síce videl, ale nevybral všetky veci v ňom. Druhý zmysel pôstu som objavil v Medžugorí. Bolo to z posolstva Panny Márie, kde nás prosí, aby sme pôstili každú stredu a piatok o chlebe a vode a obetovali jej ten čas, ktorý bude využitý na odčinenie zla vo svete. Na prvý raz som nechápal, ako to niekto môže vydržať až dva dni v týždni takto pôstiť. Potom som však počul kázeň pátra Mikuláša o tom, čo je dôležité v živote. Hovoril, že každý kto chce pôstiť, by mal prosiť o dar pôstu. Tak ako prosíme o milosti (dary) Ducha Svätého, tak nech prosíme i o dar pôstu. Vtedy som si povedal, áno, skúsim to. Potom som aj začal pôstiť v stredu i v piatky. Zo začiatku to bolo ťažké, ale prosil som o dar pôstu. A naozaj zrazu to bolo ľahšie. Pokušenia tie ostali. Možno sa i zväčšili. Ale bolo to duchovne ľahké a stále je. Vtedy som pochopil zmysel tohto pôstu. Jednoduchosť života v tých dňoch mi dali pocítiť koľko času je možné stráviť v modlitbe aj keď si človek myslí, že na to nemá čas.

V tomto mojom krátkom zamyslení som snažil aspoň kúsok objasniť moje pocity, keď nastáva čas pôstu. Spomenul som tu konkrétne len pôst od jedla. Ale i tie ostatné pôsty sú podobné. Treba pochopiť ich pravý zmysel. A človek bude šťastný. Budú tam pokušenia a odopieranie, ale veď bez toho by to nebol pôst. Chcem popriať všetkým, ktorí dnes úprimne začínajú tento štyridsaťdňový pôst, aby ho prežili duchovne spojený s Bohom a Jeho Synom Ježišom Kristom. On bude našou oporou vždy, aj keby sme už nemali na pozemskom svete nič...

Следующий
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Krásne zamyslenie, ďakujem. Mali by sme všetci objaviť čaro a poslanie pôstu...
"Poviem vám niečo, čo ľahko porozumiete a čo ste často zažili, ak sa nemýlim: pôst dáva istotu modlitbe a robí ju vrúcnou...Modlitbou sa získava sila postiť sa a pôstom milosť modliť sa. Pôst posilňuje modlitbu a modlitba posilňuje pôst a predstavuje ho Pánovi." (sv. Bernard)
Je to zjavné, lebo vďaka pôstu sa človek stáva bdelejší, otvorenejší pre Boha a pre duchovno. Z rovnakých dôvodov je pôst spojený s Eucharistiou, lebo kým sa človek odrieka a nejaký čas žije o chlebe, pripravuje sa na stretnutie s Božským chlebom. Zvlášť v spojení s Eucharistiou, najvznešenejším stretnutím s Bohom, nám pôst dokazuje, aký je pozitívny, a ako nám umožňuje uskutočniť cieľ modlitby: stretnúť sa celou bytosťou s Bohom, Spasiteľom. (páter Slavko Barbarič - Postite sa srdcom)
Отправлено в 22.02.12 10:42.
ďakujem za toto zamyslenie, akurát som ho potrebovala, vďaka za jeho aktuálnosť a hĺbku :-)
Отправлено в 22.02.12 13:27.
Téma pôstu ma zaujíma (trápi) už dlho. Už dlho neviem nájsť odpovede, zmysel pôstu, jeho pravú tvár... Pýtala som sa, hľadala som, ale nenachádzam.
Skúsim zatiaľ aspoň zopár otázok, čo mi vyplynuli z tohto textu, možno ma odpovede niekam posunú (ak ich dostanem).

"V okamžiku, keď je človek oslobodený od všetkých vecí, ktoré ho obklopujú v bežnom živote..."
- Ako toto súvisí s pôstom od jedla? V ten deň nejdem do práce? Treba pridať "pôst" od iných vecí, čo bežne prežívam? Od svojich záľub? Alebo ide o to, že nemusím variť, stolovať?... Neviem, nerozumiem, pýtam sa.

"... a obetovali jej ten čas, ktorý bude využitý na odčinenie zla vo svete."
- Zase čas... Čas, ktorý ušetrím, keď ho nemusím venovať príprave jedla? Alebo je to myslené inak?

