Дневники

« Назад

Zázrak vianoc

Zázrak vianoc

Boh k nám prišiel v podobe dieťaťa. Narodenie Pána. Zázrak noci v Betleheme. Zázrak života. Dar.

Boh - Dieťa Ježiš

Život detstva Ježišovho nepoznáme do podrobností. Ježiš sa pre nás a pre našu spásu zriekol svojej rovnosti s Bohom a stal sa človekom, stal sa nám podobným. Narodil sa ako dieťa Márii a tesárovi Jozefovi, v biednych podmienkach svojej doby,

Ježišovo narodenie a detstvo má pre nás väčší význam,  než si uvedomujeme.

Detstvo Ježišovo je:

- kľúčom k pochopeniu mystérií celého života Kristovho;

- základom pre pochopenie a prijatie života človeka;

- základ života človeka ako dieťaťa Božieho;

- je základom pre dokonalý vzťah človeka - dieťaťa k Bohu.

 

Zamyslenie čerpá z myšlienok známeho francúzskeho pátra z Komunity blahoslavenstiev  Jaquesa Philippe.

Zmysel vianoc

 

Rozjímanie o narodení Pána má hlboký význam pre celý život kresťana. Je potrebné, nevyhnutné  v živote kresťana pre pochopenie života Krista , pre pochopenie evanjeliových podobenstiev, pre pochopenie vlastného života človeka, i pre obnovenie, prehĺbenie a aj upevnenie nádeje, viery v Boha a lásky k Bohui k ľuďom.

Scéna narodenia - novonarodené dieťa Ježiš prináša novosť - Boha - nový život.

Boh prichádza na svet - zjavuje svoju tvár.

Boh sa nám daruje v podobe novorodenca - bezbranný, malý, závislý na ľuďoch.

Boh ukazuje, že je schopný robiť nové, keď náš život prechádza do rutiny, a  začína odvádzať preč od podstaty. Prichádza práve ku koncu roka, keď možno slabne nádej, zhasína viera, chabne láska a my nedokážeme plne veriť, že Boh robí nové, že to môže stále znova urobiť.

Boh robí koniec začiatkom. Na vianoce, narodením Pána začína nový liturgický rok. Nie je to náhoda. Je to obnova a novosť života človeka, obnova veku. Je to nový čas, čas obnovy - nový začiatok.

Boh je mladý - novorodenec - dieťa, môže robiť a robí stále nové, aj keď nie vždy zázračným či úžasným viditeľným  spôsobom. Koná aj neviditeľne, skryte, v srdci človeka.

Boh nám dáva v období vianoc nové - novú radosť, nádej, lásku, svetlo do dní, pokoj a jasanie v radosti.

Boh sa narodil uprostred pastierov.

Pastieri nevideli nič iné, ako novonarodené dieťa, zavinuté v plienkach uložené v jasliach. Toto Dieťa im darovalo radosť v srdci. My sme dostali od Dieťaťa Ježiša znova radosť a svetlo Ducha svätého, aby sme uvideli v srdci, že Boh robí nové v nás, okolo nás, v celom svete. Stále. Znova a znova. Ak uveríme, že to môže urobiť. Preto máme o narodení a detstve Ježiša meditovať aj počas roka... Aby nám nezhasla a neochabla nádej a viera. Aby osviežil naše srdce, ktoré sa začína ponárať do rutiny všedných dní.

Ak nepochopíme zmysel detstva Ježišovho, nemôžeme pochopiť  zmysel Evanjelií, nedokázali by sme žiť ako deti Božie.

 

Malé dieťa - Slovo Božie - sa zjavuje a dáva sa svetu - to je úžasné. Človek vždy túžil uvidieť Božiu tvár. Táto túžba človeka je  vyjadrená v mnohých žalmoch. Prvý raz v histórii človek uvidel tvár Boha. Bolo to dobrom?

Detstvo Ježišovo je jedným z mystérií jeho života. 

Je kľúčom k pochopeniu života Božích detí, k pochopeniu tých nasledovných mystérií Ježišovho života. Je kľúčom k pochopeniu toho, čo Ježiš hovoril v Evanjeliových podobenstvách, ktoré nechápali ani apoštoli a bez pomoci Ducha sv. nepochopíme ani my.

Mnohí svätí pochopili dôležitosť meditácie a vytvorili si v živote hlboký vzťah k Dieťaťu Ježišovi. - sv. František z Asissi, Terezka od Dieťaťa Ježiša, sv. Anton z Padovy, páter Pio, a mnohí iní mali v živote vrúcny vzťah k Božiemu dieťatku, ktoré ich neustále obdarúvalo láskou a naučilo ich žiť ako deti v dokonalej dôvere a odovzdanosti Bohu. 

Ďalším mystériom Kristovho života sú:  skrytý život v Nazarete, verejný život, Ježišove podobenstvá v Evanjeliách, podobenstvo o deťoch, utrpenie Pána, umývanie nôh učeníkom, realita kalvárie, smrť Krista, zmŕtvychvstanie a zjavenie sa v sláve.

