Дневники

« Назад

Nigéria je najhoršia krajina na svete pre kresťanov

Nigéria je najhoršia krajina na svete pre kresťanov

Počas prvých troch mesiacov roku 2022 bolo najmenej 896 civilistov zabitých pri násilných útokoch v Nigérii. Podľa Open Doors to zahŕňa stovky kresťanov, ktorí boli zavraždení kvôli svojej viere.

Open Doors je nedenominačná organizácia podporujúca prenasledovaných kresťanov vo svete. 

Spoločnosť Open Doors citovala správu výskumnej firmy SBM Intelligence so sídlom v Nigérii o hlásených vraždách v tejto západoafrickej krajine. Útoky majú na svedomí islamistické extrémistické skupiny ako Boko Haram a Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP), militantní pastieri Fulani, banditi a násilné gangy. 

Open Doors uviedli, že pribúdajú znaky, že tieto skupiny spolupracujú a tak zväčšujú dosah ich násilia. Organizácia tvrdí, že v Nigérii je zabitých viac kresťanov pre ich vieru ako vo zvyšku sveta dohromady. 

Nigéria je v súčasnosti jedným z najdesivejších miest pre kresťanov,“ povedala Illia Djadi, analytička Open Doors pre subsaharskú Afriku. 

Nigéria je najľudnatejšia krajina Afriky s viac ako 200 miliónmi ľudí a je rozdelená zhruba na polovicu medzi moslimov, ktorí žijú prevažne na severe, a kresťanov, ktorí žijú prevažne na juhu. 

Minulý rok si Nigéria vyslúžila ocenenie za krajinu s najväčším prenasledovaním na svete v rámci cien ICC Cena prenasledovateľa roka.    

„Kresťanské komunity v Strednom páse Nigérie skutočne trpeli dvadsaťročnou genocídou,“ povedal prezident ICC Jeff King. „Kde je nejaká akcia na ich ochranu? Nigérijská vláda sa týmto útokom venuje okrajovo, bez akejkoľvek zmysluplnej reakcie. „Kde je ten krik? Kde je účinná akcia? V Nigérii armádu, políciu a spravodajské služby ovládajú moslimovia. To, by malo prirodzene viesť k hlbšiemu skúmaniu od svetového spoločenstva.  

Jednoducho povedané, čas lacných rečí a fráz sa skončil. Svet sa prebúdza a pýta sa: „Je nigérijská vláda spoluvinníkom týchto útokov? Čas to ukáže.

skrátené

Preklad z International Christian Concern

Foto: Flickr

Комментарии