Asi mi uniká niečo podstatné...
Отправлено в 01.08.12 16:30.
Pôst je dobrý hlavne zo zdravotného hladiska ale netreba to preháňať,a ten čo žije striedmo celý život aj ten sa má postiť,to že pôst je dar ako viera som ešte nepočul
Отправлено в 01.08.12 20:38.
Ja som kvôli pôstu z jednej web-stránky vyletela, lebo som vysvetlila, že postiť nemôžem. Išlo o modlitebnú stránku. Vraj Panna Mária v Medjugorí rozkázala 3x do týždňa.
Vysvetlila som : Cirkev prikazuje pôstne dni bez bližšieho špecifikovania, nad 60 platí od mäsa iba na Popolcovú stredu a Veľký piatok.
Niekto chce byť cirkvovatejší ako Cirkev a určite to nie je Panna Mária.
Ale- pôst treba.
Kto môže , môže sa postiť aj od jedla. Ale my malí huncúti sme sa na piatok tešili, lebo veľmi sme mäso nemuseli- čo si potrpel dedo, a tešili sme sa na piatok na parené buchty, lekvárové pirohy, rezance s makom, a všetko možné od starkej....
Takže ide o relatívnu záležitosť. A dá sa nádherne postiť tak- keď už sme pri jedle,že nebudemv piatok variť to, čo mám rád. Zdržím sa sladkostí. Pozriem na internete iba najnutnejšie.
A najťažší pôst je.....hádajme spolu.....od zlých rečí o iných!
Mám žalúdočné vredy, od jedla postiť nemôžem - zakázal spovedník, doktor i predstavená....máš fantáziu,vymysli si....navštívchorého...pomodli sa viac ako zvyčajne......stráv polhodinku s Písmom.....I tak še da!
Отправлено в 01.08.12 21:00 в ответ на Eva Baranovičová.
Tak to si bola podobná ako ja. Tiež som sa vždy na piatok tešila, že budú lokše, alebo makové slíže, bryndzové halušky... alebo iné bezmäsité jedlo. Odmalička som mala problémy s nechutenstvom - možno aj preto mám problém pochopiť pôst od jedla, aj keď už mi viac chutí. ;-)