Každé mystérium života Krista sa bezprostredne dotýka nášho života tu na zemi.

Narodenie, život v rodine, rôzne životné udalosti nášho života, úspechy, nezdary, pády, pokušenia, kríž, život v skrytosti, verejný život, zrelosť veku, vitalita života v sile, ale aj ochorenie, staroba, smrť. Všetky tieto sú zahrnuté v živote človeka. Všetky situácie nám Ježiš ukázal, vlastným životom na zemi medzi nami. Dal nám Slovo v Evanjeliách, svoje podobenstvá. Aby sme vedeli, ako ich máme  žiť, máme o nich často meditovať a v tej ktorej situácii nášho života tam hľadať a nachádzať odpovede na otázky, ktoré si kladieme, keď nás postretnú.

Preto je dôležité meditovať o živote Krista, o Matke Božej, o živote apoštolov a svätých.

Boh nám dáva milosť pochopiť a prijať vlastný život so všetkým, čo nám prinesie v úplnej dôvere a bez strachu.

Máme veľké bohatstvo príkladov od ľudí, ktorí už svojim životom prešli, ktorí úspešne zakončili tento radostný i bolestný dar a vstúpili do večnosti k Bohu. Nenechajme ho ležať bokom. Čítajme, meditujme a sýťme sa Evanjeliom, čítajme životopisy svätých a dávajme ich iným, svojim deťom, blížnym ako posilu na ceste životom. Boh sa postaral o to, aby sme nemali nedostatok. Zástupy ľudí po Kristovi nám ukazujú, koľké spôsoby a možnosti života máme pred sebou.

***

Detstvo má v sebe negatívny i pozitívny aspekt.

Detstvo - negatívny aspekt - Malosť, zraniteľnosť, chudoba, závislosť od iných.

Dieťa je vydané do rúk iným ľuďom, je chudobné na poznanie, zraniteľné, závislé od rodičov. Dieťa verí úplne! Preto sa nikdy nesmieme vysmiať dieťaťu, alebo ho zosmiešniť. Veľmi by ho to zranilo v jeho podstate.

Detstvo pozitívny aspekt - nežnosť, krása, sviežosť, mladosť, jednoduchosť, čistota, láska, dôvera.

Malosť je bezprostrednosť a ľúbeznosť dieťaťa, jednoduchosť, sviežosť,  schopnosť prijať, podriadiť sa vôli rodičov, nekomplikované nasledovanie, učenlivosť, odvaha a mnohé iné krásne vlastnosti v čistej podobe, bez pokrivenia poznaním sveta.

O živote detstva, život Božieho dieťaťa, ku ktorému sme povolaní, aby sme ho žili podľa Ježiša napíšem pokračovanie. Tu je toho už veľa, aby sa nestratil prehľad témy.

Lukáš hovorí:  "chlapček rástol a mocnel, bol plný múdrosti a Božia milosť bola na ňom. Lk 2,40;

 

Vianoce = CHRISTMAS = CHRIST MASS = Kristus Obeta Eucharistie

P. Pio

 

Betlehemské jasle - oltár - kríž - obeta Krista na  kríži  chudoby, vo vyhnanstve, vedúca ku smrti Krista na kríži.

Táto obeta sa neustále koná na oltároch pri slávení tajomstva Eucharistie.

Zavinutie do plienok znázorňuje zavinutie tela Pána do plachiet po jeho  smrti na krži. Benedikt XVI. Ježiš z Nazareta III.

***

Ďakujem za Dieťa Ježiša!

Ďakujem Bohu, že nám dal Syna!

Ďakujem Bohu za zázrak vianoc, za zázrak Svätej noci, kedy sa nám narodil Spasiteľ a Pán!

heart

Dieťa človeka dnes je takým istým zázrakom a darom, ako bol Dieťa Ježiš narodený pred vyše dvetisíc rokmi... Nikdy na to nemáme zabudnúť. Dieťa je dar darov. Je najväčším darom Boha človeku.

Dieťa je mystériom, Telo dieťaťa je utvárané v tele ženy a na jeho počatie stačia dve malilinké bunky...

Dieťa je  zázrak Boží tu na zemi, v živote človeka. Ďakujme za to Bohu bez prestania.

Náš vlastný život je dar od Boha, život deti sú úžasné dary Boha.

Dieťa je dar od Boha.

Dieťa je zázrak Boha.

Myslime často na túto skutočnosť, lebo je zázrakom, ktorý sa znova a znova deje na svete a v životoch ľudí.

Ďakujem Bohu za tento úžasný dar, za dar života!

Chválim Ťa Bože, ďakujem, že si ma stvoril a povolal k životu!

Ďakujem za život detí, ktoré nám darúvaš stále, bez prestania! Chválim Ťa a ďakujem Tebe, Bože!

Amen!

 

Pokračovanie: Zázrak vianoc - život dieťaťa Božieho podľa Ježiša

 

Foto: http://www.tumblr.com/tagged/child%20jesus

Комментарии