Дневники

« Назад

Hinduistickí extrémisti zaútočili na katolícku školu v Madhjapradéši

Hinduistickí extrémisti zaútočili na katolícku školu v Madhjapradéši

Incident vychádza z klebiet, že sa v škole krstilo. V skutočnosti sú kresťania iba štyria študenti z 1500 študentov. Pre biskupa Jamesa Athikalama zo Sagaru je útok súčasťou „plánovanej stratégie“ spojenej s nadchádzajúcimi miestnymi voľbami; "Miestni (nacionalistickí) vodcovia chcú získať popredné miesto útokom na kresťanské školy."

Po kostoloch a iných miestach modlitieb sa hinduistickí extrémisti teraz zamerali na katolícke školy, a to za bieleho dňa.

Včera sa posledný incident týkal školy svätého Jozefa v Ganj Basoda, meste v okrese Vidisha, Madhya Pradesh (stredná India).

Je to v období, keď vláda, ktorú ovláda hinduistická nacionalistická strana Bharatiya Janata Party (BJP), nedávno sprísnila svoje právne predpisy proti konverzii.

"Skupina chuligánov prelomila zámok brány," povedal P. Maria Stephen, referent pre styk s verejnosťou diecézy Madhjapradéš. Počuli "falošné správy, ktoré boli zverejnené miestnym kanálom YouTube Aayudh."

„Kričali na kresťanov a obviňovali ich z krstu, na ktorom sa údajne podieľali žiaci. Na budovu hádzali kamene, rozbíjali okná a poškodili vozidlo.

Príbeh o krste bol výmysel. Miestna farnosť sv. Jozefa sa nachádza kilometer od školy a 31. októbra vykonávala prvé sväté prijímanie pre deti z farnosti.

Aayudh použil obrázky detí s biskupom uverejnené v bulletine diecézy Sagar, aby mohol tvrdiť, že v škole sa krstia deti, čo pobúrilo extrémistov.

Principál školy svätého Jozefa Antony Pynumkal uviedol, že 30. novembra dostal správu o obvineniach, ktoré kolujú medzi hinduistickými nacionalistami, a okamžite informoval políciu.

Polícia vyslala dvoch agentov, ktorí však nedokázali zastaviť dav ozbrojený tyčami a kameňmi.

„Celý útok trval hodinu,“ povedal brat Antony "a spôsobil škodu takmer 1,5 – 2 miliónov rupií (20 000 – 26 500 USD).

Naša škola má 1 500 študentov, vrátane štyroch kresťanov a asi 20 moslimov. Všetci ostatní patria k väčšinovej komunite.“

Podľa biskupa Jamesa Athikalama zo Sagaru existuje „plánovaná stratégia proti nám“.

"Nedávno sme mali incident v dievčenskom hosteli ," povedal pre Asia news . Teraz „v každej kresťanskej vzdelávacej inštitúcii sa snažia vybičovať sprisahanie,“ vysvetlil.

Prečo? Pre preláta je dôvodom to, že „sú naplánované miestne voľby a miestni (nacionalistickí) vodcovia chcú získať dôležitosť útokom na kresťanské školy.

Don Babu Joseph, bývalý hovorca Konferencie katolíckych biskupov Indie, poznamenáva, že: „toto sa deje v štáte, ktorý bol zaradený medzi najchudobnejšie v Indii, kde jedna tretina obyvateľstva je v zovretí extrémnej chudoby. .

"Úprimne dúfame, že administratíva sa chopí tejto príležitosti a nahlási porušovateľov zákona, ktorí mohli ohroziť životy detí."

Preklad z Asia news

Foto: asia news

 

Комментарии