Odrieknuť si niečo, k čomu ma ťahá moje hriešne ja... to chápem. A aj sa (viac, či menej) snažím. Ale to čo tu čítam, aj na blogoch Evky Vráblovej, to sa mi zdá byť trochu o niečom inom. Mne (zatiaľ?) skrytom.
Отправлено в 01.08.12 21:14 в ответ на Mária-Irma Danieliszová.
Pani Evka V. myslí doslovne pôst o chclebe a vode. Pred desiatimi rokmi, kým som bola zdravá, praktizovali sme to s mojim pánom riaditeľom v škole. Ale iba raz do týždňa. To sa dalo. Pravda, kým som bola zdravá. A chlieb- dala sa vychutnávať jeho chuť a premýšľať na tom, aký je to dar...zaseješ zrnko a vyjde ti
klas s množstvom zrniek pomocou slnka a daždíka, ktorý nedirigujeme my, ale náš nebeský Otec. Potom mlynári, pekári, ľudia čo to rozvážajú...A voda....koľké krajiny jej majú hrozný nedostatok a ľudia hynú....je to na dlhé rozjímanie. Ale odkedy som chorá, bolo mi povedané, že poslušnosť je viac. Naša regula má dosť prísny pôst. Ale za čias zakladateľky nebol organizmus človeka vystavený toľkým stresom, neboli veci, ktoré odvádzali ľudí od zdravého spánku. A sama zakladateľka napísala v reguli: tie, ktoré ste zdravé! Pretože potrebovala plne výkonné sestry na prácu.
Отправлено в 02.08.12 6:54 в ответ на Eva Baranovičová.
Evička, pýtaš sa na praktické rady pôstu, budem citovať slová sestry Emmanuely z Medžugoria, ktorá píše o pôste o chlebe a vode:
Aký chlieb používať? Je pravda, že je ťažké postiť sa o chlebe, ktorý dostať bežne v obchode. Múka je často ochudobnená, a preto je lepšie postiť sa s celodenným chlebom upečeným z nie veľmi bielej múky. Pre dni pôstu sa pokúste nájsť plnohodnotný chlieb, čo vydrží v žalúdku dlhšie. Panna Mária nechce, aby sme boli v deň pôstu hladní (hlavne v pracovné dni). Chlieb je základnou potravinou. Niektorí ľudia si pečú chlieb sami.
Od ktorej hodiny sa treba postiť?
Správna otázka. Panna Mária hovorí: Celý deň. Najdôležitejšia je láska. Vo vašom svedomí počas modlitby vycítite, ako od vás Panna Mária očakáva začiatok pôstu. Niekedy to príde postupne. Ona sama povedala napr. o ruženci: Nevnucujte celý ruženec tým, čo sa ho ešte nikdy nemodlili. Dnes hovoria "Otče náš" so srdcom, zajtra "Zdravas Mária", so srdcom, pozajtra "Sláva Otcu" so srdcom. Pokiaľ ide o pôst, podobne. Ak môžete začať s pôstom hneď dva dni v týždni o chlebe a vode, vďaka, Pane, tak začnite. Môžete ho začať aj po etapách. Lepšie je začať postupne a nezanechať pôst, ako odštartovať ho príliš rýchlo a zanechať ho po dvoch mesiacoch. Môžete začať napr. v piatok na obed, neskôr pridať v stredu na obed, v piatok večer a postupne pridávať. Panna Mária neupresnila hodinu. Ona povedala: Dva dni v týždni. No a u nás začína deň o pol noci a končí o polnoci. Ak však máte napr. nočnú službu, môžete si ho prispôsobiť. Deň pôstu si možno prispôsobiť podľa zamestnania. Dôležité je postiť sa so srdcom. Panna Mária nás žiada, aby sme sa pevne rozhodli postiť sa so srdcom ako zadosťučinenie za jej PRÍCHODY, a tak nás nebude bolieť hlava a nebude nás napínať na zvracanie. Ak je nám zle, značí to, že sme sa ešte nerozhodli pevne a so srdcom. Vicka nám to často opakuje.
Отправлено в 03.08.12 7:05 в ответ на Eva Baranovičová.
Je to komplexná téma a je inndividuálna pre každého z nás. Zmyslom pôstu by malo byť priblíženie sa k Bohu, odpútanie sa od bežných starostí o telo, pôst má vždy sprevádzať modlitba a Slovo Božie. Katolíci túto tému troška "stratili", nie všetciemoticon je žiaľ mnohokrát považovaná za zastaralú a prehnanú, "zjemnili" sa spôsoby pôstu a stratila sa podstata. Preto sú mnohí kresťania dezorientovaní. Nemôžu sa držať Kempenského, lebo mu nerozumejú, nové je tiež bez ladu a skladu - chýba konkrétne. Kňazi sa na tému vyjadrujú málo, väčšinou rovnako, čo žiaľ neslúži k osohu pre veriacich. Medjugorje je jednoduché, zahŕňa podstané, tu je potrebná dôvera k Matke, sú tu zábrany u tých, ktorí nemajú k Nej vzťah. je treba si aj osobne zisťovať, o čom pôst je. Podľa svojich daností a možností. Iný je pôst matky, aj keď nevylučuje možnosť osobného pôstu o chlebe a vode, vždy je potrebný úmysel a vedenie. Iný je pôst mladých, ktorí sú zapálení a silne angažovaní a nájdu si potrebné info, majú spoločenstvá a vedenie skúsených, ktorí im môžu poradiť a viesť ich. Pôst je veľmi dobrá, potrebná vec, je to silná pomoc pri zmenách, ktoré chceme dosiahnuť, je pre rast vo viere a v dôvere k Bohu, pre pokročenie v duchovnom živote. Zmyslom nie je "iba" zrieknuť sa pokrmu, ale je to skôr odpútanie sa, vyprázdnenie srdca pre Boha, aby tam neboli rušivé vplyvy iných "starostí" o telesné, fyzické. Vhodné je "odpútanie sa" od prostredia, pomôže trojdňovka, aj dvojdňovka (víkend), aby sa mohol človek venovať tomu, čo pôst sprevádza. Inak by sa mu rozplynul a nemal by z neho veľký úžitok. Pôst pre pôst nemá zmysel, zmysel pôstu dáva Boh, preto nemá chýbať modlitba a Slovo.
Отправлено в 05.04.13 21:04 в ответ на Eva Baranovičová.