« Назад

Pueri Cantores – mladí zboristi z celého sveta spievajú v Ríme o nádeji a pokoji

Pueri Cantores – mladí zboristi z celého sveta spievajú v Ríme o nádeji a pokoji

Rím 29. decembra – V poslednom týždni kalendárneho roka sa Rím stal hostiteľom 40. ročníka Medzinárodného kongresu „Pueri Cantores“. Každoročné stretnutie, ktoré sa tentoraz schádza vo Večnom meste, zhromaždilo približne 6000 členov detských a mládežníckych speváckych zborov z rozličných krajín sveta, ktorí majú na programe vystúpenia v Bazilike sv. Petra a ďalších trinástich rímskych kostoloch. Témou kongresu pre rok 2015 je „Cantate spem vestram“ - Vyspievajte vašu nádej.
Mons. Robert Tyrała, predseda Medzinárodnej federácie „Pueri Cantores“, pre Vatikánsky rozhlas vysvetlil: „Prichádzame z 18 krajín sveta a tieto zbory dievčat a chlapcov budú spevom hlásať Boží pokoj, tak ako náš zakladateľ Mons. Maillet svojho času povedal: ,Raz všetky deti zaspievajú o Božom pokoji.‛ A tak aj my teraz prichádzame do Ríma, lebo každý tretí kongres organizujeme na medzinárodnej úrovni v Ríme, aby sme spievali pre pokoj vo svete.“
Na začiatku svojho kongresu v pondelok 28. decembra všetci mladí účastníci spoločne prekročili Svätú bránu Baziliky sv. Petra. Ako povedal Mons. Tyrała, v Jubilejnom roku milosrdenstva prichádzajú spievať o Pánovom milosrdenstve a stretnúť sa so Svätým Otcom Františkom. Medzinárodný kongres „Pueri Cantores“ predstaví detských spevákov z Talianska, Nemecka, Rakúska, Španielska, Portugalska, Brazílie, Poľska, Švédska, Švajčiarska, USA, Írska, Južnej Kórey, Mexika, Francúzska, Lotyšska a Belgicka. V ich repertoári sú piesne z celého sveta a v mnohých jazykoch. Ako prezradil Mons. Tyrała, pri stretnutí s pápežom Františkom vo štvrtok 31. decembra chcú začať koledou v argentínskom štýle. V piatok 1. januára na Slávnosť Panny Márie Bohorodičky a zároveň 49. svetový deň pokoja budú mladí zboristi účinkovať pri eucharistickej slávnosti, ktorej bude o 10. hodine vo Vatikánskej bazilike predsedať Svätý Otec František.
Predseda Medzinárodnej federácie „Pueri Cantores“ hovorí o duchovnom prínose mladých zboristov, ktorí vyjadrujú nádej pre svet a pre dospelých. Pripomína, že mladí, ktorí sú často viac než dospelí citliví na hodnoty i na zlo, ktoré sa deje blízkym, veria v úprimnú lásku a búria sa voči systémom, ktoré dospelí považujú za normálne. Mons. Tyrała dodáva:
„Bude to spev nádeje, pretože mladí sú budúcnosťou Cirkvi. A teda máme jasnú nádej a tiež sme si dobre vedomí, že keď sa konajú takéto stretnutia, pripravuje sa aj budúcnosť. Nie je to len pre dnešok, ale pre budúcnosť sveta. A práve preto budú deti spievať o Božom pokoji.“ -bp, jb-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar

Комментарии